Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall Street, μετά τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση - Στο επίκεντρο οι εμπορικές ανησυχίες

Άνοδος στη Wall Street, μετά τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση - Στο επίκεντρο οι εμπορικές ανησυχίες
Με άνοδο άνοιξε η Wall Street, στον απόηχο των ισχυρότερων από ό,τι αναμενόταν στοιχείων για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ
Με άνοδο άνοιξε σήμερα (1/6/2018) η Wall Street, στον απόηχο των ισχυρότερων από ό,τι αναμενόταν στοιχείων που ανακοινώθηκαν για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ, με τους δείκτες να προσπαθούν να ανακάμψουν από τις χθεσινές απώλειες, που πυροδότησε η ανακοίνωση δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones Industrial average ενισχύεται κατά 0,8% στις 24.606 μονάδες, o S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,7% στις 2.724 μονάδες, ενώ του Nasdaq κινείται κατά 0,7% υψηλότερα στις 7.496 μονάδες.


Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα πως δημιουργήθηκαν 223.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο του 2018, αντί της αύξησης κατά 200.000 που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, ενώ το ποσοστό της ανεργίας διολίσθησε στο χαμηλό 18 ετών του 3,8%.
Παράλληλα, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο μέσος ημερομίσθιος μισθός των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 8 σεντς ή 0,3%, στα 26,92 δολ., ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης διαμορφώθηκε στο 2,7%, από 2,6%.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Απριλίου και του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν, δείχνοντας μια περαιτέρω συνδυασμένη αύξηση κατά 15.000.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία έδειξαν ότι τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 159.000 νέες θέσεις, αντί των 164.000 που είχαν αναφερθεί αρχικά, ενώ τον Μάρτιο δημιουργήθηκαν 155.000 θέσεις, αντί των 135.000.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό.
Η ΕΕ απείλησε ότι θα «απαντήσει» με ανάλογα μέτρα, ενώ ο Καναδάς επέβαλε ήδη δασμούς της τάξεως του 25% και 10% σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων συνολικής αξίας 16,6 δισ. δολ. ετησίως.
Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινούνται σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ ενισχύουν τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) εντός του τρέχοντος έτους.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε σχεδόν κατά 10 μονάδες βάσης, στο 2,91%, καθώς οι επενδυτές «βλέπουν» τα στοιχεία ως προάγγελο περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.
Η απόδοση του 30ετούς ενισχύεται στο 3,06%, ενώ του 2ετούς, που είναι πιο «ευαίσθητο» σε αλλαγές πολιτικής, σημειώνει άνοδο 7,3 μ.β. στο 2,48%.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, πτωτικά κινούνται και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να δέχεται πιέσεις από δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία θα μπορέσει μέσα σε μόλις λίγους μήνες να επαναφέρει την παραγωγή της στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ, καθώς οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία αναμένεται να συναντηθούν εντός του μήνα για να συζητήσουν την πορεία της.
Ειδικότερα, περί τις 17:00, το Brent υποχωρεί κατά 0,80% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 77 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση 0,7% στα 66,6 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης