Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Διαγραφή τραπεζικών δανείων 34,8 εκατ. και πώληση ακινήτων προβλέπει το σχέδιο σωτηρίας της «PASAL»

tags :
Διαγραφή τραπεζικών δανείων 34,8 εκατ. και πώληση ακινήτων προβλέπει το σχέδιο σωτηρίας της «PASAL»
Η διοίκηση της Alpha Bank έδωσε τη συγκατάθεση της στο σχέδιο εξυγίανσης ως ο βασικός  πιστωτής της εισηγμένηςΗ
Τη διαγραφή τραπεζικού δανεισμού, την πώληση ακινήτων και την αξιοποίηση άλλων στοιχείων της εταιρείας «Pasal Ανώνυμη Εταιρεία Αναπτύξεως Ακινήτων» προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Το επόμενο  διάστημα αναμένεται  η απόφαση του Δικαστηρίου που θα κρίνει και το μέλλον της  εταιρείας.  
Η βασική αρχή του σχεδίου εξυγίανσης βασίσθηκε εξολοκλήρου στο δεδομένο ότι στο ενδεχόμενο βίαιης εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες τα έσοδα για την αποπληρωμή των δανείων θα έφθαναν το 15,1% ενώ το σχέδιο εξυγίανσης δίνει προοπτικές ανάκτησης των σε ποσοστό 39,2%  του τραπεζικού δανεισμού.
Η διοίκηση της Alpha Bank έδωσε τη συγκατάθεση της στο σχέδιο εξυγίανσης ως ο βασικός  πιστωτής της εισηγμένης εταιρείας καθώς τα οφέλη για την τράπεζα είναι πολλαπλάσια  από την εκποίηση της εταιρείας.
Θετικά στο αίτημα της εξυγίανσης απάντησε και η Εθνική Τράπεζα  με απαιτήσεις 778.000 ευρώ από την εταιρεία και η Eurobank με απαιτήσεις ύψους 13,9  εκατ. ευρώ.  
Η  Alpha Bank θα προχωρήσει στην πώληση ακινήτων της εταιρείας  συνολικής αξίας 23,3 εκατ. ευρώ.
Επίσης υπάρχει άμεση απαίτηση για την καταβολή μετρητών 900.000 ευρώ από την διοίκηση της εταιρείας και στη συνέχεια θα γίνει διαγραφή του τραπεζικού δανεισμού ύψους 22,1 εκατ. ευρώ.
Οι απαιτήσεις της Εθνικής Τράπεζας καλύπτονται με πώληση ακίνητων αξίας 780.000 ευρώ.
Από την πλευρά της διοίκησης της Eurobank με τραπεζικό  δανεισμό ύψους 13,9 εκατ. αποδέχθηκε διαγραφές ύφους 12,55  εκατ. ευρώ  και συνηγόρησε στο σχέδιο εξυγίανσης ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί με την πώληση ακινήτου.
Στο σύνολο του τραπεζικού δανεισμού ύψους 61 εκατ. ευρώ της εταιρείας οι διαγραφές ανέρχονται σε 34,8  εκατ. ευρώ.
Οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί θα εξοφληθούν στο 100% του ποσού των οφειλών μέσα στο 2018.
Επίσης οι φόροι και τα τέλη θα αποπληρωθούν στο σύνολο τους
Ο πιστωτής Trastor ΑΕΕΑΠ συμφώνησε ότι η αποπληρωμή του ποσού οφειλής 255.000 ευρώ θα γίνει σε 5 μηνιαίες δόσεις με επιπλέον επιτόκιο 1%.
Οι υπόλοιποι πιστωτές θα αποπληρωθούν στο 100% των απαιτήσεων τους επόμενους μήνες του 2018.
Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι ο Γεώργιος Θεοδωρίδης με ποσοστό 33,32% και 4.987.685 μετοχές, ο Σωτήριος Θεοδωρίδης με 29,52%  και 4.419.048 μετοχές, ενώ το επενδυτικό κοινό εμφανίζεται να κατέχει το 37,15% του μετοχικού κεφαλαίου και 5.561.209 μετοχές.
Η εισηγμένη εταιρεία PASAL Ανώνυμη Εταιρεία Αναπτύξεως Ακινήτων είναι σε καθεστώς επιτήρησης από τον Απρίλιο του 2013.
Η εταιρεία εισήχθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2008 ένα χρόνο πριν εκδηλωθεί η οικονομική κρίση.
Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει συνολικά 6 ακίνητα εκ των οποίων τα 5 βρίσκονται στην Αττική και 1 στη Θεσσαλονίκη και μέσω δύο θυγατρικών της είναι κάτοχος ακινήτων σε Εύβοια και Λαύριο.
Τέλος να σημειωθεί  ότι  η συνεισφορά της εταιρείας στην ελληνική οικονομία αποτιμήθηκε στα 22, 4 εκατ. ευρώ από το 2009 έως το 2013 με βάση το σχέδιο εξυγίανσης.
Ειδικότερα προς τους εγχώριους προμηθευτές για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών είχαν δοθεί 14,8 εκατ. ευρώ.
Οι καταβεβλημένοι φόροι ήταν 3,8 εκατ. ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία 645.000 ευρώ και η μισθοδοσία των υπαλλήλων ήταν 1,6 εκατ. ευρώ. 

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης