Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Financial Times: Καθοριστικής σημασίας για την οικονομία της Ευρωζώνης η τραπεζική ενοποίηση

Financial Times: Καθοριστικής σημασίας για την οικονομία της Ευρωζώνης η τραπεζική ενοποίηση
Η ενοποίηση θα αποτελούσε μία λύση, δίνοντας στις ευρωπαϊκές τράπεζες τη δυνατότητα να συμβαδίσουν με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ
Οι αξιοσημείωτες τραπεζικές συνενώσεις δυνάμεων και εξαγορές επανέρχονται στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη, σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Επικαλούνται κορυφαία τραπεζικά στελέχη, που υπογραμμίζουν την ανάγκη ενοποίησης ενώ ανησυχούν ότι η εκλογή κυβέρνησης στην Ιταλία, που ρέπει στον λαϊκισμό θα καταστήσει τις συμφωνίες αυτές πιο δύσκολες.
Τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη της Ευρώπης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες τον Μάιο του 2018 και στις συζητήσεις τους κυριαρχούσαν οι ανησυχίες για το αυξανόμενο χάσμα με τους αναδυόμενους ανταγωνιστές των ΗΠΑ και την ανταγωνιστική απειλή από μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους στην Αμερική και την Κίνα.
Η ενοποίηση θα αποτελούσε μία λύση, δίνοντας στις ευρωπαϊκές τράπεζες τη δυνατότητα να συμβαδίσουν με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ αλλά και τους πόρους για να επενδύσουν στο δαπανηρό αλλά αναγκαίο πέρασμα στην ψηφιακή εποχή.
Ο Jean-Pierre Mustier, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής UniCredit, συνόψισε τη διάθεση κατά την εαρινή συνάντηση του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών, όταν είπε:
«Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες πανευρωπαϊκές τράπεζες. Η JPMorgan είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ με κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα είναι η Santander με ανώτατο όριο αγοράς 80 δισ. ευρώ ».
Πρόσθεσε δε πως οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ «επικεντρώνονταν σε λάθος ζητήματα» προσπαθώντας να δημιουργήσουν βαθύτερες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές που να ταιριάζουν με αυτές των ΗΠΑ.
Υποστήριξε ότι οι τράπεζες είναι ο μόνος βιώσιμος τρόπος χρηματοδότησης του μεγάλου αριθμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Ευρώπης.
Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η εκλογή λαϊκιστικής κυβέρνησης στην Ιταλία θα μπορούσε να επιβραδύνει ή και να αντιστρέψει την πρόοδο της τραπεζικής ένωσης της ευρωζώνης.
Πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι η ολοκλήρωση αυτού του έργου είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των διασυνοριακών διαπραγματεύσεων, την απελευθέρωση των διασυνοριακών περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων και τη ρευστότητα.
«Επειδή η ανάπτυξη είναι πίσω μας να σκεφτείτε  ότι η ισορροπία μεταξύ της Ευρωζώνης και των εθνικών ρυθμίσεων πρέπει να αναπροσαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο », δήλωσε ο Jean Lemierre, πρόεδρος της γαλλικής BNP Paribas.
«Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό, αλλά μπορώ να δω ότι η πολιτική μπορεί να έχει αντίκτυπο σε αυτό κυρίως λόγω του λαϊκισμού και των εθνικών λόμπι» συμφώνησε.
Αν και πρώιμη μία τέτοια κίνηση, που παραπέμπει στο 2008 πριν από την κρίση, ήταν η διερευνητική επαφή της Barclays την Standard Chartered, που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε
Σύμφωνα με  δημοσίευμα των Financial Times, υψηλόβαθμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Barclays διερευνούν το ενδεχόμενο συμφωνίας με άλλη τράπεζα και ο πρόεδρος είναι θετικός στην ιδέα μιας πιθανής συνένωσης δυνάμεων με την Standard Chartered.
Η Barclays αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα των FT.
«Επικεντρωνόμαστε απολύτως στην υλοποίηση της στρατηγικής μας και δεν σχολιάζουμε αυτό το είδος εικασιών», ανέφερε εκπρόσωπος της Standard Chartered.
Πηγές προσκείμενες στη Barclays δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία σε φάση προετοιμασίας και ότι η τράπεζα δεν σχεδιάζει να συνδυάσει τις δραστηριότητές της με αυτές ανταγωνιστών της.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης