Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η κυβέρνηση Sanchez μελετά την αναθεώρηση του Ισπανικού Συντάγματος για την υπόθεση της Καταλονίας

Reuters: Η κυβέρνηση Sanchez μελετά την αναθεώρηση του Ισπανικού Συντάγματος για την υπόθεση της Καταλονίας
Η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι «επείγουσα, βιώσιμη και επιθυμητή», δήλωσε η νέα υπουργός Περιφερειακής Διοίκησης 
Λίγες ημέρες μετά την υπουργοποίηση της στο υπουργείο Περιφερειακής Διοίκησης η Meritxell Batet έθεσε ανοικτά την ανάγκη επείγουσας μεταρρύθμισης του ισπανικού συντάγματος ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της Καταλονίας.
«Το άρθρο 78 του Συντάγματος που αφορά το εδαφικό αμφισβητείται και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί», δήλωσε η Meritxell Batet στην πρώτη δημόσια εμφάνιση της ως υπουργός στη Βαρκελώνη.
Η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι «επείγουσα, βιώσιμη και επιθυμητή», δήλωσε στο Reuters η Batet προσθέτοντας ότι θέλει να δημιουργήσει μια κοινοβουλευτική επιτροπή, την σύσταση της οποίας πρότειναν αρχικά οι Σοσιαλιστές πέρυσι, ώστε να διερευνήσει το πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.
Οι Σοσιαλιστές του προέδρου Sanchez όμως κατέχουν μόλις 84 από τις 350 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο και θα χρειαστούν πλειοψηφία των δύο τρίτων για να περάσουν οποιαδήποτε συνταγματική μεταρρύθμιση που αφορά την Καταλονία, δίνοντας στο Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Rajoy, τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο.
Η Καταλονία προχώρησε σε δημοψήφισμα για την απόσχιση της από την Ισπανία, το οποίο κρίθηκε παράνομο από την κυβέρνηση της Μαδρίτης, προτού προβεί σε μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας τον Οκτώβριο, βυθίζοντας τη χώρα στη χειρότερη πολιτική της κρίση εδώ και δεκαετίες.
Την Παρασκευή (8/6), οι σοσιαλιστές ανέβαλαν τον οικονομικό έλεγχο της Καταλονίας και δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν διάλογο με τη διοίκηση της περιοχής για να κατευνάσουν τις εντάσεις σχετικά με την προσφορά ανεξαρτησίας.
Ο πρωθυπουργός Pablo Sanchez πάντως είναι πιθανό να συναντήσει τον ηγέτη της Καταλονίας, και υπέρμαχο της ανεξαρτησίας της Καταλονίας Quim Torra πριν το καλοκαίρι, δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης