Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Eκλογές στη Σλοβενία - Φαβορί ο πρώην πρωθυπουργός Jansa που μίλησε για "εισβολή μεταναστών"

Le Monde: Eκλογές στη Σλοβενία - Φαβορί ο πρώην πρωθυπουργός Jansa που μίλησε για
Ο Jansa είχε διατελέσει πρωθυπουργός μεταξύ 2004 και 2008
Οι Σλοβένοι άρχισαν να ψηφίζουν την Κυριακή 3 Ιουνίου σε μία εκλογική αναμέτρηση που γίνεται μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από την κεντροαριστερά και στην οποία ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός Janez Jansa ελπίζει να επιστρέψει στην εξουσία, αφού έκανε και προεκλογική εκστρατεία κατά της "εισβολής μεταναστών", όπως γράφει η Le Monde.
Tα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 19:00 ώρα Σλοβενίας.
Ηττημένος το 2014, όταν και έκανε προεκλογική εκστρατεία από τη φυλακή, όπου είχε βρεθεί για υπόθεση διαφθοράς, ο 59χρονος Jansa συγκεντρώνει 25,1% στις δημοσκοπήσεις και έχει μεγάλη διαφορά από τον απερχόμενο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς Miro Cerar του οποίου το μοντέρνο κεντρώο κόμμα (SMC) συγκεντρώνει 9,3%.
Ο Jansa είχε διατελέσει πρωθυπουργός μεταξύ 2004 και 2008, κέρδισε μία δεύτερη εντολή το 2012 με το κόμμα του Δημοκρατική Σλοβενία (SDS), αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από έναν χρόνο για υπόθεση διαφθοράς, η οποία οδήγησε και στην καταδίκη του το 2014.
Την ίδια χρονιά πέτυχε, πάντως, ακύρωση της απόφασης και σχεδίασε την επιστροφή του, ακολουθώντας ξενοφοβική ρητορική, όπως και ο Ούγγρος σύμμαχός του Victor Orban.
Mάλιστα, ο Οrban τον στήριξε και επίσημα, δηλώνοντας ότι "αποτελεί εγγύηση για την επιβίωση του σλοβένικου λαού".
Ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους ξεχωρίζει ο ανεξάρτητος Marjan Sarej, πρώην κωμικός που έγινε δήμαρχος σε μία μικρή επαρχιακή πόλη και συγκεντρώνει 11,9%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Παρά τη δημοσκοπική υποχώρηση του απερχόμενου πρωθυπουγού Cerar, τα κόμματα της κεντροαριστεράς συγκεντρώνουν αθροιστικά 29%, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν 12,4% και το κόμμα των Συνταξιούχων 7,1%.
Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων εφιστούν, ωστόσο, την προσοχή όσον αφορά τις προβλέψεις, διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων.
Για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω οικονομικής ανάπτυξης και πτώση της ανεργίας σε μία χώρα που ήταν σε κρίση το 2008 και απέφυγε στο τσακ ένα μνημόνιο το 2013.
Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν αιτήματα για αυξήσεις μισθών και συντάξεων μετά από δέκα χρόνια λιτότητας.
Μία μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας κρίθηκε ανεπαρκής και δαπανηρή και η βελτίωση του κλίματος στον επιχειρηματικό τομέα είναι επίσης ένα ζητούμενο.
Αλλά ο Jansa κατάφερε να κάνει κεντρικό θέμα της προεκλογικής περιόδου το μεταναστευτικό, χάρη στη στήριξη και από ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν από την Ουγγαρία, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Dnevik.
Περίπου 500 χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν από τη Σλοβενία το 2015 και το 2016, πριν συνεχίσουν τον δρόμο τους προς τη δυτική Ευρώπη.
Αυτό δεν απέτρεψε, ωστόσο, το κλείσιμο της συνοριακής γραμμής με την Κροατία, συνολικού μήκους 200 χιλιομέτρων.
Μόνο 1.000 πρόσφυγες και αιτούντες ασύλου βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Σλοβενία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης