Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η πολιτική κρίση στην Ιταλία θα σημάνει το τέλος της ΕΕ - Καταστροφή στις αγορές

CNBC: Η πολιτική κρίση στην Ιταλία θα σημάνει το τέλος της ΕΕ - Καταστροφή στις αγορές
Την ανησυχία τους για τις επόμενες εκλογές στην Ιταλία εκφράζουν οι επενδυτές
Για ακόμα χειρότερες μέρες προειδοποιούν οι αναλυτές τους επενδυτές, επισημαίνοντας ότι η ιταλική κρίση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του CNBC, το θέμα της Ιταλίας προκαλεί ιδιαίτερα ανησυχία καθώς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων όσο και η Λέγκα είναι υπέρ της αποχώρησης από την ευρωζώνη, αν και βρίσκονται σε αντίθετα άκρα του πολιτικού φάσματος.
Εάν τελικά σχηματίσουν κυβέρνηση ή ένα κόμμα από αυτά κερδίσει αυτοδυναμία, τότε η ΕΕ θα καταστραφεί.
«Υπάρχει φόβος για πιθανή διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισημαίνει ο Abe Sheikh υψηλόβαθμο στέλεχος της Cougar Global Investments και προσθέτει «δεν είναι πολύ ανησυχητικό, αλλά όταν έχεις ένα κόμμα βασικά στελέχη του οποίου υποστηρίζουν κάτι σαν την αποχώρηση από την ΕΕ, η πιθανότητα αυξάνεται».
Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και η οικονομική κατάσταση είναι λίγο προβληματική, με το χρέος να διαμορφώνεται στο 130%.
Ωστόσο σύμφωνα με την Trading Economics, τα στοιχεία αυτά έχουν διατηρηθεί σταθερά μετά το 2013.
«Τα πράγματα βελτιώνονται μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2011,
Τα επίπεδα του ΑΕΠ στην Ιταλία ήταν θετικά ενώ ακόμα και το ΑΕΠ της Ισπανίας ήταν γύρω στο 3%.
Τα πράγματα βελτιώνονται» δήλωσε ο Sheikh.

Μια πιθανή χρηματοοικονομική κρίση

Σύμφωνα με την Amanda Agati της PNC Financial Services Group, υπάρχουν 5% με 10% πιθανότητες, η Ιταλία να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των αγορών παγκοσμίως, αλλά και του ευρώ.
«Η ΕΕ έχει φτιαχτεί ως ένωση.
Εάν κάτι χαλαρώσει την ένωση, δεν θα είναι θετικό» επεσήμανε η Sheikh.
«Υπάρχει επίσης μια ανησυχία ότι η πολιτική κρίση στην Ιταλία θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα μία χρηματοοικονομική κρίση.
Η χώρα έχει την τρίτη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στον κόσμο.
Τα ομόλογα της βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών, κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, και της ΕΚΤ, που έχει περίπου το 20% του χρέους της χώρας» αναφέρεται στο δημοσίευμα του CNBC.
Εάν οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξευθούν, και η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε αποπληρωμές των ομολόγων, τότε ο επενδυτές θα χάσουν τεράστια ποσά χρημάτων.
Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα ενός sell off στα ομόλογα.
«Ό,τι συμβαίνει στα ιταλικά ομόλογα έχει επίδραση σε ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα.
Είναι τόσο μεγάλη αγορά και ο,τιδήποτε αρνητικό θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών» εκτιμά η Sheikh.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης