Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η υβριδική λύση για να αυξηθεί το «ελληνικό» capital buffer στα 25 δισ – Ο ESM να διαθέσει 15-18 δισ αλλά θα έχει την πλήρη εποπτεία

Η υβριδική λύση για να αυξηθεί το «ελληνικό» capital buffer στα 25 δισ – Ο ESM να διαθέσει 15-18 δισ αλλά θα έχει την πλήρη εποπτεία
Ούτως ή άλλως αυστηρότατη εποπτεία περιλαμβάνει 3 ή 4 φορές τον χρόνο ελέγχους, οπότε τουλάχιστον να είναι εποπτεία με λεφτά…
Μια νέα – παλαιά είναι επί της ουσίας γιατί έχει εξεταστεί και στο παρελθόν – πρόταση που θα μπορούσε να θεωρηθεί και υβριδική λύση για την μεταμνημονιακή Ελλάδα έχει εξεταστεί μεταξύ Βρυξελλών και ESM (Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης).
Η πρόταση είναι η εξής ο ESM να συμβάλλει και συνδράμει στην δημιουργία ενός μεγάλου κεφαλαιακού αποθέματος το οποίο όμως θα είναι χωρισμένο σε δύο σκέλη.
Το ελληνικό σκέλος του κεφαλαιακού αποθέματος (capital buffer) θα περιλαμβάνει τα διαθέσιμα που ήδη υπάρχουν περίπου 6,2 δισεκ. και επικουρικά και repos.
Το ευρωπαϊκό σκέλος του ελληνικού κεφαλαιακού αποθέματος το οποίο θα καλύψει ο ESM με την βασική προϋπόθεση ότι δεν θα δοθεί στην Ελλάδα αλλά θα διατηρείται στον ESM και θα χορηγείται εφόσον το αιτηθεί η Ελλάδα.
Παραλλαγή του ευρωπαϊκού σκέλους του ελληνικού κεφαλαιακού αποθέματος είναι ο ESM να διαθέσει 10 δισεκ. και να δημιουργήσει ένα capital buffer επιπλέον 5-8 δισεκ. το οποίο θα διακρατεί και θα μπορεί να διαθέτει στην Ελλάδα υπό τους όρους της εποπτείας που θα θεσπιστούν.
H ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε τα 25 δισεκ. να βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος που διατηρεί το απόθεμα αλλά αυτό που ανησυχεί την Ευρώπη είναι μήπως η Ελλάδα με 25 δισεκ....δεν είναι και τόσο συνεργάσιμη. 

Πρακτικά λοιπόν το κεφαλαιακό απόθεμα της Ελλάδος θα μπορούσε να φθάσει στα 25 ή ακόμη και 30 δισεκ. ευρώ με την Ελλάδα να συμμετέχει με 6,2 δισεκ. και με 15 ή 18 δισεκ. ο ESM.
Η πρόταση αυτή δεν είναι προληπτική πιστωτική γραμμή δεν είναι ECCL οπότε δεν χρειάζεται καμία έγκριση από τα κοινοβούλια.
Η πρόταση αυτή δεν προϋποθέτει παρουσία του ΔΝΤ το οποίο δεν έχει γεφυρώσει το χάσμα με την Γερμανία για το ελληνικό χρέος.
Η πρόταση αυτή μπορεί να αποτελέσει καλή δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα γιατί οι αγορές θα γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα κεφαλαιακό απόθεμα 25 έως 30 δισεκ.
Η πρόταση αυτή επειδή δεν είναι πιστωτική γραμμή η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να την επικοινωνήσει ως απεξάρτηση από τα μνημόνια και ας μην είναι έτσι τα πράγματα.
Ενώ η λύση αυτή έχει σχεδιαστεί, το ζήτημα είναι εάν την εγκρίνει η Γερμανία η οποία λόγω Ιταλίας και της νέας της κυβέρνησης ανησυχεί ότι «ότι προσφέρεται στην Ελλάδα, η Ιταλία μπορεί να το ζητήσει επί του πολλαπλάσιου».
Οι Γερμανοί δεν συναινούν σε ουσιαστικά μέτρα για το ελληνικό χρέος γιατί πιστεύουν ότι μια Ιταλική κυβέρνηση με τους εθνικιστές της Lega και το Κίνημα 5 Αστέρων θα μπορούσε στην πορεία να απαιτήσει τις ίδιες «παροχές».
Η Ιταλική κυβέρνηση σε αυτή την φάση καθιστά τους γερμανούς επιφυλακτικούς και σε καμία περίπτωση δεν θα περάσουν το μήνυμα ότι χαλαρώνουν τα χαλινάρια… της ευρωζώνης.

Οι αγορές είναι ανήσυχες

Η πρόσφατη κρίση στην Ιταλία και Ισπανία ανέδειξε μια δομική αδυναμία της Ελλάδος.
Τα ομόλογα της Ιταλίας υπέστησαν σοκ λόγω των επιθετικών πωλήσεων και…το φτέρνισμα της Ιταλίας προκάλεσε σχεδόν πνευμονία στην Ελλάδα.
Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν στην 10ετία έως 3,38% για να υποχωρήσουν στο 2,67% - ακόμη υπάρχει προβληματισμός παρά την βελτίωση.
Πριν την πολιτική κρίση στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο είχε απόδοση 1,98%.
Στην Ελλάδα το 10ετές ομόλογο έφθασε στην κορύφωση του στο 5% ωστόσο υποχώρησε μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στο 4,36% για να φθάσει στο 4,51%-4,53% εκ νέου.
Όλα αυτά δείχνουν ότι το ελληνικό χρέος και η τιμολόγηση του ελληνικού κινδύνου είναι ασταθής.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μηχανισμό σταθερότητας γιατί σε αυτές τις αποδόσεις δεν μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές.
Ο μηχανισμός της υβριδικής λύσης με τον ESM να αυξάνει σημαντικά την συμμετοχή του στο ελληνικό κεφαλαιακό απόθεμα θα αποτελούσε μια πολύ καλή ομπρέλα προστασίας για την Ελλάδα.
H απόφαση είναι πολιτική.
Η Γερμανία να συμφωνήσει και η Ελλάδα να την αποδεχθεί.
Ούτως ή άλλως αυστηρότατη εποπτεία περιλαμβάνει 3 ή 4 φορές τον χρόνο ελέγχους, οπότε τουλάχιστον να είναι εποπτεία με λεφτά…  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης