Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Ο μεγαλύτερος χαμένος της ιταλικής κρίσης θα αποδειχθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

tags :
WSJ: Ο μεγαλύτερος χαμένος της ιταλικής κρίσης θα αποδειχθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Ιταλικές, γαλλικές και ισπανικές τράπεζες υπό πίεση λόγω  υψηλής έκθεσης σε ιταλικά κρατικά ομόλογα
Την άποψη ότι αυτοί που έχουν να χάσουν περισσότερο από την πολιτική κρίση στην Ιταλία είναι οι ευρωπαϊκοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι, εκφράζει σε άρθρο της η Wall Street Journal, υποστηρίζοντας ότι οι τραπεζίτες βρίσκονται για μία ακόμη φορά αντιμέτωποι με τον… πολιτικό πανικό.
Μετά από χρόνια αργής ίασης από τις προηγούμενες κρίσεις, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν την πολυτέλεια να στραφούν στην προσπάθεια αύξησης των κερδών τους και μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όμως κατέφθασε η πολιτική κρίση στην Ιταλία –στη χώρα με τον πλέον προβληματικό τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη – η οποία επανάφερε στο προσκήνιο τους φόβους για την ισχύ του ευρώ και την αποτυχία των αρχών της Γηραιάς Ηπείρου να ενώσουν πραγματικά τον πολυκερματισμένο τραπεζικό της σύστημα.
Καθώς το πολιτικό θερμόμετρο όλο και γίνεται πιο καυτό στη Ρώμη και είναι αρκετά… ζεστό και στη Μαδρίτη, οι τραπεζικές μετοχές ήταν οι πρώτες που δέχθηκαν πλήγμα.
 

Ο δείκτης Euro Stoxx Bank έχει υποχωρήσει 5% από την ημέρα που ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας, Sergio Mattarella αποφάσισε να μπλοκάρει τον σχηματισμό συγκυβέρνησης μεταξύ Κινήματος των Πέντε Αστέρων και Λέγκας του Βορρά.
Επίσης η πρόταση μομφής ενάντια στον Mariano Rajoy, που κινδυνεύει να «ρίξει» από την εξουσία την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας, αναστάτωσε τους επενδυτές.
«Το σύνολο του τραπεζικού κλάδου βρέθηκε στο στόχαστρο», τονίζει ο Vincenzo Longo, στρατηγικός αναλυτής της IG Markets.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι εάν η κρίση στην Ιταλία συνεχιστεί αυτό θα πλήξει τόσο τα επιτόκια σε όλη την Ευρώπη όσο και την προσπάθεια να «καθαρίσουν» οι ισολογισμοί των προβληματικών ιταλικών τραπεζών.
Στο στόχαστρο των επενδυτών πέραν από τις ιταλικές τράπεζες βρέθηκαν και ευρωπαϊκοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι που έχουν υψηλή έκθεση την ιταλική αγορά, όπως η Banco Comercial Portuges, η μετοχή της οποίας έχει υποχωρήσει 12% από τις 28/5.
Άλλωστε οι επενδυτές δεν ξεχνούν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν τον βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 813 δισ. ευρώ –με το μεγαλύτερο του μέρος να κατέχεται από ιταλικές τράπεζες- , όπως αποδεικνύουν και τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.
Προβλήματα αναμένεται ότι θα έχουν και οι γαλλικές τράπεζες οι οποίες έχουν υψηλή έκθεση σε ιταλικό χρέος, συνολικής αξίας 44,27 δισ. ευρώ, ενώ  ακολουθούν οι ισπανικές με αγορές ιταλικού χρέους ύψους 28 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης