Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Σε χαμηλά 20 μηνών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάιο 2018 - Στις 53,4 μονάδες ο σύνθετος PMI

Γερμανία: Σε χαμηλά 20 μηνών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάιο 2018 - Στις 53,4 μονάδες ο σύνθετος PMI
Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία αναπτύχθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς από τον Νοέμβριο του 2016
Με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων είκοσι μηνών αναπτύχθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (5/6) στοιχεία της Markit, υποχωρώντας ακόμα περισσότερο από τα πολυετή υψηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκε τους προηγούμενους μήνες.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 53,4 μονάδες, έναντι 54,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016.
Ο κλάδος υπηρεσιών της Γερμανίας σημείωσε περαιτέρω επιβράδυνση τον Μάιο, με την δραστηριότητα του κλάδου να αναπτύσσεται με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων είκοσι μηνών, ενώ ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων δύο ετών.
Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 52,1 μονάδες, έναντι 53 μονάδων τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, καταγράφοντας πτώση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, μετά τα υψηλά επτάμισι ετών στα οποία βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2018.
Ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων στον κλάδο υπηρεσιών κατέγραψε την ασθενέσθερη άνοδο των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών, παραμένοντας αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με τα υψηλά που σημειώθηκαν το 2017.
Τα στοιχεία του Μαΐου έδειξαν ότι οι επιχειρήσεις συνέχισαν να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, ωστόσο ο ρυθμός ανόδου ήταν περιορισμένου, εν μέσω έλλειψης εξειδικευμένου δυναμικού.
Σε ότι αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους ερχόμενους δώδεκα μήνες, ο σχετικός υποδείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2017, εν μέσω αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
«Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε φάση μετρίασης, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να αυξάνεται με πιο μέτριους ρυθμούς κατά τους τελευταίους μήνες», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Phil Smith, προσθέτοντας ότι «η αύξηση της συνολικής παραγωγής για τους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών τον Μάιο ήταν η ασθενέσθερη που έχει καραγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2016».
«Με τόσες πολλές επιχειρήσεις να βρίσκοντα κοντά σε πλήρη δυναμικότητα, η απώλεια εργάσιμων ημερών λόγω αργιών πιθανώς να είχει πιο αισθητό αντίκτυπο στη δραστηριότητα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και συνέβαλε στην ασθενέσθερη ανάπτυξη του Μαΐου», καταλήγει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης