Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYT: Ιστορική συμφωνία Αθήνας και Σκοπίων για το Μακεδονικό - Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ

NYT: Ιστορική συμφωνία Αθήνας και Σκοπίων για το Μακεδονικό - Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ
Εάν επικυρωθεί η συμφωνία θα επιλύσει μια διαμάχη δεκαετιών και θα ανοίξει το δρόμο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ με την προσθήκη της FYROM
Ορόσημο χαρακτηρίζουν οι New York Times τη συμφωνία, που υπέγραψαν σήμερα (17/6/2018) Αθήνα και Σκόπια για το όνομα της ΠΓΔΜ.
Εάν επικυρωθεί η συμφωνία θα επιλύσει μια διαμάχη δεκαετιών και θα ανοίξει το δρόμο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ με την προσθήκη της FYROM.
Η αμερικανική εφημερίδα στέκεται στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας, πως πρόκειται για μία  «πατριωτική και αμοιβαία επωφελής συμφωνία και για τους δύο λαούς».
Βάσει της συμφωνίας πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στα Σκόπια και στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί από τα δύο Κοινοβούλια.
«Είναι ιστορική ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι αυτό το βήμα που κάνουμε δεν αφήνεται στον αέρα», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ υπέγραψαν τη συμφωνία στις όχθες της  Λίμνης Πρέσπας στη βόρεια Ελλάδα, την οποία οι δύο χώρες μοιράζονται μαζί με την Αλβανία, σε μία τελετή στην οποία παρέστησαν ο κ. Τσίπρας και ο πρωθυπουργός Zoran Zaev της FYROM.
Η τελετή επισφράγισε μια συμφωνία την οποία ανακοίνωσαν οι χώρες την Τρίτη (12/6).
«Έχουμε επιλύσει τα μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις μας δήλωσε ο κ. Zaev.
«Οι δύο χώρες μας πρέπει να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να κοιτάξουν προς το μέλλον», είπε.
Για δεκαετίες, η Ελλάδα αντιτασσόταν στην χρήση του όρου «Μακεδονία» από την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι συνεπάγεται εδαφικές αξιώσεις έναντι της βόρειας ελληνικής περιοχής με το ίδιο όνομα.
Η Αθήνα υποστήριζε επίσης ότι η χρήση του ονόματος αποτελούσε μια προσπάθεια οικειοποίησης του αρχαίου πολιτισμού της Μακεδονίας, του ελληνικού βασιλείου που κυβερνούσε ο Φίλιππος Β και ο Μέγας Αλέξανδρος.
Σειρά ελληνικών κυβερνήσεων άσκησαν βέτο για να παρεμποδίσουν την ένταξη της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ μέχρι την επίλυση της διαφωνίας ονόματος.
Τώρα με την  επικύρωση της συμφωνίας αναμένεται ο κ. Τσίπρας να άρει τις επιφυλάξεις για την ένταξη της FYROM στους οργανισμούς αυτούς.
Στην τελετή παραβρέθηκαν αρκετοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων η επικεφαλής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής  Federica Mogherini και ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Matthew Nimetz ο οποίος ήταν επιφορτισμένος για την επίλυση της διαμάχης για ένα τέταρτο του αιώνα.

Αντιδράσεις στην Ελλάδα

Πάντως η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται και στους Έλληνες, που αντιδρούν στη συμφωνία και δίνει έκταση στο συλλαλητήριο του Σαββάτου (16/6) έξω από το Κοινοβούλιο στην Αθήνα.
«Προδότες, προδότες», ήταν το σύνθημα των διαδηλωτών κατά των βουλευτών που τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας.
Επεισόδια σημειώθηκαν, προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα, και την Κυριακή (17/6) στις Πρέσπες κοντά στο χώρο τελετής υπογραφής της συμφωνίας, όπου η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να απωθήσει τους διαδηλωτές.
Εξάλλου, επικαλούμενη σχετική δημοσκόπηση, επισημαίνει, πως επτά στους 10 Έλληνες αντιτίθενται στο συμβιβασμό που επιτεύχθηκε με τη FYROM.
Πολλοί Έλληνες απορρίπτουν κάθε εναλλακτικό όνομα που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία.




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης