Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κομισιόν: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα - Παραμένουν υψηλά τα NPEs - Μειώσεις συντάξεων και «φωτιά» στα ακίνητα

Κομισιόν: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα - Παραμένουν υψηλά τα NPEs - Μειώσεις συντάξεων και «φωτιά» στα ακίνητα
Περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου στη «μετά-μνημονιακή» εποχή για την Ελλάδα
«Πράσινο φως» για την εκπλήρωση όλων των προαπαιτουμένων, δίνει η Έκθεση Συμμόρφωσης για την Ελλάδα που έδωσε στη δημοσιότητα, η Κομισιόν, στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά τόσο στο θέμα των μακροοικονομικών στόχων όσο και στην εν γένει κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.
Πρωτοφανής «ευθυγράμμιση» κατά 50% των αντικειμενικών τιμών προκειμένου να εναρμονιστούν πλήρως με τις εμπορικές αξίες το 2019 προβλέπει η Έκθεση, με την οποία επιβεβαιώνεται η περικοπή των συντάξεων από την 1/1/2019 και του αφορολόγητου από την 1/1/2020.
Οι περικοπές από τις συντάξεις θα μειώσουν κατά 2,5 δισ. τη μισθολογική δαπάνη του προϋπολογισμού, με τη συνολική εξοικονόμηση να φθάνει τα 5,5 δισ. ευρώ για το 2019, - έτος κατά το οποίο ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ανεβαίνει στο 3,8%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα η έκθεση κάνει λόγο για δύο ακόμη αναθεωρήσεις στις αντικειμενικές τιμές, αρχής γενομένης από το 2019, όπου η «ευθυγράμμιση» θα φθάσει το 50% (τουλάχιστον, όπως αναφέρει) και μία δεύτερη το 2020, προκειμένου οι τιμές να ευθυγραμμιστούν με τα επίπεδα των τιμών της αγοράς.
Οι αυξήσεις θα φέρουν νέα φορολογικά βάρη στους ιδιοκτήτες των ακινήτων με το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν.
Στο βασικό μακροοικονομικό σενάριο της Έκθεσης εκτιμάται ότι έως το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 1,9% φέτος, το 2,3% το 2019 και το 2020 και το 1,8% το 2022.

Τα βασικά σημεία της Έκθεσης Συμμόρφωσης

- Σημάδια ανάκαμψης στην αγορά εργασίας αλλά παραμένουν απαράδεκτα υψηλά τα ποσοστά ανεργίας
- Το βασικό σενάριο για το ΑΕΠ προβλέπει: 1,9% φέτος, 2,3% το 2019 και το 2020, 2,1% το 2021, 1,8% το 2022
- Σταδιακή μείωση της ανεργίας από το 20,1% φέτος στο 14,9% το 2022
- Αναμένεται θετικό carry over από το υπερπλέονασμα του 2017
- Επιτεύξιμος ο στόχος του 3,5% με τη βοήθεια και των μέτρων που έχουν ψηφιστεί, όπως η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου και της φοροαπαλλαγής για ιατρικές δαπάνες, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ο φόρος διανυκτέρευσης στα καταλύματα
- Πιλοτική η εφαρμογή για φέτος του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά
- Στο 0,4% του ΑΕΠ (περίπου 710 εκ) η επίπτωση από τις αποφάσεις του ΣτΕ για ένστολους κ.λ.π. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί φέτος το σχετικό δημοσιονομικό ρίσκο
- Η επίτευξη στόχου 3,5% επιτρέπει τη συμμετρική εφαρμογή του πακέτου που ψηφίστηκε για 2019- 2020, δηλαδή και μέτρα και αντίμετρα.
- Τα πρόσθετα μέτρα (ελαφρύνσεις και παροχές) από το δημοσιονομικό χώρο θα διευκρινιστούν με τον προϋπολογισμό του 2019
- Κίνδυνοι από ενδεχόμενες αποκλίσεις κατά την εφαρμογή μέτρων, όπως η ευθυγράμμιση αντικειμενικών- εμπορικών τιμών. Εν αναμονή αποφάσεων ΣτΕ για βασικές μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται σύνεση στους υπολογισμούς για τη χρήση του δημοσιονομικού χώρου  
- Οι θεσμοί θεωρούν ότι θα υπάρξει μερική αύξηση στις δαπάνες π.χ. μισθών, πρόνοιας σε αντίθεση με την κυβέρνηση
- Έρχεται παράταση της εισφοράς των εφοπλιστών και νέος φόρος για επαναπατρισθέντα κεφάλαια με νόμο εντός του Ιουλίου
- Ευθυγράμμιση αντικειμενικών- εμπορικών τιμών: οι Αρχές δεσμεύθηκαν για κάλυψη του 50% της εναπομείνασας διαφοράς εντός του 2019 και για πλήρη ευθυγράμμιση το 2020
- Έμφαση της ΑΑΔΕ σε 1.271 υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος

 
Παράλληλα, όμως, καθίσταται σαφές ότι τα μέτρα αλλά και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν πλήρως και εγκαίρως τόσο το 2019 (σ.σ.: περικοπές συνάξεων στα μέτρα και αντίμετρα όπως το επίδομα στέγης), όσο και το 2020 (περικοπή αφορολόγητου αλλά μείωση συντελεστών και ΕΝΦΙΑ).
 

Τονίζεται, όμως, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός στοχευμένου πακέτου παροχών, με στόχο να στηριχθεί η ανάπτυξη, αρχής γενομένης από το 2019, ενώ αυτό θα εφαρμοστεί και το 2020.
 

Σε υψηλά επίπεδα τα NPEs των ελληνικών τραπεζών

Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση της Κομισιόν για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, καθώς σημειώνεται ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υποβλήθηκαν, με επιτυχία, σε τεστ αντοχής το 2018.
Σύμφωνα με την Κομισιόν «η δοκιμή προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων αξιολόγησε την ανθεκτικότητα των τεσσάρων τραπεζών βάσει ενός βασικού και ενός αρνητικού σεναρίου, καλύπτοντας τριετή περίοδο έως το τέλος του 2020.



Τα βασικά συμπεράσματασ υποδηλώνουν ότι η μέση κεφαλαιακή «διαφορά» των τεσσάρων τραπεζών στο αρνητικό σενάριο είναι περίπου εννέα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον δείκτη Common Equity Tier 1 (CET1), που ισοδυναμεί με το EUR 15,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω πιστωτικού κινδύνου και καθαρών εσόδων από τόκους.
Οι δείκτες CET1 των τεσσάρων τραπεζών αναμένεται να μειωθούν στο 9,7% (Alpha Bank), 6,8% (Eurobank), 6,9% (NBG) και 5,9% (Τράπεζα Πειραιώς) εάν επικρατήσει το αρνητικό σενάριο».
Ταυτόχρονα, όμως, υπογραμμίζεται ότι αν και οι ελληνικές τράπεζες έχουν κατορθώσει να μειώσουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs), αυτά παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αν και εκτιμάται ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί θα επιτευχθούν.
Η Κομισιόν τονίζει ότι στα τέλη Μαρτίου του 2018, τα NPEs μειώθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου 2017, αλλά εξακολουθούν να είναι στο πολύ υψηλό επίπεδο 92,4 δισ. ευρώ ή 48,5% του συνόλου των ανοιγμάτων, εξαιρουμένων των ανοιγμάτων εκτός ισολογισμού και συνεπώς σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου 2017 (94,4 δισ. ευρώ ή 48,6%).



Η κάλυψη των προβλέψεων αυξήθηκε κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε 49,0% κατά το α 'τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της εισαγωγής του IFRS 9.
Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η μείωση των NPEs επιβραδύνθηκε και οφειλόταν κυρίως σε διαγραφές, ενώ το ποσοστό αθέτησης (1,9% το ποσοστό θεραπείας (1,8%).
Η ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων αναπτύχθηκε θετικά τα τελευταία τρίμηνα.
Οι δύο πρώτες πωλήσεις ελληνικών τραπεζών με βάση το νόμο της αγοράς για μη εμπορικούς σκοπούς πραγματοποιήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και το πρώτο τρίμηνο του 2018 και αφορούσαν ιδιαίτερα εξασφαλισμένα χαρτοφυλάκια ακάλυπτων δανείων με επίκεντρο τα καταναλωτικά δάνεια.
Αρκετές πρόσθετες συναλλαγές NPLs βρίσκονται σε εξέλιξη το 2018.


Τον Μάιο η πώληση της πρώτης μεγάλης συναλλαγής NPLs με εξασφαλισμένα δάνεια στην Ελλάδα ανακοινώθηκε από μια ελληνική τράπεζα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό επόμενο βήμα στη δημιουργία μιας δυναμικής αγοράς NPL στην Ελλάδα. Η συναλλαγή περιλαμβάνει την πώληση μη εξυπηρετικών ανοιγμάτων σε εταιρικά ακίνητα που υποστηρίζονται από ακίνητα, με ακαθάριστο ποσό ύψους περίπου 1.961 εκατ. ευρώ».

Διαβάστε εδώ την Έκθεση Συμμόρφωσης στα Αγγλικά

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης