Τελευταία Νέα
Διεθνή

EKT: Δεν υπάρχει λόγος παρέμβασης στην ιταλική κρίση - Κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις

EKT: Δεν υπάρχει λόγος παρέμβασης στην ιταλική κρίση - Κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις
Η ΕΚΤ δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει στην πολιττική κρίση της Ιταλίας
Δεν υπάρχει λόγος παρέμβασης στην ιταλική κρίση, τονίζουν πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Όπως τονίζουν, δεν πρατηρείται κάποια πίεση στις καταθέσεις ή τα διατραπεζικά επιτόκια.
«Η ΕΚΤ δεν διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία ή την αρμοδιότητα να παρέμβει στην πολιτική κρίση που πλήττει την Ιταλία», τονίζουν οι αρμόδιες πηγές.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο επίσημο σχόλιο από εκπρόσωπο της ΕΚΤ, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Χθες Τρίτη, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας και αξιωματούχος της ΕΚΤ, Ignazio Visco, τόνισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από την Ιταλία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι για την μείωση του χρέους.
«Το πιο πιθανό σενάριο για την Ιταλια είναι "μέτρια ανάπτυξη και η σταδιακή άνοδος του πληθωρισμού» τόνισε και πρόσθεσε ότι αναμένεται ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, ενώ η ανάπτυξη είναι όλο και πιο αυτοσυντηρούμενη.
Όσον αφορά το ιταλικό χρέος, ο Visco υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.
«Πρέπει να αναλάβουμε δράση για τη μείωση του, διότι επιβραδύνει την οικονομία.
Η μείωση του χρέους είναι ένας αναγκαίος σκοπός.
Σε μια περίοδο επεκτατικής πολιτικής και με μια νομισματική πολιτική ακόμα χαλαρή, δεν είναι ωφέλιμο να αυξήσουμε το έλλειμμα» υποστήριξε ο Visco, τονίζοντας ότι στα τέλη του 2017 το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανερχόταν στο 132% του ΑΕΠ.
«Είναι πολύ υψηλό το χρέος.
Φρενάρει και είναι μια βαθιά πληγή για την οικονομία» είπε ο Visco, ο οποίος και με αφορμή τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, έσπευσε να σημειώσει πως η τύχη της Ιταλίας είναι συνδεδεμένη με αυτήν της Ευρώπης.
«Δεν υπάρχουν λύσεις εκτός της Ευρώπης
Χάρη σε αυτήν η ιταλική οικονομία ενισχύεται δυναμικά εδώ και 10 χρόνια, η απασχόληση ανακάμπτει και εξαλείφονται συστημικοί κίνδυνοι στον τραπεζικό τομέα» τόνισε ο Visco, επισημαίνοντας πως παρόλο αυτά υπάρχουν δομικές αδυναμίες και για αυτό πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης