Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η αύξηση των επιτοκίων από την Ινδία μπορεί να προκαλέσει την επόμενη κρίση στις αναδυόμενες αγορές

tags :
Γιατί η αύξηση των επιτοκίων από την Ινδία μπορεί να προκαλέσει την επόμενη κρίση στις αναδυόμενες αγορές
Γιατί η αύξηση των επιτοκίων από την Ινδία μπορεί να προκαλέσει την επόμενη κρίση στις αναδυόμενες αγορές
Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε σήμερα (6/6) η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, καθώς ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας επιταχύνθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Ειδικότερα, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Reserve Bank of India αποφάσισε να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25% στο 6,25%, για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2017, όταν και είχε προχωρήσει σε μείωση κατά 0,25%.
Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής διατηρεί τον στόχο της να επιτύχει μεσοπρόθεσμα τον στόχο του 4% στον πληθωρισμό λιανικής, καθώς η οικονομία αυξάνεται και η ρουπία χρειάζεται στήριξη.
Χθες (5/6) ο πρώην επικεφαλής της RBI, Raghuram Rajan, αναφέρθηκε στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών τους εταίρων, προειδοποιώντας ότι οι απειλές της Ουάσιγκτον για δασμούς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις.
Η κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και πολλών εκ των οικονομικών της εταίρων «μπορούν να βγουν γρήγορα εκτός ελέγχου» και «να βλάψουν πραγματικά την παγκόσμια ανάπτυξη» δήλωσε ο Raghuram Rajan καθηγητής στο Chicago Booth School of Business και πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ινδίας.
«Το βασικό ερώτημα είναι το εάν αυτά τα… παιχνίδια, οι απειλές για ενίσχυση των δασμών και ούτω καθεξής οδηγούν πραγματικά σε μια κατάσταση επωφελής για όλους ή οι συμμετέχοντες εγκλωβίζονται σε μια κατάσταση που θα πρέπει να υλοποιήσουν τις απειλές τους;
Στην περίπτωση αυτή δημιουργείται μια κατάσταση όπου ζημιώνονται όλοι» δήλωσε στο CNBC ο Rajan.
«Κάποιες από αυτές τις καταστάσεις μπορούν να βγουν γρήγορα εκτός ελέγχου» πρόσθεσε ο ίδιος.



Σε μια σημείωση του Abhishek Gupta του Bloomberg, ο οικονομολόγος γράφει ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να μην βοηθήσει τη ρουπία, διότι ο τυπικός κανόνας ότι η αύξηση των επιτοκίων θα προσελκύσει εισροές κεφαλαίων, προκαλώντας την ανατίμηση του εγχώριου νομίσματος, αυτό ισχύει για τις ανεπτυγμένες οικονομίες και όχι αναγκαστικά για τις αναδυόμενες αγορές, όπου τα κεφάλαια συνήθως δεν έχει ελεύθερη μετακίνηση.
Για το λόγο αυτό, η αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας "θα έθετε πιέσεις για την ρουπία, η οποία ήδη πλήττεται από τις υψηλότερες τιμές αργού πετρελαίου".
Ο χρηματοοικονομικός όμιλος Nomura σε report του αναφέρει ότι αναμένει μια νέα αύξηση των ινδικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Αύγουστο του 2018, καθώς τόσο η οικονομική ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός είναι να κινηθούν υψηλοτέρα τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο η Nomura εκτιμά ότι θα υπάρξει μια στασιμότητα στην οικονομία μετά το Σεπτέμβριο του 2018, λογω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και της πολιτικής αβεβαιότητας.
Αυτό μας φέρνει στο κύριο σημείο.
Ο οικονομολόγος Srinivasan Sivabalan γράφει ότι μετά τη σημερινή άνοδο των επιτοκίων, «η αναταραχή που έχει μεταφερθεί φέτος από το ένα νόμισμα αναδυόμενης αγοράς σε άλλη (Αργεντινή, Τουρκία, Ινδονησία και τώρα Βραζιλία) μπορεί να καταστήσει την Ινδία ως το επόμενο θύμα.
Συγκεκριμένα, ο οικονομολόγος οραματίζεται την «εξοικείωση των οικονομικών αμφιβολιών και των πολιτικών κινδύνων» και απαριθμεί τους ακόλουθους τρεις παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι μπορεί να διακρίνουν τη "μόλυνση" των αναδυόμενων αγορών από το δεύτερο πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου.
Ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας αύξησε τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό (και να υποστηρίξει τη ρουπία), η κίνηση μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη που είναι ανομοιογενής, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του δείκτη PMI.
Αυτό αυξάνει την πιθανότητα για νέες αυξήσεις επιτοκίων.
Επιπλέον, ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι αντίθετοι στη στρατηγική υψηλότερων επιτοκίων, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προοπτικές της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Modi εν τω μεταξύ αναζητά μια πιο ευέλικτη πολιιτκή στη σκιά των εκλογών του 2019 - το κόμμα Bharatiya Janata και οι σύμμαχοί του κέρδισαν μόλις τρεις από τις 14 έδρες για το κοινοβούλιο στις ενδιάμεσες εκλογές του Μαίου του 2018.
Εάν η αντιπολίτευση ενωθεί και δημιουργήσει αυτή τη φορά μια πιο σοβαρή πρόκληση, ο Modi και οι επενδυτές που θέλουν την επικράτησή του μπορεί να βρεθούν σε δεινή θέση.
Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας για να καθορίσουν πόσο σοβαρά βλέπει τον κίνδυνο περαιτέρω απωλειών της ρουπίας και εάν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει πιο ενεργά, ακόμη και όταν η οικονομία αφήνει πολύ λίγα περιθώρια για αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Σε τελική ανάλυση, αν η μόνη δυνατότητα της Ινδίας είναι να παρακαλέσει τη Fed να σταματήσει την μείωση του ισολογισμού της, η πρόβα για κρίση στις αναδυόμενες αγορές σύντομα θα εξαπλωθεί σε αυτό που σύντομα θα μπορούσε να είναι το πραγματικό σημείο μηδέν της πραγματικής κρίσης για τις αναδυόμενες αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης