Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραβίας: Η Eurobank σχεδιάζει την έκδοση νέου ομολόγου 500 εκατ. Tier 2 εντός του 2018

Καραβίας: Η Eurobank σχεδιάζει την έκδοση νέου ομολόγου 500 εκατ. Tier 2 εντός του 2018
Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το waiver για τα ελληνικά ομολόγα και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με τον Φ. Καραβία
Η Eurobank πιθανόν να προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ Tier 2 εντός του 2018 και να σχεδιάσει το πλάνο για τη μείωση της έκθεσής της σε επισφαλή δάνεια για την περίοδο μετά το 2019.
Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο Bloomberg, εκτιμώντας ότι το ομόλογο μπορεί να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ.
"Δεδομένου ότι η Eurobank δεν 'βιάζεται' να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση, θα εξετάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές πριν λάβουμε την τελική μας απόφαση", πρόσθεσε ο κ. Καραβίας.
Οποιαδήποτε κίνηση εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς, καθώς υπάρχουν πολλές προκλήσεις εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων, πρόσθεσε.
Τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αρχές Μαΐου έδειξαν ότι η Eurobank, καθώς και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, δεν έχουν κεφαλαιακό έλλειμμα και δεν υποχρεούνται να υποβάλουν
σχέδια αύξησης κεφαλαίου.
Εντούτοις, ακόμη ο κλάδος αγωνίζεται να ανακάμψει από την πιο βαθιά ύφεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, η οποία προκάλεσε έκρηξη των προβληματικών δανείων.
Η δυσκολότερη δουλειά των ελληνικών τραπεζών προς το παρόν είναι να μειωθεί το μέγεθος των επισφαλών δανείων τους.
"Είναι δική μας ευθύνη να δείξουμε στην αγορά με έναν πειστικό τρόπο ότι μπορούμε να μειώσουμε τα προβληματικώ δάνεια.
Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να καταρτίσουμε ένα σχέδιο μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες", πρόσθεσε ο κ. Καραβίας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Eurobank εξέδωσε ομολογιακό δάνειο Tier 2 ύψους 950 εκατ. ευρώ το 2017 και εξετάζει τώρα "τη δυνατότητα σταδιακής αντικατάστασης του, αρχικά με ένα νέο ομόλογο Tier 2 ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις NPEs

Τα NPEs για όλες τις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας πρέπει να μειωθούν στα 64,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 από 95,7 δισ. ευρώ το 2017, ποσό ισοδύναμο με το ήμισυ περίπου του ΑΕΠ της χώρας.
Ο στόχος της Eurobank για το 2019 είναι να μειώσει τον όγκο των NPEs σε 12,1 δισ. ευρώ από 17,8 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018, το οποίο ήταν 41,8% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.
"Ακόμη και μετά την επίτευξη του στόχου του 2019, ο λόγος NPE θα παραμένει αρκετά υψηλός και αναμένεται να ανέλθει στο 27%, δήλωσε ο κ. Καραβίας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση της τράπεζας θέλει να θέσει τους νέους της στόχους για τα έτη που ακολουθούν το σχέδιο που τρέχει προς το παρόν έως το 2019.
Το 2017 η Eurobank πώλησε 1,5 δισ. ευρώ ακάλυπτων δανείων ενώ "σχεδιάζει να πουλήσει ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο φέτος σε μια συναλλαγή που θα πρέπει επίσης να είναι κεφαλαιακά ουδέτερη".
Η διοίκηση θα ολοκληρώσει όλες τις λεπτομέρειες αυτής της πώλησης κατά τους προσεχείς μήνες, πρόσθεσε ο κ. Καραβίας.

Τέλος των διασώσεων

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε μια καθαρή έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης τον προσεχή Αύγουστο, αρκετοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερο για την οικονομία και τις τράπεζες, εάν η χώρα κάνει χρήση μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης, προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να συνεχίσουν να είναι επιλέξιμα ως εξασφάλιση για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Επίσης, σε ένα τέτοιο σενάριο θα καμφθούν αμφιβολίες της αγοράς για την Ελλάδα.
"Από την οπτική του τραπεζικού συστήματος και μόνο, η βέλτιστη επιλογή είναι μια διατύπωση που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ
διατηρήσει το waiver για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα", ανέφερε ο Καραβίας.
"Ωστόσο, είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε το έργο μας, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων", πρόσθεσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης