Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Και όμως η Folli Follie έχει αξία – Μόνο το 2017 κάλυψε έξοδα 335 εκατ – Ποια λύση προτείνουν οι τράπεζες για την διάσωση της

tags :
Και όμως η Folli Follie έχει αξία – Μόνο το 2017 κάλυψε έξοδα 335 εκατ – Ποια λύση προτείνουν οι τράπεζες για την διάσωση της
Τι υποστηρίζουν οι τραπεζίτες ότι πρέπει να κάνει η FF Group για να βγει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Καθημερινά η Folli Follie δέχεται πυρά απαξίωσης.
Είναι απατεώνες, να πάνε φυλακή οι διοικούντες, ξεγέλασαν το επενδυτικό κοινό, παραπλάνησαν την αγορά, η εταιρία κλείνει, καταρρέει είναι περίπου τα κοσμητικά επίθετα που «στολίζουν» την διοίκηση Κουτσολούτσιου.
Το bankingnews ήταν το πρώτο site που αποκάλυψε την έκθεση της QCM και από τα πρώτα που άσκησαν δριμύτατη κριτική στα λάθη που έγιναν ώστε να βρεθεί σε αυτή την τραγική θέση η εταιρία.
Όμως βλέποντας πιο ψύχραιμα τα πράγματα συνομιλώντας με τραπεζίτες που έχουν αποκομίσει μια πολύ καθαρή εικόνα αλλά και με έμπειρους ορκωτούς ελεγκτές εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα τα οποία χρήζουν προσοχής.
Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Folli Follie ή FF Group έχει αξία.
Το τραγικό έως εγκληματικό λάθος της εταιρίας είναι ότι εφόσον παρουσιάζει ταμείο στον ισολογισμό 2017 περίπου 446 εκατ και δεν μπορεί να το αποδείξει σίγουρα εγείρονται νομικές ευθύνες.
Η εταιρία είναι εισηγμένη, έχει ξένους μετόχους και ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τώρα από την δικαιοσύνη.

Πως αποδεικνύεται η αξία της Folli Follie;

1)Οι τραπεζίτες με βάση τις επαφές που έκαναν με την διοίκηση της FF Group και με βάση αναλύσεις που έχουν πραγματοποιήσει θεωρούν ότι με βάση τα ακίνητα, τις επενδύσεις στα πολυκαταστήματα και στο Dufry πλην της Ασίας – που αποτελεί μαύρο κουτί – εκτιμάται η αξία της εταιρίας από 600 έως 750 εκατ ευρώ.

2)Το γεγονός ότι κάλυψε η Folli Follie με επιπρόσθετες εξασφαλίσεις τα δάνεια των τραπεζών ήταν σίγουρα μια εξέλιξη θετική, απέδειξαν ότι θέλουν να συνεργαστούν με τις τράπεζες οι οποίες είναι 100% διασφαλισμένες.

3)Το bankingnews ανέφερε πρόσφατα με αφορμή την συνάντηση Κουτσολούτσιου με τους τραπεζίτες ότι στην Ελλάδα το Ταμείο της Folli Follie είναι 130 εκατ ευρώ.
Ωστόσο συμβαίνουν δύο πράγματα
Α)Στις ελληνικές τράπεζες η Folli Follie δεν είχε λογαριασμούς όψεως ουσιαστικούς αλλά στο εξωτερικό ειδικά στην Ελβετία σε Credit Suisse και UBS και άλλες τράπεζες.
Ουσιαστικά δεν υπήρχε ταμείο στην Ελλάδα λόγω των capital controls.
Β)Πολύ έμπειρος παράγοντας μας ανέφερε ότι αυτή η πλασματική εικόνα στα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας μεταξύ ισολογισμού 2017 και πραγματικότητας αποδίδεται σε λογιστικές παραποιήσεις.
Δηλαδή π.χ. η Folli Follie ενοποιώντας την συμμετοχή της σε μια θυγατρική, δεν λάμβανε υπόψη την ποσοστιαία συμμετοχή της αλλά 100% ενοποιούσε όλα τα οικονομικά στοιχεία.
Π.χ. εάν το Attica Πολυκαταστήματα είχε 30 εκατ ταμείο και αναλογούσαν στην Folli Follie τα 15 εκατ η εταιρία ενοποιούσε το σύνολο και εμφάνιζε στον ενοποιημένο ισολογισμό 30 εκατ ταμείο από Attica και όχι τα πραγματικά 15 εκατ.
Τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται ότι είναι δεκάδες.

4)Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης πρότεινε στην διοίκηση της FF Group να κάνει μια κίνηση που όντως είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
Τα ομόλογα της εταιρίας είναι δύο το ένα σε ευρώ λήξης 2019 εμφανίζει τιμή 38 με 46 μονάδες βάσης ή απόδοση 139%.
Το ομόλογο σε ελβετικό φράγκο λήξης 2021 εμφανίζει τιμή 40,30 μονάδες βάσης με απόδοση 36,30%.
Ο τραπεζίτης πρότεινε η οικογένεια Κουτσολούτσιου ή η εταιρία FF Group να βγει να αγοράσει 20-30 ή 40 εκατ των ομολογιακών περνώντας το μήνυμα ότι στηρίζει τους ομολογιούχους.
Το κυριότερο όταν το ομόλογο έχει βγει στο 100 και έχει τιμή 38-46 μονάδες βάσης η FF Group μπορεί να αγοράσει τα αρχικά 100 ευρώ με 40 ευρώ.
Με αυτό τον τρόπο θα εγγράψει κέρδος και θα ενισχύσει τον ισολογισμό.
Μέχρι τώρα τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί αλλά η πρόταση του τραπεζίτη είναι όντως πολύ ενδιαφέρουσα.

5)Πως όμως προκύπτει η αξία στην εταιρία FF Group;
Ας υποθέσουμε ότι οι πωλήσεις είναι εικονικές, ας υποθέσουμε ότι το ταμείο είναι εικονικό, ας υποθέσουμε ότι η εταιρία ενοποιούσε εταιρίες παραβιάζοντας λογιστικές αρχές, ας υποθέσουμε ότι κινήθηκε με δόλο παρανομώντας ασύστολα. 
Η FF Group το 2017 πλήρωσε 120 εκατ για τους εργαζομένους εκ των οποίων 98,5 εκατ σε μισθοδοσία.
Είχε έξοδα 288 εκατ ευρώ.
Πλήρωσε σε ενοίκια 80 εκατ ευρώ.
Πλήρωσε σε φόρους και ΦΠΑ 47 εκατ ευρώ.
Για να πληρώσει μια εταιρία φόρο και ΦΠΑ... 47 εκατ σημαίνει ότι είχε κέρδη και με την αναγωγή προκύπτει τι κέρδη είχε η εταιρία.
-Ο χαμηλός ΦΠΑ πάντως προβληματίζει –
Η εταιρία υποστηρίζει ότι το 22,3% των εσόδων προέρχεται από την Ελλάδα που αυτό σημαίνει 280-300 εκατ ευρώ έσοδα.
Το ποσό αυτό εάν γίνει αναγωγή επί των φόρων που έχουν πληρωθεί συμπίπτει.
Για να μπορεί η FF Group να πληρώνει τέτοιες υποχρεώσεις σημαίνει ότι είχε λεφτά, οι εργαζόμενοι πληρώνονταν κανονικά χωρίς καμία καθυστέρηση από ότι έχουμε πληροφορηθεί.

6)Το ποσοστό στην Dufry, στα Attica Πολυκαταστήματα, το ακίνητο στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας που έχει γίνει leasing από την Eurobank έχουν αξία.
Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν και επιμένουν ότι η εταιρία έχει αξία.

7)Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολλές πρωτοβουλίες ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία με νέο Διοικητικό Συμβούλιο, νέες επιτροπές εσωτερικού ελέγχου και ριζικές αλλαγές εσωτερικά καθώς το πρόσφατο σοκ απέδειξε τις μεγάλες και επικίνδυνες αδυναμίες της εταιρίας.


8)Η FF Group μπορεί να έχει αξία αλλά μετά το σοκ και το χάος που έχει προκληθεί με υπαιτιότητα των λανθασμένων χειρισμών του ομίλου ποια είναι η λύση;
Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης που χαρακτηρίζεται από την ευθυκρισία του μας ανέφερε το εξής
«Πέραν των απαράδεκτων λαθών που έχει υποπέσει η FF Group αξία υπάρχει.
Είναι υπαρκτή.
Για να μπορέσει να διασωθεί η εταιρία μετά το πρόσφατο σοκ θα πρέπει να διαχωριστεί η FF Group σε δραστηριότητες Ελλάδος και Ευρώπης και δραστηριότητες Ασίας.
Οι δραστηριότητες της Ασίας στο μεγαλύτερο μέρος να πουληθούν γιατί αμαυρώνουν την εικόνα της εταιρίας είτε στην Fosun, είτε σε οποιαδήποτε εταιρία και η FF Group να συμμαζευτεί με επίκεντρο Ελλάδα και Ευρώπη.
Εάν αυτά συμβούν η FF Group θα καταφέρει να βγει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας»

Υποσημείωση

Η διοίκηση της FF Group θα πρέπει να δώσει χωρίς καμία αμφιβολία ξεκάθαρες εξηγήσεις στην δικαιοσύνη και στις εποπτικές αρχές.

Πρώτη ενημέρωση 02:12 - 2 Ιουνίου 2018

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης