Γαλλία-Ιταλία: Ευρωπαϊκά hotspots στις χώρες αναχώρησης των μεταναστών ζήτησαν Macron - Conte

Γαλλία-Ιταλία: Ευρωπαϊκά hotspots στις χώρες αναχώρησης των μεταναστών ζήτησαν Macron - Conte
Την ίδρυση ευρωπαϊκών κέντρων φιλοξενίας στις χώρες αναχώρησης των μεταναστών για την Ευρώπη ζήτησαν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας
Την ίδρυση ευρωπαϊκών κέντρων φιλοξενίας στις χώρες αναχώρησης των μεταναστών για την Ευρώπη ζήτησαν σήμερα (15/6/2018) ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τη ροή των αφίξεων.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκά κέντρα στις χώρες αναχώρησης» των μεταναστών, πριν εκείνοι ξεκινήσουν τον διάπλου της Μεσογείου, δήλωσε ο Conte κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γάλλο πρόεδρο.
Από την πλευρά του, ο Macron έκανε λόγο για «αποστολή των υπηρεσιών μας που είναι αρμόδιες για το άσυλο (...) στην απέναντι όχθη».
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Παρίσι μετά από μία εβδομάδα εντάσεων στις σχέσεις τους, με αφορμή την υπόθεση του πλοίου Aquarius που διέσωσε περισσότερους από 600 μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης, αλλά τόσο η Ιταλία όσο και η Μάλτα αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να ελλιμενιστεί.
«Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε σελίδα», σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, τόνισε ο Conte, επιμένοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν «ευρωπαϊκά hotspots στις χώρες αναχώρησης για να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου».
«Πρέπει επίσης να εμποδίσουμε τα ταξίδια του θανάτου», πρόσθεσε.
Ο Macron δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να ασφαλίσουν καλύτερα τις ακτές της Μεσογείου.
«Η σωστή απάντηση είναι η ευρωπαϊκή, όμως η παρούσα ευρωπαϊκή απάντηση δεν είναι η αρμόζουσα και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ιδίως τα τελευταία χρόνια απέναντι στην Ιταλία, δεν πήγε στο ραντεβού», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.
Ο ίδιος επέμεινε επίσης ότι θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου που επιβάλλει στην πρώτη χώρα υποδοχής ενός μετανάστη να εξετάζει η ίδια μέχρι τέλους το αίτημα ασύλου, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγάλη πίεση στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
«Το παρόν σύστημα δεν λειτουργεί, τα συστήματα αλληλεγγύης μέσω ποσοστώσεων δεν επιτρέπουν να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα», κατέληξε.

www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS