Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρησκευτικό πόλεμο «βλέπει» ο Erdogan - Απειλεί ευθέως την Αυστρία

Θρησκευτικό πόλεμο «βλέπει» ο Erdogan - Απειλεί ευθέως την Αυστρία
«Φοβάμαι ότι τα μέτρα που έλαβε ο Αυστριακός πρωθυπουργός θα φέρουν τον κόσμο πιο κοντά σε έναν πόλεμο σταυροφόρων -ημισελήνου», τόνισε ο Erdogan
Για το ενδεχόμενο ενός θρησκευτικού πολέμου προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος ταυτόχρονα επέκρινε τον Αυστριακό πρωθυπουργό Sebastian Kurz για την απόφασή του να κλείσει επτά τζαμιά και εκδιώξει 40 ιμάμηδες.
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για έναν νέο «πόλεμο σταυροφόρων».   
«Φοβάμαι ότι τα μέτρα που έλαβε ο Αυστριακός πρωθυπουργός θα φέρουν τον κόσμο πιο κοντά σε έναν πόλεμο σταυροφόρων -ημισελήνου», τόνισε ο Erdogan κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα «ανταποκριθεί» εν ευθέτω χρόνω στην απόφαση της Αυστρίας να απελάσει τους ιμάμηδες.
Οι επικρίσεις Erdogan συνιστούν την  αντίδραση της Άγκυρας στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Kurz στις 8 Ιουνίου του 2018 να απελάσει αρκετούς ιμάμηδες που χρηματοδοτούνταν από το εξωτερικό  και να κλείσει επτά τζαμιά σε καταστολή του «πολιτικού Ισλάμ».
Ο  Kurz δήλωσε, ότι αφού ολοκληρώθηκε η έρευνα σχετικά με διάφορα τζαμιά και ενώσεις που διεξήχθησαν από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο Θρησκευτικών Υποθέσεων, απαγορεύθηκε η δραστηριότητα επτά τζαμιών, μεταξύ των οποίων και οι Τουρκο-Ισλαμικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι (ATIB ).
Ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε ότι οι ιμάμηδες θα απελαύνονται λόγω της ύπαρξης ξένων κεφαλαίων.
«Οι παράλληλες κοινωνίες, το πολιτικό Ισλάμ και η ριζοσπαστικοποίηση δεν έχουν θέση στη χώρα μας», ξεκαθάρισε ο Kurz.
Το εν λόγω τζαμί διοικείται από την ATΙB στην Ευρώπη, με έδρα τη γερμανική πόλη της Κολωνίας, και από το τμήμα της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet).
Καταδικάζουμε τους Αυστριακούς πολιτικούς, ειδικά τον καγκελάριο Kurz που προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις και καλούμε σε αγώνα εναντίον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της άκρας δεξιάς, ανακοίνωσε η Άγκυρα.  
Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών επλήγησαν σοβαρά πριν από το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017 για τη μετάβαση σε  προεδρικό σύστημα, με πολλούς Τούρκους πολιτικούς να μην μπορούν να διοργανώνουν προγραμματισμένες συγκεντρώσεις στην Ευρώπη.
Πριν από αυτό το δημοψήφισμα, οι Τούρκοι υπουργοί επεδίωξαν να ενισχύσουν την εκλογική επιρροή τους σε χώρες με μεγάλες τουρκικές κοινότητες, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία.
Αυτές οι χώρες επέβαλαν απαγορεύσεις για λόγους ασφάλειας που εξόργισαν την Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα ο Erdogan και μερικοί από τους συμμάχους του εκείνη τη στιγμή συνέκριναν τη γερμανική κυβέρνηση με τους «Ναζί».
Για τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου 2018, το Σαράγιεβο αποτέλεσε τη μόνη στάση της εκστρατείας για το κυβερνόν κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τον Erdogan, καθώς οι κυβερνήσεις στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία είχαν ανακοινώσει, πως και πάλει δεν θα επιτρέψουν τουρκικές συγκεντρώσεις.  
Η Τουρκία επέκρινε έντονα τις απαγορεύσεις κάνοντας λόγο για κινήσεις «ρατσιστικές» και «αντιδημοκρατικές».
Οι συντηρητικοί του Kurz βρίσκονται σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με το αντι-Ισλαμικό Κόμμα Ελευθερίας, καθιστώντας την Αυστρία τη μόνη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που έχει ένα ακροδεξιό κόμμα στην εξουσία.
Και τα δύο μέρη πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης