Στήριξη του Γάλλου ΥΠΟΙΚ στην Ελλάδα - Τα πλεονάσματα δεν αρκούν για να ξεπεραστεί η κρίση

Στήριξη του Γάλλου ΥΠΟΙΚ στην Ελλάδα - Τα πλεονάσματα δεν αρκούν για να ξεπεραστεί η κρίση
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αντίθετα, πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου της Ευρωζώνης σε περίπτωση ανόδου της ανεργίας σε κράτη-μέλη
Στήριξη στην Ελλάδα παρείχε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire σε συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο κατ΄ατην οποία αναζητήθηκαν κοινά σημεία για το σχέδιο μεταρρύθμισης της ΕΕ αναζητά Γερμανία και Γαλλία.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως "δεν αρκούν τα πλεόνασματα για να βγεί η Ελλάδα και τα υπόλοιπα α΄δυναμα κράτης της ΕΕ από την κρίση αλλά χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη" με τον γερμανό ομόλογό του, να εστιάζει στην καθιέρωση ευρωπαϊκών φόρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Όπως υπογραμμίζει η Deutsche Welle οι δύο ΥΠΟΙΚ συναντήθηκαν στο Βερολίνο σε εκδήλωση των γερμανικών οικογενειακών επιχειρήσεων με τον Le Maire να συγκεκριμενοποιεί τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο γάλλος πρόεδρος Macron και οι οποίες αποτελούν τη βάση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ΕΕ που προγραμματίζεται να κατατεθεί από κοινού με τη Γερμανία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τέλη Ιουνίου .
Στόχος της γαλλογερμανικής προσπάθειας είναι η ενίσχυση της ΕΕ και της Ευρωζώνης έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ αλλά και άλλες προκλήσεις, τόνισε ο Le Maire.
Αναφερόμενος στην οικονομική πτυχή της γαλλικής πρότασης ο γάλλος υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως το Παρίσι δεν επιδιώκει την αμοιβαιοποίηση του χρέους.
Παρά όμως τη σημασία μιας «υγιούς» δημοσιονομικής πολιτικής στην οποία επιμένει και η Γαλλία, το Βερολίνο θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη με τα αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης και να τα βοηθήσει να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.
Υπονοώντας σαφώς την Ελλάδα ο Le Maire τόνισε πως πλεονάσματα «κατ' απαίτηση» στον προϋπολογισμό μιας χώρας δεν αρκούν για να ξεπεράσει την κρίση. Οικονομικά ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην τόνωση της ανάπτυξης.
Εκτός αυτού θα πρέπει η Ευρωζώνη να αναπτυχθεί σε μια πραγματική Οικονομική Ένωση και να μετατραπεί ο ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Τις προτάσεις αυτές ο γάλλος υπουργός Οικονομικών τις συζητά αργότερα στο Παρίσι με το γερμανό ομόλογο του Olaf Scholz.
Προηγουμένως ο Scholz σε συνέντευξη του στο περιοδικό Der Spiegel αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ΕΕ πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου της Ευρωζώνης σε περίπτωση ανόδου της ανεργίας σε κράτη-μέλη.
Για να αντιμετωπίσουν τις επιβαρύνσεις των κοινωνικών ταμείων τα κράτη θα έχουν τη δυνατότητα θα δανειστούν χρήματα από αυτό το ταμείο. Μόλις όμως επιστρέψουν στην ανάπτυξη θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνεια, προτείνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ως πηγή για τη χρηματοδότησης αυτού του ταμείου ο γερμανός ΥΠΟΙΚ υπέδειξε την καθιέρωση φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ο οποίος θα διοχετεύεται απευθείας στα ευρωπαϊκά ταμεία. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει την καθιέρωση και άλλων άμεσων ευρωπαϊκών φόρων.
Γεγονός είναι πάντως ότι με τα σημερινά δεδομένα οι θεσμοί της ΕΕ δεν έχουν τη δυνατότητα επιβολής φόρων.
Ο Scholz θεωρεί όμως τη στιγμή ευνοϊκή για την έναρξη σχετικής συζήτησης: Το Brexit θα δημιουργήσει κενά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και εκτός αυτού θα πρέπει να βρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση ενός νέου επενδυτικού ταμείου.

www.banklingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS