Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Συμφωνίες χωρίς συμβιβασμό γίνονται μόνο όταν έχεις κερδίσει πόλεμο

Κοτζιάς: Συμφωνίες χωρίς συμβιβασμό γίνονται μόνο όταν έχεις κερδίσει πόλεμο
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για πατριωτική συμφωνία με τη FYROM
Πρώτιστο πατριωτικό καθήκον να αναπτύξουμε το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή μας.
Κανείς δε θέλει περισσότερο από την Ελλάδα τη λύση του ονοματολογικού προς το συμφέρον όλων των Βαλκανίων, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής της ΝΔ, αποκαλύπτοντας και ποια ονόματα πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Matthew Nimetz στα Σκόπια.
Όταν κάνεις τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, αυτή στηρίζεται σε αυτά που βρήκαμε μπροστά μας  ενώ το Μακεδονικό χωρίστηκε σε τέσσερις περιοχές με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.  
Συμφωνίες χωρίς συμβιβασμό γίνονται μόνο όταν έχεις κερδίσει πόλεμο, να μας πει η ΝΔ, έχετε κερδίσει κάποιον πόλεμο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για πατριωτική συμφωνία «γιατί μας επιτρέπει να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτούς που πραγματικά απειλούν τη χώρα».
Πώς γίνεται η αντιπολίτευση στα Σκόπια να λέει ότι μας τα παραδίδουν όλα και εδώ να μας λένε ότι εμείς τα παραδίδουμε όλα; ΑλέξηΤσίπρα, μήπως έχουμε φτιάξει δύο συνθήκες, μία για κάθε πλευρά; διερωτήθηκε ο κ. Κοτζιάς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, ο ειδικός διαμεσολαβητής Matthew Nimetz, πρότεινε στην πλευρά της FYROM τα εξής ονόματα:
1. Vardarski Mecedonia
2. Άνω Μακεδονία
3. Μακεδονία - Σκόπια
4. Σκόπια-Μακεδονία
5. Βόρεια Μακεδονία το οποίο και έγινε αποδεκτό
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι ονομασία όπως Βόρεια Μακεδονία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε, είπε ο κ. Κοτιζάς, προσθέτοντας πως απάντησε η υπουργός το 2009 ερωτηθείσα από Nimetz για το εάν αξίζει να συνεχίσει τις προσπάθειες για το όνομα αυτό, λαμβάνοντας απάντηση από την κ. Μπακογιάννη, πως ασφαλώς και αξίζει.
Ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε το επιχείρημα ότι, παραχωρείται η ΑΟΖ με το άρθρο 13, προσθέτοντας πως αυτή η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στην ενδιάμεση συμφωνία, για την οποία επιχαίρει η αντιπολίτευση.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πιο ορθολογικές θέσεις από τη ΝΔ, έλεγε δεν μπορούμε να δώσουμε οδηγίες να μη χρησιμοποιει το όνομα Μακεδονία στη χώρα τους, Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1992 έλεγε ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφερόταν για το όνομα που χρησιμοποιουν τα Σκοπια στο εσωτερικό τους.
Συνεχίζοντας την επίθεση στην αντιπολίτευση, τόνισε: εμείς σε αντίθεση με το παρελθόν δεν δώσαμε εθνότητα. Εσείς τη δίνετε την εθνότητα. Γιατί η συμφωνία λέει ταυτότητα όχι εθνότητα. Η άλλη πλευρά θα επικαλεστεί εσάς.
Εάν περάσει η επικύρωση της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων δικαιούνται να πάρουν πρόσκληση από το ΝΑΤΟ και αρχίζουν διάλογο με τη βορειοατλαντική συμμαχία ενώ μέλος γίνονται μέλος,  όταν υλοποιήσουν τα προβλεπόμενα. 
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της συμφωνίας αποκρούοντας τις κατηγορίες και τα επιχειρήματα των επικριτών της, τόσο αναφορικά με το όνομα όσο και ως προς το erga omnes, τη διαφορά ιθαγένειας και εθνότητας, το ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας και τα σχολικά βιβλία. Αποσαφήνισε δε ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ για την πΓΔΜ προϋποθέτει πλήρη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, δημοψήφισμα και συνταγματικές αλλαγές».
«Εδώ έχουμε δύο στρατόπεδα» είπε χαρακτηριστικά, «αυτούς που θέλουν λύση και αυτούς που είναι οπαδοί της αδράνειας και της εκκρεμότητας».
Ενώ στις διαμαρτυρίες μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «κάποιοι δεν αντέχουν την αλήθεια».
Αναφερόμενος στα διαπραγματευτικά πεπραγμένα της ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών με την άδεια του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ κατέθεσε στη Βουλή απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε η ΝΔ για το Σκοπιανό.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης