Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

H EY θα έχει το πόρισμα έλεγχου της Folli – Follie πριν τη Γ.Σ. των μετόχων τον Σεπτέμβριο

H EY θα έχει το πόρισμα έλεγχου της Folli – Follie πριν τη Γ.Σ. των μετόχων τον Σεπτέμβριο
Η διαδικασία είναι χρονοβόρα σύμφωνα με ορκωτούς λογιστές που θεωρούν ότι θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωσή της περισσότερους από 8 μήνες
Για τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018  προσδιόρισε την τακτική  γενική συνέλευση των  μετόχων, η διοίκηση της  Folli- Follie ενώ η αρχική  ημερομηνία πραγματοποίησης ήταν η Παρασκευή 29 Ιουνίου.
Σύμφωνα με αξιόπιστη  πηγή ο προσδιορισμός της νέας ημερομηνίας ήταν επιβεβλημένη εξαιτίας των τελευταίων  εξελίξεων που είχαν ως επίκεντρο την αμφισβήτηση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι δεν είχε νόημα η τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου και διευκρίνισε ότι ο έλεγχος της EY αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν την τακτική γενική συνέλευση των μετοχών του Σεπτεμβρίου και επισήμανε ότι το νέο  διοικητικό  συμβούλιο εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα του.
Επίσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα με το κ. Δημήτρη Ποταμίτη, που στη νέα σύνθεση του Δ.Σ.  συμμετέχει ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό  μέλος. Πάντως η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επέλεξε  νέο δρόμο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης στέλνοντας αίτημα  προς  το αρμόδιο δικαστήριο για  έκτακτο  διαχειριστικό έλεγχο της FFG  με βάση το άρθρο 40 του νόμου 2190.
Η διαδικασία είναι χρονοβόρα σύμφωνα με ορκωτούς λογιστές που θεωρούν ότι θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωσή της περισσότερους από 8 μήνες.
Πάντως το το  …φίδι από την τρύπα της  δαιδαλώδους  διαδικασίας των ελέγχων  καλείται να βγάλει η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών η οποία υπό την προεδρία του Γιάννη Κυριακόπουλου έχει ξεκινήσει δικαστικό αγώνα για να αποδείξει ότι η διαχείριση της  εταιρείας από την  οικογένεια Κουτσολιούτσου αναφορικά με τη σύνταξη των οικονομιών καταστάσεων που δεν αποτυπώνουν  την πραγματικά οικονομικά δεδομένα της εταιρείας  Η Ένωση Ελλήνων  Επενδυτών  εκπροσωπεί ήδη μετόχους και ομολογιούχους κινείται προς  την  κατεύθυνση να τους προστατέψει από αρνητικές μελλοντικές εξελίξεις της εταιρείας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αλλαγές της νομοθεσίας περί  Ανωνύμων  Εταιρειών και με την καίρια παρέμβαση του ανεξάρτητου  βουλευτή Χάρη Θεοχάρη με τροπολογία που κατέθεσε στη  Βουλή και έγινε αποδεκτή ,περιορίζεται ο ρόλος των φυσικών προσώπων  που συμμετέχουν στη διοίκηση και είναι κάτοχοι μετοχών με δικαίωμα ψήφου.
Πιο αναλυτικά  η νέα διάταξη προβλέπει  ότι το «φυσικό πρόσωπο το οποίο κατέχει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανώνυμης εταιρείας και το οποίο συμμετέχει ως μέλος στο διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ), της εν λόγω ανώνυμης εταιρείας δεν μπορεί να έχει δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση των μετόχων για την ανάθεση του ελέγχου των χρηματοοικονομικών καταστάσεων σε νόμιμο ελεγκτή ή ελεγκτικό γραφείο.»
Ο σκοπός  της  νέας  διάταξης  , σύμφωνα μ τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Χάρη  Θεοχάρη είναι να αποφευχθούν φαινόμενα, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σε πρόσφατες υποθέσεις εισηγμένων εταιρειών, όπου ο ελεγχόμενος μπορεί να ψηφίσει για τον ορισμό του ελεγκτή του
Φαινόμενα που υφίστανται τώρα βάσει του τρόπου επιλογής ορκωτών ελεγκτών, όπως ορίζονταν  στους ν. 2190/1920 και 4336/2015, τα οποία απασχολούν την κοινή γνώμη, πλήττουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και δημιουργούν σημαντικές απώλειες στο επενδυτικό κοινό.Σύμφωνα με τον κ.  Χάρη  Θεοχάρη , σκοπός της τροπολογίας ήταν  να αποτραπούν στο μέλλον υποθέσεις όπως αυτή της Folli Follie, κατά την οποία 7.500 χιλιάδες μικρομέτοχοι υπέστησαν σημαντικές απώλειες. Οι βουλευτές επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις εισηγμένων όπου μέλη διοικητικών συμβουλίων συμμετέχουν ως μέτοχοι στον ορισμό των ελεγκτών από τη Γενική Συνέλευση.
Το γεγονός αυτό συνιστά μια κατάσταση «σύγκρουσης συμφερόντων», διότι ο ελεγχόμενος μπορεί να ψηφίσει για τον ορισμό του ελεγκτή του. Οι βουλευτές που κατέθεσαν  την τροπολογία  ήταν  οι βουλευτές κ.κ. Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Κατσιαντώνης και Ευστάθιος Παναγούλης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingenws.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης