Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης: Αποκλειστική ευθύνη της Merkel η κρίση στην Ευρωζώνη - Ο Trump ταπεινώνει την Ευρώπη

Βαρουφάκης: Αποκλειστική ευθύνη της Merkel η κρίση στην Ευρωζώνη - Ο Trump ταπεινώνει την Ευρώπη
Υπεύθυνη για τα δεινά της Ευρώπης αλλά και την αδυναμία αντιμετώπισης του Trump είναι η Angela Merkel
Ευθύνες στη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel - και στην πολιτική λιτότητας που έχει προωθήσει ώστε αυτή να εφαρμοστεί από χώρες όπως η Ελλάδα -, για την αδυναμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τον Donald Trump «ρίχνει» ο πρώην  υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης σε άρθρο του στο Project Syndicate.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουβάκη η στάση του Trump δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αλλά έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν τόσο την εποχή που εγκαταλείφθηκε η συμφωνία Bretton Woods το 1971 αλλά και σε άλλες περιόδους.
Η μεγάλη, όμως, διαφορά –πάντα σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ- είναι ότι ενώ στη δεκαετία του ’70 η Ευρώπη ήταν ενωμένη πραγματικά ενάντια στις απαιτήσεις και τις πιέσεις των ΗΠΑ, δεν ισχύει το ίδιο αυτή τη στιγμή.
«Η ρητορική του Trump «η Αμερική πρώτα» θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.
Βασικός τους στόχος ήταν η Κίνα αλλά αυτοί οι δασμοί ισχύουν και για την Ευρώπη.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Και στις δύο περιπτώσεις ο πολιτικός που ταπεινώθηκε περισσότερο ήταν η Angela Merkel», εκτιμά ο κ. Βαρουφάκης.
«Η Merkel αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι η χώρα της παραμένει πιστή στη συμφωνία με το Ιράν.
Ταπεινώθηκε, όμως, όταν η μία μετά την άλλη οι γερμανικές εταιρείες άρχισαν να αποχωρούν από το Ιράν, καθώς δεν ήθελαν να τους επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Άλλωστε περί των 5.000 γερμανικών εταιρειών, με συνολική κεφαλαιοποίηση 600 δισ. δολαρίων, λειτουργούν στις ΗΠΑ και επωφελούνται από τη φορολογική μεταρρύθμιση Trump.
Όσο για την επιβολή των δασμών 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τον Trump, εκ νέου το πρώτο θύμα είναι οι γερμανικές εταιρείες, με το Βερολίνο να χάνει ετήσια έσοδα από εξαγωγές ύψους πέντε δισ. δολαρίων», προσθέτει ο πρώην υπουργός.

Η προειδοποίηση στους Ευρωπαίους

Ο κ. Βαρουφάκης ασχολείται και με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, μετά τον συνασπισμό των Luigi Di Maio και Matteo Salvini.
Σύμφωνα με την άποψή του οι δύο Ιταλοί πολιτικοί βλέπουν με καλό μάτι την έξοδο της χώρας τους από το ευρώ, ενώ αυξάνουν την αντί-μεταναστευτική τους ρητορική.
«Πριν από τρία χρόνια, όταν διαπραγματευόμουν για λογαριασμό της Ελλάδας με τους Ευρωπαίος εταίρους είχα τονίσει ότι «εάν συνεχίζεται να στηρίζεται πολιτικές που καταδικάζουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού σε έναν συνδυασμό μόνιμης οικονομικής στενότητας και ταπείνωσης, τότε πολύ σύντομα δεν θα έχετε να κάνετε με φιλοευρωπαίους αριστερούς όπως εμείς, αλλά με αντί-ευρωπαίους ξενοφοβικούς που θα έχουν ως αποστολή τους τη διάλυση της ΕΕ».
Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή».
Κατά τον κ. Βαρουφάκη η εμμονή των γερμανικών κυβερνήσεων και της ίδιας της κυρίας Merkel στις πολιτικές λιτότητας δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να ενισχυθούν τα αντί-ευρωπαϊκά κόμματα.
Μάλιστα αναφέρεται και στο γεγονός ότι μερίδα του γερμανικού Τύπου χαρακτήρισε τον P. Savona ως «Ιταλό Βαρουφάκη», έναν χαρακτηρισμό τον οποίο ο ίδιος δεν δέχεται καθώς υποστηρίζει ότι «εγώ ήθελα η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και ήρθα σε σύγκρουση με τους Γερμανούς οι οποίοι δεν επιθυμούσαν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το οποίο θα βοηθούσε τη βιώσιμη παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Όμως η Γερμανία έριξε τους σπόρους της διάσπασης το 2015 και τώρα βλέπει το μεγαλύτερο μέρος του ιταλικού κοινοβουλίου να αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο το ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη».
Αυτή ακριβώς η τακτική που ακολούθησε η Γερμανία, συνεχίζει ο πρώην ΥΠΟΙΚ, έχει κάνει τον Trump να καταλάβει ότι τόσο το Βερολίνο όσο και το σύνολο της Ευρωζώνης είναι στο έλεός του, με δεδομένη την υψηλή εξάρτησή τους από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αλλά και την υπόλοιπη υφήλιο.
«Η ανικανότητα της Ευρώπης να βάλει σε τάξη τα του οίκου της δημιούργησε μία νέα πλειοψηφία στην Ιταλία που σχεδιάζει να εκδιώξει 500.000 μετανάστες και να ενισχύσει τη δύναμη φασιστών σε χώρες όπως οι Ουγγαρία, Πολωνία, Γαλλία, Ολλανδία, Βρετανία και φυσικά τη Γερμανία.
Όλα αυτά ήταν προβλέψιμα.
Στην πραγματικότητα κάποιοι τα είχαν προβλέψει.
Ως εκ τούτου κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει τόσο η ίδια η Merkel όσο και το σύνολο της Ευρώπης.
Βέβαια εάν κάποιος χαίρεται γι’ αυτό είναι ένας ανόητος τρελός», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης