Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλμα 2,4% για την τουρκική λίρα στις 4,59 ανά δολ. - Νέα παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα

Άλμα 2,4% για την τουρκική λίρα στις 4,59 ανά δολ. - Νέα παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα
Η κεντρική τράπεζα επανέφερε το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας ως το βασικό της επιτόκιο
(upd5) Σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα η τουρκική λίρα, μετά τη νέα παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας με την συναλλαγματική ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 1 δολάριο προς 4,5907τουρκικές λίρες. 
Το τουρκικό νόμισμα καταγράφει την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως σήμερα, καθώς η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε αλλαγές στη νομισματική πολιτική, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την κατάρρευση της λίρας



Η κεντρική τράπεζα επανέφερε το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας ως το κύριο «κανάλι» χρηματοδότησης, με ισχύ από την 1η Ιουνίου 2018.
Το επιτόκιο ορίζεται στο 16,5%, ίσο με το τρέχον επιτόκιο χρηματοδότησης.
Tα επιτόκια overnight δανεισμού θα οριστούν σε 150 μονάδες βάσης χαμηλότερα και υψηλότερα του επιτοκίου ρέπο.

Οι αναλυτές της Global Securities εκτιμούν ότι η παραπάνω απόφαση θα πείσει την αγορά για την ανεξαρτησία της και την δέσμευσή της να αναλάβει δράση.
Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας Murat Cetinkaya και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός  Mehmet Simsek θα συναντηθούν σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη με επενδυτές στο Λονδίνο.
Την περασμένη εβδομάδα, το ισχυρό δολάριο σε συνδυασμό με την ανησυχία για τον πληθωρισμό και τη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και τις παρεμβάσεις Erdogan, οδήγησαν την τουρκική λίρα σε κατάρρευση.
Ακόμη και η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζας κατά 300 μονάδες βάσης στο 16,5%, δεν έπεισε τις αγορές για την ανεξαρτησία και την αποφασιστικότητά της.
Σήμερα, κεντρική τράπεζα και κυβέρνηση, ελπίζουν ότι θα καθησυχάσουν τους επενδυτές, προκειμένου να ανακοπεί η κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης