Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δασμοί 10% στις αμερικανικές εισαγωγές και εξαγωγές θα… ισοπεδώσουν τον S&P 500

Δασμοί 10% στις αμερικανικές εισαγωγές και εξαγωγές θα… ισοπεδώσουν τον S&P 500
Τι εκτιμούν οι αναλυτές των Goldman Sachs, Deutsche Bank και Barclays για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Goldman Sachs άλλαξε σημαντικά τις εκτιμήσεις της σχετικά με τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα, ενώ τόνισε ότι αυτή η απόφαση δεν αποτελεί μία «προσχηματική κίνηση» του Trump αλλά τελική απόφαση, με τους δασμούς να ξεκινούν να ισχύουν από τις 6 Ιουλίου 2018.
«Όλα δείχνουν ότι η πιθανότητα εφαρμογής των δασμών για τα πρώτα 34 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγαθά αυξάνεται σημαντικά.
Βέβαια εξακολουθεί να υπάρχει μία πιθανότητα να μην εφαρμοστούν, εάν υπάρξουν πιο «παραγωγικές» διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Εάν οι δασμοί αρχίσουν να ισχύουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένουμε από την Κίνα να αντιδράσει με αντίστοιχο τρόπο.
Φυσικά, ο κίνδυνος είναι ότι μόλις ξεκινήσει αυτό το καθεστώς tit-for-tat, μπορεί να συνεχίσει να κλιμακώνεται απεριόριστα.
Ήδη το Πεκίνο αντέδρασε επιβάλλοντας και αυτό ανάλογους δασμούς.
Από την πλευρά τους αναλυτές της Deutsche Bank υποστήριξαν ότι οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν καταναλωτικά αγαθά , όπως τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις κλπ.,
Πράγμα που θα σήμαινε ότι πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι στην Κίνα και Αμερικανοί καταναλωτές θα επηρεαστούν αρνητικά.
Εάν το δεύτερο σενάριο επιβεβαιωθεί, η γερμανική τράπεζα αναμένει από την Κίνα να χαλαρώσει πολιτικές όπως το «άνοιγμα» στην αγορά ακινήτων και στην αγορά γης στις πόλεις.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/china%20gs%201.jpg

Όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα είναι πρόθυμες να δείξουν μια πιθανή «έξοδο» σε αυτή την κλασική κλιμάκωση κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου, ο οποίος μπορεί να «περιλάβει» και άλλες χώρες  αυξάνεται.
Ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των ανησυχιών του εμπορικού πολέμου, η Barclays εξέτασε ένα σενάριο, βάσει του οποίου θα επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο εμπορικού πολέμου και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του τόσο στις αμερικανικές εταιρείες όσο και στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Με λίγα λόγια, η τράπεζα υπολόγισε ότι ένας γενικός δασμός 10% για όλες τις εισαγωγές και τις εξαγωγές των ΗΠΑ θα μείωνε κατά 20% τα κέρδη ανά μετοχή για τις εταιρείες του S&P 500 για το 2018 και έτσι θα αντισταθμίσει πλήρως το θετικό δημοσιονομικό κίνητρο από τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Επιπλέον, ο αντίκτυπος για τους εξαγωγείς που θα επηρεαστούν άμεσα θα ήταν 5%, ενώ ο αντίκτυπος για τις αμερικανικές εταιρείες που εισήγαγαν τελικά αγαθά ή εισροές θα ήταν υψηλότερη, περίπου 6%.
Στο πλαίσιο της ανάλυσης που συνοψίζεται στον παρακάτω πίνακα, η Barclays διαπιστώνει ότι ο αντίκτυπος των δασμών ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των διάφορων κλάδων, ενώ οι βιομηχανίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και παρόλο που οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν μεγάλο εισόδημα από το εξωτερικό, δεν θα επηρεαστούν άμεσα τα έσοδα αποδίδονται στις θυγατρικές τους εταιρείες στο εξωτερικό. Ο αντίκτυπος στον ενεργειακό τομέα είναι μεγάλος, αλλά οφείλεται κυρίως στην έκθεση στο εμπόριο στο πλαίσιο της NAFTA.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/barc%20trade%20war%201.jpg?itok=uA0e9K5r

Ο επόμενος πίνακας αποκαλύπτει την έκθεση που συγκεντρώνεται σε όλους τους εμπορικούς εταίρους.
Δείχνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα «πληρώσουν» περισσότερο από τιμολογιακές εισαγωγές παρά από τιμολογιακές εξαγωγές και ότι ένας εμπορικός πόλεμος μόνο στην Κίνα θα επηρεάσει τα κέρδη της S&P μόνο κατά 1,2%.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/barc%20trade%20war%202.jpg?itok=Y6L2ThLx

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης