Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Σταθερά σε ανοδική πορεία θα παραμείνει το πετρέλαιο – Τι δείχνει η τεχνική εικόνα

Goldman Sachs: Σταθερά σε ανοδική πορεία θα παραμείνει το πετρέλαιο – Τι δείχνει η τεχνική εικόνα
Οι αναλυτές της Goldman Sachs επιμένουν ότι ακόμη και μία συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για αύξηση παραγωγής δεν είναι ικανή να «ρίξει» την τιμή πετρελαίου
Στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις το προθεσμιακό συμβόλαιο για το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI) έχει χάσει 10% σε σύγκριση με το ζενίθ του, το οποίο ήταν τα 72 δολάρια το βαρέλι, ενώ έχει υποχωρήσει στα 65 δολάρια το βαρέλι.



Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα τεσσάρων μηνών, καθώς Σ. Αραβία και Ρωσία δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής, προκειμένου να μην υπάρξει και ο φόβος για τους καταναλωτές ότι ο μαύρος χρυσός μπορεί να φθάσει στο ιστορικό υψηλό των 100 δολαρίων, κάτι που είχε συμβεί τελευταία φορά το 2014.
Βέβαια κανείς δεν είναι βέβαιος ότι η παραπάνω συμφωνία θα επιτευχθεί, καθώς υπάρχουν κράτη – μέλη του ΟΠΕΚ που δεν φαίνονται πρόθυμα να συμφωνήσουν.
«Η ανακοίνωση για μείωση παραγωγής ήταν πάντα μία δύσκολη υπόθεση.
Το πετρέλαιο βρίσκεται σε αμυντική κατάσταση», εκτιμά ο Ole Sloth Hansen, κορυφαίος αναλυτής της Saxo Bank.
Στην τρέχουσα περίοδο, όμως, μοιάζει να επαναλαμβάνεται η εικόνα που είχε ο μαύρος χρυσός κατά την περίοδο 2008 – 2011.



Μετά το ιστορικό υψηλό των 115 δολαρίων το 2011, η τιμή κινήθηκε μεταξύ 75 και 115 δολαρίων για διάστημα 30 μηνών.
Εάν το μοτίβο επαναληφθεί τότε η διακύμανση θα είναι μεταξύ 50 και 70 δολαρίων, δηλαδή θα είναι εντός των επιθυμιών του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξε ότι τιμή πετρελαίου κοντά στα 60 δολάρια είναι ένα επίπεδο που ικανοποιεί τη χώρα του.
«Άνοδος άνω αυτού του επιπέδου θα δημιουργούσε προβλήματα στους καταναλωτές, κάτι το οποίο δεν συμφέρει τους παραγωγούς, υποστήριξε ο Putin, προσθέτοντας ότι τόσο η Ρωσία όσο και ο ΟΠΕΚ δεν θα επιμείνουν στην τρέχουσα συμφωνία για μείωση της ημερήσιας παραγωγής.
Πάντως κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι όπως η Goldman Sachs επιμένουν ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.
Ο όμιλος στηρίζει την παραπάνω εκτίμησή του σε ορισμένα θεμελιώδη θέματα:

- η απόφαση Ρωσίας και Σ. Αραβίας αποτελεί αποτέλεσμα της «στενότητας» που εμφανίζει η αγορά πετρελαίου,

- ακόμη και εάν υπάρξει απόφαση για αύξηση της παραγωγής κατά ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως, αυτή η ποσότητα απλά θα αντισταθμίσει την πτώση της παραγωγής σε χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν.

Ταυτόχρονα ακόμη και εάν η συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για αύξηση της παραγωγής μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα – κάτι μάλλον απίθανο- η αγορά πετρελαίου θα παρέμενε ελλειμματική, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και η σταθερά ανοδική πορεία της ζήτησης θα συντηρούσαν υψηλότερες τιμές.



Για όλους τους παραπάνω λόγους η Goldman Sachs, στηριζόμενη και στην τεχνική της ανάλυση, επιμένει ότι η επόμενη κίνηση του πετρελαίου, μακροπρόθεσμα, θα είναι ανοδική



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης