Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άνω κάτω το Κίνημα Αλλαγής για το Σκοπιανό – Περιμένει το κείμενο της συμφωνίας για να καθορίσει τη στάση του

Άνω κάτω το Κίνημα Αλλαγής για το Σκοπιανό – Περιμένει το κείμενο της συμφωνίας για να καθορίσει τη στάση του
Σε ναι προσανατολίζεται το Ποτάμι, σε παρών η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Άνω κάτω έχει γίνει το Κίνημα Αλλαγής λόγω των διαμετρικά αντίθετων απόψεων στο εσωτερικό του κόμματος αναφορικά με τη συμφωνία της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας και για το τι στάση θα τηρήσει το Κίνημα.
Σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στα εσωκομματικά βέλη και αντιπαραθέσεις αλλά και να συνδυάσει τις διαφορετικές θέσεις και απόψεις, η πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά συγκάλεσε χθες το απόγευμα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ.
Κατόπιν της συνεδρίασης εξεδόθη ανακοίνωση στην οποία αναφέρονταν οι πάγιες θέσεις περί σύνθετης ονομασίας, erga omnes και απάλειψης του αλυτρωτισμού και επισημαινόταν πως πάνω σε αυτό το τρίπτυχο θα εξεταστεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας.
Σημειώνεται πως χθες ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπ. Δανέλλης επεσήμανε την ανάγκη όλο το Κίνημα να υποστηρίξει τη συμφωνία, τονίζοντας ότι «τίθεται θέμα συνοχής για το Κίνημα Αλλαγής, εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν υπερψηφίσει μαζί με το Ποτάμι τη συμφωνία για το Σκοπιανό» καθώς και ότι «το Ποτάμι θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του για κοινή πορεία με το ΚΙΝΑΛ εάν η ΔΗ.ΣΥ καταψηφίσει τη λύση».
Στην τοποθέτηση αυτή απάντησε από τη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος καταλόγισε στον κ.Δανέλλη ότι θέλει να πάει στο ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς που περάσαμε και παραμείναμε όρθιοι λέμε σε όλους αυτούς ότι η πόρτα είναι ανοικτή και τα σκυλιά δεμένα» τόνισε ο κ.Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος εισέπραξε τα πυρά τον βουλευτή του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτά για την επίθεση στον Σπ. Δανέλλη.
Σε κάθε περίπτωση το Κίνημα Αλλαγής προφανώς και είναι διχασμένο ως προς το ζήτημα της συμφωνίας για το Σκοπιανό και δεν αποκλείεται αυτές οι διαφωνίες να οδηγήσουν και σε ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.
Αν και έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση το επίσημο κείμενο της συμφωνίας, ο κ.Θεοδωράκης και το Ποτάμι έχουν διαμηνύσει ότι τάσσονται υπέρ της συμφωνίας και της ανάγκης να βρεθεί λύση στο ζήτημα.
Υπό αυτά τα δεδομένα προσανατολίζεται να ψηφίσει τη συμφωνία εάν και όταν αυτή έρθει στη Βουλή.
Θετική είναι και η στάση της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική.
Κορυφαία στελέχη της όπως οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος υποστηρίζουν πάνω κάτω ότι και η ΝΔ ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν έχει τη συνταγματική νομιμοποίηση να διαπραγματεύεται δεδομένου ότι οι ΑΝΕΛ δεν στηρίζουν τη συμφωνία, ενώ άλλα στελέχη εμφανίζονται αρνητικά μόνο και μόνο για να μην φανεί ότι ταυτίζονται με τη «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως άλλοι σημαντικοί παίκτες του Κινήματος, όπως ο Γ. Ραγκούσης και ο Γ. Παπανδρέου τάσσονται υπέρ της συμφωνίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, μάλλον η Δημοκρατική Συμπαράταξη προσανατολίζεται προς το παρών στο ενδεχόμενο ψηφοφορίας της συμφωνίας στη Βουλή.

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης