Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με Glencore και Vitol η πρώτη 5άδα για τα ΕΛΠΕ αλλά και ηχηρές απουσίες - Τα προφίλ των διεκδικητών

tags :
Με Glencore και Vitol η πρώτη 5άδα για τα ΕΛΠΕ αλλά και ηχηρές απουσίες - Τα προφίλ των διεκδικητών
Πέντε σχήματα, εκ των οποίων οι δύο μεγάλοι traders στο πετρέλαιο , η Glencore και η Vitol, ο διεθνής βιομηχανικός όμιλος Gupta Family Group Αlliance με δραστηριότητες από τα μέταλλα, την ενέργεια ως και τα μέσα ενημέρωσης, και δύο αραβικών συμφερόντων όμιλοι, ο Al Shaheen Group από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω της αυστριακής επενδυτικής θυγατρικής Carbon Asset Management, και η Airal Group Holdings limited από την Ιορδανία, έδωσαν το παρών στη πρώτη φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ.
Όπως ανακοίνωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ, οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Ο διαγωνισμός αφορά στην πώληση του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ.
Σε κάθε περίπτωση κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ δίνουν την αίσθηση, ότι δεν υπάρχει ικανοποίηση από την λίστα των ενδιαφερομένων καθώς απέχουν οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στις έρευνες και εξορύξεις, όπως η ExxonMobill και η Total που συμμετέχουν σε κοινοπραξίες με τα ΕΛΠΕ αλλά και η ιταλική ENI, που επίσης δρατηριοποιείται ήδη στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Η Glencore και η Vitol είναι από τους πολύ μεγάλους διεθνείς πάικτες στον ευρύτερο χώρο και η παρουσία τους ασφαλώς και δίνει κύρος στον διαγωνισμό και την επένδυση, όμως τελικώς απείχαν από την διαδικασία εταιρίες που θα σηματοδοτούσαν με την παρουσία τους ένα ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για έναν όμιλο, που ασφαλώς και έχει αρκετά ρίσκα, όμως από την άλλη πλευρά μπορεί να κρύβει σημαντικές κρυμμένες υπεραξίες από τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.
Τα νούμερα της τάξης των 1,2-1,4 δισ δεν είναι μεγάλα για την απόκτηση του ελέγχου των ΕΛΠΕ για τα σχήματα που παρουσιάζονται. Όμως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε με βεβεαιότητα ποιός θα καταθέσει την τελική του πρόταση για τον ελληνικό όμιλο.
Είναι επίσης σαφές ότι οι μεγάλοι παίκτες που απείχαν βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις για τις έρευνες και δεν θέουν να πληρώσουν το ρίσκο ενός διυλιστηρίου στη ΝΑ Ευρώπη.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από την Ευρωζώνη υπάρχει μόνο η ολλανδική Vitol, η έδρα της οποίας όμως βρίσκεται στην Γενεύη.

Τα προφίλ των διεκδικητών

Η Vitol

Η ολλανδική Vitol, (ιδρύθηκε στο Ρότερνταμ) με έδρα τη Γενεύη στην Ελβετία, είχε επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα πριν κάποια χρόνια, καταθέτοντας πρόταση για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων στην Κρήτη.
Η πρόταση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ και τελικώς η εταιρία κατέληξε στην Κύπρο (εταιρεία VVTI, 50% Vitol), ενώ μέσω ελβετικής της θυγατρικής έχει λάβει στη χώρα μας άδεια εμπορίας ηλεκτρισμού 50 MW.Ως trader πετρελαιοειδών έχει συνεργαστεί τόσο με τον όμιλο της Motor Oil όσο και με τα ΕΛΠΕ.
Το 2017 η Vitol εξαγόρασε την τουρκική πετρελαϊκή εταιρία Petrol Ofici, η οποία ανήκε στην αυστριακή ΟΜV, έναντι 1,45 δισ. δολαρίων, ενώ την περίοδο αυτή ενδιαφέρεται για την εξαγορά του νιγηριανού τμήματος της βραζιλιάνικης Petrobras
To 2017 o τζίρος της Vitol ανήλθε στα 181 δισ. δολάρια και τα πετρελαιοειδή που εμπορεύεται φθάνουν τα 7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Διαθέτει διυλιστήρια, πρατήρια και περί τα 200 πλοία ιδιόκτητα ή μη για τη μεταφορά 270 εκατ. τόνων αργού και προϊόντων ετησίως (στοιχεία 2016).
Η Vitol «ποντάρει» σε φυσικό αέριο και LNG για την ανάπτυξη της, όπως έγραφε το WEN στις 10/5/2018
Η μελλοντική ανάπτυξη του Vitol θα προέλθει όλο και περισσότερο από το φυσικό αέριο και το LNG, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές δήλωσε την Πέμπτη 10/5/2018 ο επικεφαλής των επενδύσεων της επιχείρησης.
Ο Steven Brann δήλωσε ότι το LNG και το φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με τις συναφείς εξαγορές περιουσιακών στοιχείων, θα προσφέρουν τις καλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης για το Vitol καθώς ο κόσμος κινείται προς καύσιμα καθαρότερης καύσης κατά την επόμενη δεκαετία.
"Το χαρτοφυλάκιό μας ως εταιρεία θα είναι ολοένα και περισσότερο σε αέριο, και το LNG είναι ένα μέσο για τη μετακίνηση αυτού του αερίου σε όλο τον κόσμο",
"Η Αφρική είναι σημαντική και το LNG και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη" δήλωσε ο Brann.

Η Glencore

Η Glencore, o βρετανοελβετικός κολοσσός στο trading εμπορευμάτων (εκτός από πετρέλαιο εμπορεύεται μέταλλα κλπ} είχε κύκλο εργασιών το 2017, ύψους 205,48 δισ. δολάρια και κέρδη 5,78 δισ. δολάρια.
Η εταιρία σε συνεργασία με το Qatar Investment Authority, (QIA) το κρατικό fund του Κατάρ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες - μετόχους της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft.

Ο όμιλος Gupta Family Group (GFC Alliance) καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από μέταλλα, πρώτες ύλες, ενέργεια και φυσικούς πόρους, ως μίντια και real estate.
Έχει ενεργή παρουσία στο trading πετρελαίου και καυσίμων καθώς και στην ενέργεια, με υδροηλεκτρικούς σταθμούς, μονάδες βιοντίζελ κλπ.
Ο τζίρος της GFC Alliance ξεπερνά τα 13 δισ. δολάρια, ενώ η ενεργειακή θυγατρική του, η Simec Group είχε κύκλο εργασιών 2,4 δισ. δολάρια.
Οι επιχειρήσεις της οικογένειας Gupta, με ρίζες από την Ινδία, ξεκίνησαν πριν από περίπου 50 χρόνια στη Νότιο Αφρική και έχουν εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, ενώ η εταιρία που έδωσε το παρών για τα ΕΛΠΕ έχει έδρα στη Βρετανία.
Ο τέταρτος ενδιαφερόμενος, η Carbon Asset Management είναι η εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου, με έδρα τη Βιέννη, που έχει συστήσει ο αραβικός επενδυτικός όμιλος Al Shaheen Group από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Al Shaheen έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 24 δισ. δολαρίων.
Τέλος, την πεντάδα συμπληρώνει η Alrai Group Holdings Ltd, με έδρα το Αμμάν της Ιορδανίας και δραστηριότητες στη Βαγδάτη.
Ο όμιλος έχει παρουσία σε πολλούς τομείς και κυρίως στη βιομηχανία, το contracting και το trading.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης