Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατά της αυξανόμενης χρήσης φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή ο επικεφαλής της Enel

tags :
Κατά της αυξανόμενης χρήσης φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή ο επικεφαλής της Enel
Ο Francesco Starace θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει περισσότερη καθαρή ενέργεια στους τομείς των μεταφορών και ψύξης – θέρμανσης
Επιφυλάξεις για την αυξημένη εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη από το φυσικό αέριο εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρίας ηλεκτρισμού Enel και πρόεδρος της Eurelectic Francesco Starace.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο Francesco Starace σε συνέντευξη που έδωσε στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να υπολογίσει πώς θα επιταχύνει την ηλεκτροδότηση της οικονομίας της, αντί να αφιερώνει υπερβολικά μεγάλο χρόνο στο φυσικό αέριο ως ενδιάμεση ενεργειακή λύση».
«Αξιοποιώντας την καθαρή ενέργεια για θέρμανση και ψύξη των κτιρίων, παράλληλα με τον εξηλεκτρισμό των συστημάτων μεταφορών, θα μείωνε την αυξανόμενη εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο προωθώντας το καλύτερο εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε ο επικεφαλής της Enel SpA και πρόσθεσε:
«Η τεχνολογία διάθεσης της ηλεκτρικής ενέργειας στην κοινωνία μας γίνεται όλο και πιο φθηνή μέσω των νέων ψηφιακών μέσων. Ας το συνηθίσουμε λοιπόν».
Η έκρηξη σε έναν αυστριακό κόμβο φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες μείωσαν τα αποθέματα φυσικού αερίου στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.
Παράλληλα η συγκράτηση των εισαγωγών από τη Ρωσία έφεραν το φυσικό αέριο στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής κινδυνεύουν να υπερενισχύσουν τον μελλοντικό ρόλο του καυσίμου στον ηλεκτρισμό, δήλωσε ο Starace.

Ευρεία χρήση ηλεκτρισμού σε μεταφορές – θέρμανση

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg η Eurelectric ανακοίνωσε ότι τα 28 μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσουν πλήρως τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, κατά 95% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Αυτός ο στόχος συνεπάγεται ότι ο ρόλος του ηλεκτρισμού στη συνολική οικονομία της Ευρώπης θα φθάσει στο 60%, σε σύγκριση με μόλις 22% το 2015, σύμφωνα με την έκθεση της ομάδας "Decarbonizing Pathways".
Αυτό συνεπάγεται απότομη άνοδος της χρήσης του ηλεκτρισμού στις μεταφορές και τη θέρμανση, οι οποίες σήμερα παραμένουν σταθερά συνδεδεμένες με τα ορυκτά καύσιμα.
Ο κλιματικός στόχος συνεπάγεται ένα μέσο ποσοστό συμμετοχής του ηλεκτρισμού στους δύο τομείς, 63% από 1% και 34% αντίστοιχα το 2015, σύμφωνα με την Eurelectric.
Την ίδια ώρα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας χαρακτήρισε το 2018 το Έτος Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν το 84% των ευρωπαϊκών αναγκών θέρμανσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Starace εξάλλου δήλωσε πως αναμένει ότι η Γερμανία θα είναι μεταξύ των ηγετών στον τομέα του ηλεκτρισμού.
Πάντως σε ομιλία του στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Thomas Bareiss δήλωσε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει μια "τεχνολογικά ουδέτερη" πολιτική για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα κτίρια, εστιάζοντας ωστόσο στο κόστος.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης