Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τα 5 ερωτήματα για την ΕΚΤ - Το μέλλον του QE και η πρώτη αύξηση των επιτοκίων

tags :
Reuters: Τα 5 ερωτήματα για την ΕΚΤ - Το μέλλον του QE και η πρώτη αύξηση των επιτοκίων
Την Πέμπτη (14/6/2018) η συνεδρίαση της ΕΚΤ
Κρίσιμη θα είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη (14/6/2018), καθώς το χρονοδιάγραμμα κατάργησης του QE αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο.
Μια δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της τράπεζας, Peter Praet, ότι η ΕΚΤ θα συζητήσει το εάν το τέλος των αγορών ομολόγων αργότερα αυτό το έτος έχει προκαλέσει ανησυχία στην αγορά για το εάν η αλλαγή πολιτικής θα έρθει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.
Τo Reuters παρουσιάζει πέντε βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές.

1. Τι θα κάνει η ΕΚΤ την Πέμπτη (14/6/2018);

Βάσει των τελευταίων σχολίων από τους κεντρικούς τραπεζίτης, στην ατζέντα θα είναι το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων.
Με δεδομένο ότι μια αλλαγή πολιτικής είναι αναμενόμενη, το εάν η ανακοίνωση θα έρθει αυτόν ή τον επόμενο μήνα είναι λιγότερο σημαντική.
Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει επίσης τις τελευταίες προβλέψεις της σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, που αναμένεται να εξεταστούν εξονυχιστικά για στοιχεία σχετικά με την έξοδο από το QE.
Οι προβλέψεις πιθανόν να περιλαμβάνουν υψηλότερο πληθωρισμό αλλά μικρότερη ανάπτυξη.

2. Εάν όχι τον Ιούνιο, πότε θα αλλάξει η πολιτική της ΕΚΤ;

Για πολλούς οικονομολόγους, οι ελιγμοί για το forward guidance της ΕΚΤ, που περιλαμβάνει το outlook των αγορών assets και τα επιτόκια, είναι πιθανότερο να έρθουν τον Ιούλιο και όχι τον Ιούνιο.
Στη συνέχεια, πιθανότατα θα περιγράψει τα σχέδια για την ολοκλήρωση του QE μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα περιορίσει τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων.
Ωστόσο, αναμένεται κάποια βραχυπρόθεσμη επιφυλακτικότητα, δεδομένης της υποχώρησης των οικονομικών στοιχείων και της αβεβαιότητας στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs αναμένει ότι το QE θα τερματιστεί μέχρι τα τέλη του 2018, με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων να έρχεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.

3. Εάν θελήσει η ΕΚΤ θα επεκτείνει τα νομισματικά μέτρα;

Η γρήγορη απάντηση είναι όχι ή όχι στην πραγματικά εάν δεν επανασχεδιάσει το πλαίσιο, κάτι που πολιτικά είναι μη βιώσιμο όταν η οικονομία είναι σε αξιοπρεπή μορφή και ο πληθωρισμός ενισχύεται.
Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει μια έλλειψη ομολόγων προς αγορά κάτι που ενισχύει την άποψη περί ολοκλήρωση του QE πιο γρήγορα.
Ωστόσο, το ερώτημα σχετικά με την επέκταση των αγορών ομολόγων προέκυψε πρόσφατα, καθώς ορισμένοι επενδυτές αμφισβητούν τη στρατηγική εξόδου της ΕΚΤ από το QE λόγω της ανόδου στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας.

4. Πως η Ιταλία μπορεί να επηρεάσει τα σχέδια εξόδου της ΕΚΤ από το QE;

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η Ιταλία θα συζητηθεί, εάν όχι στη συνεδρίαση τότε στις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Centeno, στη συνέντευξη Τύπου.
Εν μέρει έχει επιστρέψει η ηρεμία στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας καθώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχει αποτραπεί επί του παρόντος, αλλά καθώς η νέα κυβέρνηση εφαρμόζει την αύξηση την αύξηση των δαπανών ερχόμενη σε σύγκρουση με την ΕΕ, η αβεβαιότητα θα επιστρέψει.
Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τον μελλοντικό ρόλο της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ΕΚΤ μείωσε τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων το Μάιο.
Η τράπεζα προσπάθησε να αντικρούσει τις κατηγορίες από την Ιταλία ότι σκοπίμως αγόρασε λιγότερα ιταλικά ομόλογα για να επηρεάσει τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης.

5. Θα επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό;

Ο επίμονος χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημείωσε άνοδο κατά 1,9% τον Μάιο, θέτοντας την πορεία των τιμών εντός του εύρους που έχει θέσει για τον στόχο η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης