Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βόμβα» από την Τουρκία - Αναστέλλει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες ως αντίποινα για τους 8 - Erdogan: Τελειωμένη η Ελλάδα

«Βόμβα» από την Τουρκία - Αναστέλλει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες ως αντίποινα για τους 8 - Erdogan: Τελειωμένη η Ελλάδα
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, επιτέθηκε στους οίκους αξιολόγησης αναφερόμενος στην Ελλάδα
(upd) Πράξη κάνει τις απειλές της η Τουρκία, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu ανακοίνωσε ότι η Τουρκία διακόπτει τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, ως αντίποινα για την απελευθέρωση των 8 Τούρκων αξιωματικών.
«Έχουμε μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα και τώρα την αναστέλλουμε», δήλωσε ο Cavusoglu στην εφημερίδα Hurriyet, αναφερόμενος στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος για την ανατροπή του Recep Tayyip Erdogan τον Ιούλιο του 2016.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός στους πραξικοπηματίες, ο Cavusoglu τόνισε: «Η κυβέρνηση της Ελλάδας πράγματι θέλει να λυθεί αυτό το θέμα, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι η Ελλάδα δέχεται μεγάλη πίεση από τη Δύση».
Κι ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «υπάρχει μια συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες και μια διμερής συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή.
Αναστέλλουμε αυτή τη συμφωνία».

Πηγές ΥΠΕΞ: Ατυχής η δήλωση Cavusoglu

«Ατυχή» χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu ο οποίος αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία, όπως ισχυρίστηκε, πάγωσε η Τουρκία επί του παρόντος.
«Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Cavusogluτο έχει ήδη πράξει από το 2017» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».

ΝΔ: Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται

«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ.
«Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της».

Κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο η Άγκυρα

Η Τουρκία από νωρίς σήμερα έχει προχωρήσει σε κλιμάκωση της έντασης με το Αιγαίο, μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις Erdogan, λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα επιφυλακής στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η Άγκυρα διέταξε να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε επιφυλακή μια φρεγάτα, δύο πυραυλάκατοι και ομάδα κομάντο της μονάδας υποβρύχιων καταστροφών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συγκεκριμένη εντολή δόθηκε για «να αποφευχθεί πιθανή πρόκληση την Ελλάδα», στο πλαίσιο της «αυξανόμενης έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος».



Νωρίτερα, τα βέλη του κατά της Ελλάδας έστρεψε για ακόμα μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, με αφορμή την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου και προκειμένου να «καλύψει» τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, ο Erdogan προχώρησε σε ακόμα προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας επιδιώκοντας στην ενίσχυση του πατρωτικού φρονήματος.
«Ο γείτονας μας, η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, είναι τελειωμένη, ωστόσο έχει αναβαθμιστεί η πιστοληπτική της ικανότητα.
Αυτή (σ.σ. η Ελλάδα) έχει βυθιστεί, έχει καταρρεύσει και τη σώζετε αναβαθμίζοντας τη;
Δείτε τους δρόμους και δείτε πόσο φριχτοί είναι» φέρεται να δήλωσε ο Erdogan σε εκδήλωση του οικονομικού επιμελητηρίου της Άγκυρας.



Μια ημέρα πριν ο ίδιος στην προσπάθεια του να αποδείξει ότι υπάρχει ευημερία στην Τουρκία, ο Erdogan επικαλέστηκε τον αριθμό των ψυγείων που πωλούνται στην Τουρκία από το 2002.
«Το 2002 πωλούνταν 91.000 αυτοκίνητα ενώ το 2017 πουλήθηκαν 723.000.
Τότε είχαν πουληθεί περίπου 1,088 εκατομμύρια ψυγεία ενώ πέρυσι ο αριθμός έφτασε τα 3,107 εκατομύρια.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πια φτωχοί άνθρωποι.
Αν υπάρχει ένα ψυγείο σε κάθε σπίτι, αυτό σημαίνει ότι έχουμε φτάσει σε ένα κάποιο σημείο ευημερίας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στη δυτική επαρχία Σακαράγια.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Erdogan έχει στραφεί κατά των οίκων αξιολόγησης, ενώ έχει κατηγορήσει τη Moody’s για χρηματισμό.
«Αρκεί να βάλουν στις τσέπες τους (σ.σ. οι οίκοι αξιολόγησης) μερικά νομίσματα για να δώσουν ό,τι βαθμό επιθυμεί ο καθένας.
Μ' αυτόν τον τρόπο λειτουργούν», έχει αναφέρει στο παρελθόν.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, ο Erdogan δείχνει να θέλει να προλάβει μια σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, καθώς, παρά τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, πολλοί κάνουν λόγο για μια «φούσκα» έτοιμη να «σκάσει».
Πέρα από το υψηλό έλλειμμα και τον υπερμεγέθη πληθωρισμό, μια νέα απειλή για την τουρκική οικονομία θα μπορούσε να είναι το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου, κάτι που θα οδηγούσε τους επενδυτές να περιορίσουν δραστικά το επενδυτικό ρίσκο που έχουν αναλάβει.
Στην τελευταία του έκθεση για την Τουρκία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξήρε την ανάκαμψη της Τουρκίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, αλλά προειδοποίησε ότι «η οικονομία δείχνει τώρα σημάδια υπερθέρμανσης».
Αυτό, προειδοποίησε το ΔΝΤ, καθιστά την Τουρκία πιο ευάλωτη στην αστάθεια και στις μεταβαλλόμενες παγκόσμιες συνθήκες.

Moody's: Υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση η Τουρκία

Εν τω μεταξύ στις αρχές Ιουνίου, η Moody's έθεσε υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα «Ba2» της Τουρκίας, επικαλούμενη την αυξανόμενη αβεβαιότητα για τη μελλοντική κατεύθυνση της μακροοικονομικής πολιτικής, ενόψει κοινοβουλευτικών-προεδρικών εκλογών (24 Ιουνίου 2018), και τον κίνδυνο σοβαρών πιέσεων στο ισοζύγιο πληρωμών.

Bozdag για 8 αξιωματικούς: Η Τουρκία έχει «σημειώσει» τη στάση της Ελλάδας, καλό είναι να το γνωρίζει αυτό

Σε νέες απειλές κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Bekir Bozdag, με αφορμή την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών.
Ειδικότερα, o Bosdag -ερωτηθείς σχετικά με τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης για τους 8 που βρίσκονται στην χώρα μας αιτούμενοι άσυλο- δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι εξαιρετικά ενοχλημένη από τη στάση της Ελλάδας.
«Είναι ωφέλιμο η Ελλάδα να γνωρίζει ότι η Τουρκία το έχει σημειώσει αυτό.
Το θέμα δεν έχει να κάνει με το ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.
Ο Bosdag ανέφερε ότι η Τουρκία ζήτησε επανειλημμένα την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών από την Ελλάδα, καθώς όπως είπε η Άγκυρα έχει ισχυρές αποδείξεις για τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα.
Όπως είπε ο ίδιος, η Αθήνα αντί να προχωρήσει στην έκδοση των «8» έκανε ένα βήμα πιο πέρα δίνοντας άσυλο σε κάποιους από αυτούς, ενώ τώρα παίρνει και άλλα μέτρα για την προστασία τους.

Ceyhun (συν. Erdogan): Η «αχάριστη» Ελλάδα ξεχνά την ιστορία της - Η Τουρκία την έσωσε από τη χούντα και της «έδωσε» τη Δημοκρατία

Στην Τουρκία χρωστά η Ελλάδα τη Δημοκρατία της, σύμφωνα με τον Ozan Ceyhun, στενό συνεργάτη του τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan, ο οποίος με ένα άρθρο του στην αγγλική έκδοση της τουρκικής Daily Sabah, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα και η Ελληνική Κύπρος οφείλουν τα δημοκρατικά τους καθεστώτα στην Τουρκία, καθώς η Τουρκία έσωσε και τις δύο χώρες από τα χέρια των φασιστών πραξικοπηματιών.
Αναλυτικά το άρθρο:
Στις 15 Ιουλίου 2016, η δημοκρατία της Τουρκίας έδωσε μια καλή εικόνα για το πόσο ισχυρή είναι.
H προσπάθεια στρατιωτικού πραξικοπήματος που ενορχηστρώθηκε από τους γκιουλενιστές (FETÖ) απωθήθηκε από την ηρωική αντίσταση του τουρκικού έθνους.
Εάν οι στρατιωτικοί αξιωματικοί που συνδέονται με την FETÖ είχαν πετύχει και εγκαθιδρυόταν μια φασιστική χούντα που να θύμιζε το καθεστώς των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, η Τουρκία θα είχε κυλιστεί στο αίμα, και ένας εμφύλιος πόλεμος όπως η Συρία θα είχε ξεσπάσει στη χώρα.
Όλες αυτές οι απειλές εξαλείφθηκαν επειδή το έθνος συσπειρώθηκε και προφύλαξε τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan.
Δυστυχώς, ωστόσο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν έδωσαν την απαιτούμενη στήριξη στην αντίσταση του τουρκικού λαού.
Απέτυχαν να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία ελπίζοντας ότι οι γκιουλενιστές της FETÖ θα επιτύχουν.
Αν και ανακοίνωσαν με καθυστέρηση ότι ήταν δίπλα στη δημοκρατική αντίσταση της Τουρκίας, ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν παραχωρήσει άσυλο με μαχητές του FETÖ που εγκατέλειψαν την Τουρκία.
Πολλές χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα η Γερμανία και το Βέλγιο, σχεδόν έστρωσαν κόκκινο χαλί σε στρατιωτικούς αξιωματικούς συνδεδεμένους με την FETÖ, οι οποίοι σκότωσαν δεκάδες στην Τουρκία.
Σήμερα, αυτοί οι εχθροί της δημοκρατίας συνεχίζουν εύκολα τις δραστηριότητές τους σε ολόκληρη την ΕΕ, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι ένα φρούριο δημοκρατίας.
Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής όλων των απαραίτητων ποινικών φακέλων και αποδεικτικών στοιχείων, οι τρομοκράτες δεν έχουν εκδοθεί στην Τουρκία.
Μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα οφείλει το σημερινό δημοκρατικό καθεστώς της στην Τουρκία.
Η δημοκρατία του παραβιάστηκε από το φασιστικό καθεστώς των συνταγματαρχών που εγκαθιδρύθηκε μετά από ένα αιματηρό πραξικόπημα του 1967.
Αλλά τώρα έχει μετατραπεί σε "ξενοδοχείο" για όλους τους μαχητές της FETÖ.
Κάποιος θα περίμενε από την Ελλάδα, η οποία υπέφερε πολύ από μια φασιστική στρατιωτική κυριαρχία, να καταλάβει καλύτερα το γεγονός ότι αυτοί οι μαχητές είναι οι εχθροί της δημοκρατίας.
Αλλά, αυτή αρνείται να εκδώσει στην Τουρκία τους εχθρούς της και τους χορήγησε άσυλο.
Η Ελλάδα και η Ελληνική Κύπρος οφείλουν τα δημοκρατικά τους καθεστώτα στην Τουρκία, καθώς η Τουρκία έσωσε και τις δύο χώρες από τα χέρια των φασιστών πραξικοπηματών.
Δεν πρέπει να ξεχαστεί η φασιστική χούντα που κατέλαβε την κυβέρνηση με την πραγματοποίηση πραξικοπήματος στην Κύπρο στις 15 Ιουλίου 1974.
Ο φασίστας Νίκος Σαμψών έστησε ένα αιματηρό πραξικόπημα με την υποστήριξη του καθεστώτος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα και των ελληνικών στρατευμάτων στο νησί και όρισε τον εαυτό του πρόεδρο.
Καθώς απειλούνταν οι ζωές των Ελλήνων και των Τουρκοκυπρίων που δεν υποστήριζαν τη χούντα, η Τουρκία έπρεπε να ξεκινήσει μια επιχείρηση στην Κύπρο, προκειμένου να εγγυηθεί τη Δημοκρατία και να πολεμήσει εναντίον των φασιστών πραξικοπηματιών.
Το πραξικόπημα του Σαμψών νικήθηκε χάρη στην παρέμβαση του τουρκικού στρατού στην Κύπρο.
Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχει εδραιωθεί μια ομοσπονδία στην Κύπρο, υπάρχουν δύο δημοκρατικά καθεστώτα και στις δύο πλευρές του νησιού.
Οι Έλληνες και οι Τουρκοκύπριοι συνυπάρχουν ειρηνικά με τα δικά τους κοινοβουλευτικά συστήματα και τις δημοκρατικές εκλογές.
Χάρη στην επέμβαση του τουρκικού στρατού στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, σώθηκαν χιλιάδες ζωές.
Δυστυχώς, η Ελλάδα, η οποία καταδίκασε και τιμώρησε τους Έλληνες της Χούντας, όπως άξιζαν, υποστηρίζει και δίνει άσυλο στους "Σαμψόντες" της Τουρκίας σήμερα.
Ενώ οι ένστολοι Έλληνες δολοφόνοι της Χούντας πληρώνουν για τις ενέργειές τους, οι Τούρκοι τρομοκράτες κινούνται ελεύθερα στην Ελλάδα.
Αυτή η στάση της Ελλάδας μπορεί να χαρακτηριστεί ως αχαριστία.
Δεν είναι δυνατόν να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες δημοκράτες θα μπορούσαν να παραμείνουν σιωπηλοί σε αυτό, καταλήγει ο σύμβουλος του Erdogan.
 




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης