Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί η Ελλάδα να αρνείται... αλλά η Αργεντινή έκλεισε συμφωνία με το ΔΝΤ - Θα πάρει δάνειο 50 δισ δολ για 3 χρόνια

Μπορεί η Ελλάδα να αρνείται... αλλά η Αργεντινή έκλεισε συμφωνία με το ΔΝΤ - Θα πάρει δάνειο 50 δισ δολ για 3 χρόνια
Η Αργεντινή θα λάβει δάνειο 50 δισεκ. δολάρια από το ΔΝΤ που αντιστοιχεί στο 1110% της ποσόστωσης της Αργεντινής στο ΔΝΤ
Μπορεί το ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα αλλά πέτυχε μια ιστορική συμφωνία με την Αργεντινή
Οι αρχές της Αργεντινής και το προσωπικό του ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με μια συμφωνία stand-by (Staff-Level Agreement) διάρκειας 36 μηνών (SBA) ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (ή περίπου 35,379 δισεκατομμύρια SDR τραβηκτικά δικαιώματα ή περίπου 1110% της ποσόστωσης της Αργεντινής στο ΔΝΤ).
(Σημείωση bankingnews: Αφού το μέγιστο της ποσόστωσης είναι 145% σε ετήσια βάση και σωρευτικά 435% αυτό συνεπάγεται ότι το ΔΝΤ θα έχει πλήρη έλεγχο στην Αργεντινή
Εξαιρετική πρόσβαση. Το ΔΝΤ μπορεί να χορηγεί ποσά που υπερβαίνουν τα κανονικά όρια, κατά περίπτωση, στο πλαίσιο της πολιτικής Εξαιρετικής Πρόσβασης, η οποία συνεπάγεται ενισχυμένο έλεγχο από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου στην χώρα
)
Αυτή η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΝΤ, η οποία θα εξετάσει το οικονομικό σχέδιο της Αργεντινής τις επόμενες ημέρες.
Οι αρχές ανέφεραν ότι προτίθενται να χρησιμοποιήσουν την πρώτη δόση του διακανονισμού, αλλά στη συνέχεια αντιμετωπίζουν το δάνειο ως προληπτικό μέτρο.
Η Christine Lagarde, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη συμφωνία:
"Συγχαίρω τις αρχές της Αργεντινής για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας.
Όπως τονίσαμε προηγουμένως, πρόκειται για σχέδιο ιδιοκτησίας και σχεδιασμού της κυβέρνησης της Αργεντινής, το οποίο αποσκοπούσε στην ενίσχυση της οικονομίας προς όφελος όλων των Αργεντινών.
Χαίρομαι που μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτήν την προσπάθεια παρέχοντας την οικονομική μας στήριξη, η οποία θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, επιτρέποντας στις αρχές να έχουν χρόνο να αντιμετωπίσουν μια σειρά μακροχρόνιων αδυναμιών.
Στο πλαίσιο αυτής της στήριξης, τόσο το ΔΝΤ όσο και η κυβέρνηση της Αργεντινής προτίθενται να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν τη λήψη μέτρων και την πλήρη διαθεσιμότητα των πόρων για την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών καθώς προχωρούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
"Ο πυρήνας του οικονομικού σχεδίου της κυβέρνησης είναι η επανεξισορρόπηση της δημοσιονομικής θέσης.
Υποστηρίζουμε πλήρως αυτήν την προτεραιότητα και χαιρετίζουμε την πρόθεση των αρχών να επιταχύνουν το ρυθμό με τον οποίο μειώνουν το έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αποκαθιστώντας το πρωτογενές ισοζύγιο μέχρι το 2020.
Το μέτρο αυτό θα μειώσει τελικά τις ανάγκες χρηματοδότησης της κυβέρνησης, θα θέσει το δημόσιο χρέος σε πτωτική τροχιά όπως δήλωσε ο πρόεδρος Macri, ανακουφίζει την Αργεντινή.
"Υποστηρίζουμε επίσης έντονα τις προσπάθειες για μείωση του πληθωρισμού, κάτι που γνωρίζουμε ότι τροφοδοτεί την οικονομική ευημερία στην Αργεντινή και βαρύνει άμεσα τις πλέον ευάλωτες κοινωνίες.
Στο πνεύμα αυτό, επικροτούμε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να υιοθετήσει ρεαλιστικούς και ουσιαστικούς στόχους για τον πληθωρισμό και τη δέσμευσή της να διατηρήσει μια ευέλικτη και καθοριζόμενη από την αγορά συναλλαγματική ισοτιμία. Ενθαρρύνουμε επίσης τη δέσμευση των αρχών να εξασφαλίσουν νομική ανεξαρτησία και λειτουργική αυτονομία για την κεντρική τράπεζα και να θέσουν αμέσως τέρμα στη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού ελλείμματος από την κεντρική τράπεζα.
"Ένα κεντρικό πλάνο του σχεδίου των αρχών είναι η θέσπιση μέτρων που θα προσφέρουν ευκαιρίες και υποστήριξη σε όσους ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Ως σαφές μήνυμα αυτών των προτεραιοτήτων, οι αρχές δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν το λόγο για τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας.
Δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι οι δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, δεν θα μειωθούν κατά τα επόμενα τρία χρόνια.
Επιπλέον, εάν επιδεινωθούν οι κοινωνικές συνθήκες, υπάρχουν διατάξεις για την περαιτέρω αύξηση της κατανομής του προϋπολογισμού για κοινωνικές προτεραιότητες.
(Σημείωση bankingnews: Τέτοιες αναφορές δεν υπήρχαν στο ελληνικό πρόγραμμα)

"Τέλος, υποστηρίζω ιδιαίτερα τις προσπάθειες για την εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού μεταξύ ανδρών και γυναικών της Αργεντινής, ιδίως με την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στον φορολογικό κώδικα και την κοινωνική νομοθεσία.
Αυτό είναι επίσης σύμφωνο με την ημερήσια διάταξη που υπογράμμισε ο πρόεδρος Macri κατά τη διάρκεια της ηγεσίας της Αργεντινής στους G20.
"Εν ολίγοις, πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις της Αργεντινής αξίζουν την υποστήριξη του ΔΝΤ και της διεθνούς κοινότητας και προσβλέπω σύντομα να συζητήσουμε το αίτημα της Αργεντινής για στήριξη με την εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης