Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Εθνικισμός το νέο μεγάλο ρεύμα στην Ευρώπη – Γιατί ο Salvini στην Ιταλία δεν πρέπει να κάνει τα λάθη της Αριστεράς

Ο Εθνικισμός το νέο μεγάλο ρεύμα στην Ευρώπη – Γιατί ο Salvini στην Ιταλία δεν πρέπει να κάνει τα λάθη της Αριστεράς
Μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο εθνικιστικός άνεμος είναι ούριος.
Το νέο μεγάλο ρεύμα, η νέα μεγάλη τάση στην Ευρώπη είναι η άνοδος του εθνικισμού.
Στην προσπάθεια τους τα άλλα κόμματα να αποδομήσουν την δυναμική των εθνικιστικών κινημάτων τα χαρακτηρίζουν λαϊκίστικα και ακροδεξιά.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τα εθνικιστικά κινήματα στην Ευρώπη αποκτούν μια εντυπωσιακή δυναμική και υπάρχουν οικονομικοί, εθνικοί και ιδεολογικοί λόγοι.
Ταυτόχρονα η περίπτωση της Lega North του M. Salvini στην Ιταλία που πλέον βρίσκεται στην εξουσία δείχνει πως ένα τοπικιστικό κίνημα της Padania μπορεί να εξελιχθεί σε ένα εθνικιστικό κίνημα και να καταστεί δεύτερο κόμμα στην Ιταλία με προοπτική να καταλάβει ακόμη και την πρώτη θέση.
Η Lega Nord ή το πλήρες όνομα Lega Nord per l'Indipendenza della Padania (Βόρεια ένωση για την Ανεξαρτησία της Παδανίας) αποτελεί την μεγάλη ανατροπή στο στάσιμο πολιτικό κατεστημένο της Ιταλίας και μαζί με το Κίνημα 5 Αστέρων κυβερνούν την Ιταλία.
Ποιοι είναι οι οικονομικοί και εθνικοί λόγοι που οδηγούν στην άνοδο των εθνικιστικών κινημάτων;
Οι λόγοι είναι οικονομικοί, ιδεολογικοί και εθνικοί.

Γερμανική Ευρώπη και όχι Ευρωπαϊκή Γερμανία
 
Οι οικονομικοί λόγοι σχετίζονται με την καθοδηγούμενη οικονομική πολιτική της Γερμανίας η οποία στηρίχθηκε στην λιτότητα και στις μεταρρυθμίσεις ώστε να ανακάμψει η Ευρώπη.
Η κρίση χρέους όμως ανέδειξε τα δομικά προβλήματα της Ευρώπης και ειδικά στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη οι πολίτες υπέστησαν μεγάλη οικονομική πίεση για να αποδειχθεί ότι ο μεγάλος κερδισμένος είναι η Ευρώπη.
Με βάση εκτιμήσεις της Deutsche bank από την κρίση χρέους, την μετακίνηση κεφαλαίων και την εστίαση στην Γερμανική οικονομία, ούσα η ισχυρότερη της Ευρώπης….η Γερμανία ωφελήθηκε 750 με 800 δισεκ. ευρώ.
Η Νότια Ευρώπη υπέστη ιστορικών διαστάσεων κρίση ειδικά η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι πολίτες είδαν μια Γερμανική Ευρώπη όχι μια ευρωπαϊκή Γερμανία.
Η παράμετρος αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ωθήσουν τους πολίτες στα κινήματα που προτάσσουν το έθνος και ένας από τους λόγους λοιπόν που τα εθνικιστικά – πατριωτικά κόμματα ισχυροποιούνται είναι γιατί η Γερμανία καπηλεύτηκε την Ευρώπη.
Η Γερμανία δημιούργησε ένα ευρώ μετονομάζοντας το μάρκο και ωφελήθηκε από την ευρωζώνη, όχι όμως οι πολίτες όλων των χωρών.
Η Ιταλία και ο Salvini που εκπροσωπεί το Κίνημα της Lega North έχοντας παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα φιλικό προς τις εταιρίες οικονομικό πρόγραμμα έχει την μεγάλη ευκαιρία να πετύχει εκεί που απέτυχε η Αριστερά όπως στην περίπτωση της Ελλάδος. 
Η Αριστερά διασύρθηκε γιατί απέτυχε να πείσει για το πρόγραμμα της.
Η ισχυρή Ιταλία έχει την ευκαιρία να πετύχει αρκεί να μην επαναλάβει τα λάθη της ελληνικής και όχι μόνο αριστεράς.
Η Γερμανία θέλει να υποχρεώσει την Ιταλία να ακολουθήσει την Γερμανική πολιτική εάν η αντιπρόταση των Ιταλών πετύχει θα είναι νίκη της Ευρώπης και νίκη των εθνικιστών.

Μετανάστευση και ισλαμική τρομοκρατία

Η απόφαση του δεξιού κόμματος του Καγκελάριου Kurz στην Αυστρία να κλείσει τζαμιά και να απελάσει ιμάμηδές που καλλιεργούσαν την βία και τον φόβο ήταν σωστή.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα εθνικιστικά κινήματα της Ευρώπης επικρότησαν την απόφαση αυτή.
Τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη μουσουλμάνων χωρίζονται σε δύο τάσεις.
Στην περίοδο της έντασης λόγω του πολέμου στην Συρία όπου 3,1 εκατ μετανάστευσαν στο εξωτερικό και 7,5 εκατ υποχρεώθηκαν σε εσωτερική μετακίνηση εντός της Συρίας και στην τελευταία περίοδο όπου ο πόλεμος στην Συρία έχει μετριαστεί καθώς οι τρομοκράτες του ISIS ηττήθηκαν.
Και στις δύο περιπτώσεις η Τουρκία που ήταν – χώρα σταθμός – συμπεριφέρθηκε πολύ σκληρά στην Ευρώπη καθώς ωθούσε το πρόβλημα σε μια απροετοίμαστη Ευρώπη.
Τα τρομοκρατικά χτυπήματα ήταν μια αφύπνιση απέναντι στην αριστερή προπαγάνδα των διεθνιστών, ότι είμαστε αδέρφια.
Αυτή η προπαγάνδα της Αριστεράς κρίθηκε, οι πολίτες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης υπέστησαν το μίσος των μουσουλμάνων – τουλάχιστον των ακραίων – και έτσι ένας ακόμη λόγος προστέθηκε ώστε οι πολίτες να στραφούν στα εθνικιστικά κινήματα.
Μια από τις μεγαλύτερες νίκες των εθνικιστών είναι στο μεταναστευτικό καθώς άμεσα ή έμμεσα έχουν υποχρεώσει σχεδόν όλες τις χώρες ακόμη και την Merkel στην Γερμανία να υιοθετεί πιο σκληρή στάση κατά των ακραίων φονταμενταλιστών μουσουλμάνων.  
Η περίπτωση της Αυστρίας είναι η κορφή του παγόβουνου, δεν μπορεί οι ιμάμηδες αντί να σέβονται τις χώρες που τους φιλοξενούν να κηρύττουν το μίσος.

Ιδεολογική αποτυχία της Αριστεράς

Η Αριστερά - και η συγγενική σοσιαλδημοκρατία - όπως εκφράστηκε και στην περίπτωση της Ελλάδος με τον ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε στο να επιβάλλει ιδεολογικά ως ορθή την αριστερή οικονομική προσέγγιση.
Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο ιδεολογικού διασυρμού μεγαλύτερο από τον εξευτελισμό του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
Αντί να τα αλλάξει όλα….οι δανειστές άλλαξαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον ευρωπαίο αριστερό πολίτη αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πηγή έμπνευσης.
Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αριστερών και κεντροαριστερών κομμάτων είχε ως αποτέλεσμα  οι πολίτες της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει ιδεολογία στην οικονομία μόνο ο φιλελευθερισμός και η λιτότητα της Γερμανίας.

Ούριος ο εθνικιστικός άνεμος

Αυτός ο συνδυασμός Γερμανικής Ευρώπης, αποτυχίας διαχείρισης στο μεταναστευτικό και η αποτυχία της αριστερής ιδεολογίας, είχαν ως αποτέλεσμα οι πολίτες της Ευρώπης να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ελαστικότητα και τα εθνικιστικά κινήματα.
Πριν 20 χρόνια τα εθνικιστικά κινήματα ήταν περιθωριακά και ασήμαντα.
Το 2018 έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και για την εξέλιξη αυτή πέραν των άλλων έχει επιδράσει και η αποτυχία της Αριστεράς.
Τα εθνικιστικά κινήματα αποτελούν την νέα τάση, το νέο ρεύμα στην Ευρώπη και αποτελούν ελπίδα για τον ευρωπαίο πολίτη.
Εάν δούμε τι συμβαίνει στην Ουγγαρία όπου το Fidesz λαμβάνει 59% ποσοστά.
Εάν δούμε το Lega North στην Ιταλία όπου δημοσκοπικά σημειώνει ράλι και έχει φθάσει στο 28% ενώ πριν 15 χρόνια με τον Μπόσι ήταν στο 5%.
Εάν δούμε στην Αυστρία το FPO που λαμβάνει 25% ενώ το OVP το κεντροδεξιό 33%.
Εάν δούμε στην Τσεχία το SPD το εθνικιστικό κίνημα του Tomio Okamura και Radim Fiata καταλαμβάνει ποσοστό 12% είναι 4ο κόμμα και συνεχίζει να ισχυροποιείται.
Να σημειωθεί ότι το τσεχικό SPD στηρίζει την Le Pen και τον Salvini.
Εάν δούμε στην Γαλλία την Le Pen που εκ νέου ενισχύεται στο 20% καθώς οι πολίτες βλέπουν να τους απογοητεύει ο Macron.
Εάν δούμε στην Ελλάδα την Χρυσή Αυγή όπου καταλαμβάνει ποσοστά 8% με 9,5%...
Μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο εθνικιστικός άνεμος είναι ούριος.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι οι εθνικιστές έχουν θετική άποψη για την αγορά π.χ. Lega που μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές στις εταιρίες από 24% σε 15% και έχουν και θετική άποψη για την Ρωσία του Putin.
Η νέα Ιταλική κυβέρνηση έχει κρατήσει θετική στάση υπέρ της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης