Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προς κατάληψη του αεροδρομίου της Χοντέιντα οι δυνάμεις στην Υεμένη

tags :
Προς κατάληψη του αεροδρομίου της Χοντέιντα οι δυνάμεις στην Υεμένη
Προς κατάληψη του αεροδρομίου της Χοντέιντα οι δυνάμεις στην Υεμένη
Έτοιμες για την επιχείρηση κατάληψης του αεροδρομίου της Χοντέιντα είναι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στην Υεμένη, καθώς για τρίτη ημέρα προσπαθούν να διώξουν τους αντάρτες Χούτι από την πόλη.
Το λιμάνι της θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.
Οι δυνάμεις του συνασπισμού, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, έχουν φτάσει σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, το οποίο έχει κλείσει.
Παράλληλα πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον δρόμο που συνδέει τη Χοντέιντα με την πρωτεύουσα Σανάα προκειμένου να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό των ανταρτών.
«Προετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση σήμερα εναντίον του αεροδρομίου» εξήγησε πηγή από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, που μένουν πιστές στον πρόεδρο της Υεμένης M. Handi.
Από την έναρξη της επιχείρησης την Τετάρτη, 118 μαχητές έχουν σκοτωθεί, χωρίς όμως να είναι γνωστό από ποια πλευρά.
Χθες βράδυ, ο επικεφαλής των σιιτών ανταρτών Χούτι, ο Al Hutti, κάλεσε τους μαχητές του να αντισταθούν στην επίθεση στη Χοντέιντα.
«Ζητώ να αντισταθείτε στην επίθεση και να αντιμετωπίσετε τις δυνάμεις της τυραννίας» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο των ανταρτών Αλ Μαζιρά.
«Πρέπει να στείλουμε ενισχύσεις για τη μάχη των ακτών» πρόσθεσε, ενώ ζήτησε «να μετατραπεί η δυτική ακτή σε έλος για τους εισβολείς».
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Χούτι προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.
Η στρατιωτική αυτή επιχείρηση, η πιο σημαντική που έχουν εξαπολύσει οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις από το 2015, εγείρει φόβους για την ενδεχόμενη διακοπή της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό της Υεμένης, που είναι αντιμέτωπος με «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης