Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική κρίση στην Ιταλία, ορατές οι νέες εκλογές φθινόπωρο - Ο Mattarella (ΠτΔ) απέρριψε τον υπουργό Οικονομικών

Πολιτική κρίση στην Ιταλία, ορατές οι νέες εκλογές φθινόπωρο - Ο Mattarella (ΠτΔ) απέρριψε τον υπουργό Οικονομικών
Πολιτικό αδιέξοδο με ορατές τις συνέπειες στην Ιταλία την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης
(upd 12) Το πολιτικό αδιέξοδο κλονίζει την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, που οδηγείται σε νέες εκλογές πιθανότατα το Φθινόπωρο ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις του πολιτικού αδιεξόδου ενδέχεται να είναι μεγάλες, καθώς η αντίδραση των χρηματαγορών αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Ήδη η πολιτική ρευστότητα έχει οδηγήσει την απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου στο 2,5% ενώ οι συνέπειες είναι ευρύτερες για την Νότια Ευρώπη μετά την άκαρπη συνάντηση κορυφής στη Ρώμη.
O πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας
Sergio Mattarella απέρριψε την πρόταση της νέας κυβέρνησης να τοποθετήσει για υπουργό Οικονομικών τον Paolo Savona ένα έμπειρο οικονομολόγο ο οποίος είχεδιατυπώσει αρνητικές θέσεις για το ευρώ και την Γερμανία.
Μάλιστα είχε τονίσει ότι η Γερμανία συμπεριφέρεται στο ευρώ όπως η ναζιστική Γερμανία στην Ευρώπη.
Ο Paolo Savona εμφανίστηκς διαλλακτικότερος αλλά
αυτό δεν κατέστη δυνατό να αλλάξει τις θέσεις του Mattarella που κινήθηκε στα όρια της συνταγματικής νομικότητας.
Ο πρόεδρος της Ιταλίας Sergio Mattarella κινείται για κυβέρνηση τεχνοκρατών και ήδη κάλεσε για τις 28 Μαίου πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ για να του αναθέσει κυβερνητική εντολή αλλά θεωρείται αδύνατον μία τέτοια κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο της Ιταλίας. 
Οπότε ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογες το Φθινόπωρο του 2018 και μέχρι τότε ένα υπηρεσιακό κυβερνητικό σχήμα θα διαχειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις της χώρας. 
Ο πρόεδρος της Ιταλίας Sergio Mattarella κατά την συνάντησή του με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Giuseppe Conte την Κυριακή 27 Μαίου, απέρριψε τον Paolo Savona, τον ευρωσκεπτικιστή υποψήφιο που παρουσίασε η Λέγκα και το Κίνημα των 5 Αστέρων για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στη συνέχεια ο Conte παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Οι προσπάθειές του, δηλαδή,  απέβησαν άκαρπες και είναι πιθανός ο σχηματισμός  κυβέρνησης τεχνοκρατών.  
Ο καθηγητής Conte, ο οποίος παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Iταλό πρόεδρο έκανε μια σύντομη δήλωση κατά την έξοδό του από το μέγαρο Κυρηνάλιο.
«Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.
Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν», τόνισε.


Δραματικό διάγγελμα Mattarella: Απέρριψα τον Savona, λόγω των αγορών

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ιταλίας, σε ολιγόλεπτη δήλωσή του με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, τόνισε, πως αρνήθηκε να δώσει την έγκριση του στο πρόσωπο του Paolo Savona για το υπουργείο Οικονομίας, καθώς όπως είπε, η στάση του εναντίον του ευρώ θα σήμανε συναγερμό στις αγορές. 
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι εμπόδισα το σχηματισμό κυβέρνησης, αντίθετα συνέστησα προσεκτικά βήματα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συντάγματος, τόνισε ο Mattarella.
Δήλωσε ότι ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση.
Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.
Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες , είπε ο Mattarella  προσθέτοντας ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών.
Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία, είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα.

Κινείται για κυβέρνηση τεχνοκρατών
Τον πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ Carlo Cottarelli κάλεσε για συνομιλίες τη Δευτέρα (28/5) ο πρόεδρος της Ιταλίας Sergio Mattarella, μία κίνηση που ερμηνεύεται ως ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών. Ο Cottarelli είχε υπηρετήσει στις προηγούμενες κυβερνήσεις Renzi και Letta, ως σύμβουλος εισηγούμενος περικοπές δημοσίων δαπανών.

Di Maio: Θεσμικό ατόπημα του Mattarella

Δριμεία επίθεση στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio μετά την απόρριψη του υποψήφιου υπουργού Οικονομικών Paolo Savona.
Ο Di Maio χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την απόφαση του Mattarella και έκανε λόγο για θεσμική παρεκτροπή χωρίς προηγούμενο.
«Ποιο είναι το νόημα των εκλογών εάν αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης» διερωτήθηκε.

Salvini: Να μιλήσει ο ιταλικός λαός


Ο ηγέτης της Λέγκας Matteo Salvιni δήλωσε ότι ο συνασπισμός πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει τους υπουργούς που θέλει.
Τώρα οι ψηφοφόροι έχουν και πάλι τον λόγο, πρόσθεσε.
 «Εάν τίθενται όροι, δεν θα υπάρξει κυβέρνηση», δήλωσε ο Salvini.
Εργασθήκαμε μέρα και νύχτα με Πέντε Αστέρια  για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη ότι για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες, τόνισε ο επικεφαλής της Λέγκας Matteo Salvini προ του διαφαινόμενου πολιτικού αδιεξόδου.
«Όλα αυτά ισχύουν αν υπάρχει Δημοκρατία, αλλά αν έχουμε μια αλυσίδα που δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό που δεν αρέσει στο Βερολίνο και στις ισχυρές εξουσίες, σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα.
«Αν υπάρχουν απειλές της Ευρώπης, η κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσει. Έχουμε συνοχή ελευθερία και θάρρος», είπε ο Salvini.
«Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών.
Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς», ολοκλήρωσε.
Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ναυαγήσει όλη η προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης και όπως διαρρέεται από το προεδρικό μέγαρο, δεν πρόκειται για βέτο του προέδρου στο πρόσωπο του Savona, αλλά για ακαμψία των πολιτικών δυνάμεων της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.
Ο ηγέτης της  Λέγκα Salvini δήλωσε ότι ο συνασπισμός του κόμματός του με το Κίνημα των 5 Αστέρων πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει τους υπουργούς που θέλει.
 «Σε μία δημοκρατία, εάν είμαστε ακόμη δημοκρατία, υπάρχει μόνο ένα πράγμα μπορεί να γίνει, να αφήσουμε τους Ιταλούς να μιλήσουν», είπε.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:
Το πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο στην Ιταλία.
Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση του Conte με τον Matarrela μετέβη στο μέγαρο Κυρηνάλιο και ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Luigi για άτυπη συνομιλία με τον πρόεδρο.
Σύμφωνα με σχολιαστές, μπορεί να πρόκειται για ένδειξη ότι η συνεργασία με την Λέγκα έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, λόγω και της υποψηφιότητας του καθηγητή Paolo Savona για το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία εναντιώθηκε ο Mattarella παρά τις πιέσεις του κόμματος της Λέγκα.
Νωρίτερα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο La 7, είχε μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο και ο γραμματέας της Λέγκα Matteo Salvini.
Αν η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης ναυαγήσει, η μόνη εναλλακτική θα είναι νέες εκλογές το φθινόπωρο.
Αν υπάρξει, όμως, θετική ολοκλήρωση των προσπαθειών, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός  θα παρουσιάσει στον πρόεδρο την λίστα των υπουργών του και θα μπορέσει να ορκιστεί μέσα στις επόμενες ώρες.
Πηγές των Πέντε Αστέρων δήλωσαν ωστόσο στο πρακτορείο ANSA ότι ο Mattarella έθεσε βέτο στην υποψηφιότητα του Paolo Savona για το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση.
 Να σημειωθεί ότι, την Παρασκευή  προηγήθηκε μία ακόμη των δύο ανδρών, η οποία απέβη άκαρπη.

Καθησυχαστικός ο Savona

O Savona νωρίτερα σήμερα υπενθύμισε ότι το κυβερνητικό συμβόλαιο ανάμεσα στην Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια «προβλέπει την πλήρη εφαρμογή των στόχων που ορίσθηκαν το 1992 με την Συνθήκη του Μάαστριχτ, οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν το 2007 με την Συνθήκη της Λισαβόνας, εντοπίζοντας τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για κάθε στόχο».
Ο Ιταλός οικονομολόγος διευκρινίζει επίσης ότι στο κυβερνητικό αυτό συμβόλαιο «υπάρχει η δέσμευση για μείωση του δημόσιου χρέους, όχι με παρεμβάσεις που να προβλέπουν φόρους και λιτότητα, αλλά μέσω της αύξησης του ΑΕΠ».
Ζητά να δοθούν περισσότερες δικαιοδοσίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ προτείνει «την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σχολείου, για κάθε βαθμό εκπαίδευσης», ώστε «να βοηθηθεί, με νέα στήριξη, η δημιουργία της πολιτικής ένωσης».
Θα πρέπει να διαπιστωθεί τώρα αν οι δηλώσεις αυτές θα βοηθήσουν να ξεπερασθεί το βέτο που ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella φέρεται να έχει θέσει για το πρόσωπο του Savona.

Padoan: Το πρόβλημα δεν είναι ο Savona αλλά το κυβερνητικό σχέδιο Πέντε Αστέρων - Λέγκας

Το πρόβλημα δεν είναι ο Paolo Savona αλλά το οικονομικό σχέδιο του συνασπισμού του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, το οποίο είναι σαφέστατα «μη βιώσιμο», εκτίμησε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας  Pier Carlo Padoan.
Ο Padoan κάλεσε τα δύο κόμματα, που επιδιώκουν να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας, να αποκλείσουν κατηγορηματικά μία πρόταση, που συμπεριελήφθη σε πρόσφατο βιβλίο του υποψήφιου υπουργού Οικονομικών Savona, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία θα πρέπει να καταρτίσει ένα σχέδιο Β» για τη χώρα και να εγκαταλείψει την ΕΕ με όσο το δυνατόν λιγότερες ζημίες, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Ο Padoan, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη RAI έλαβε ένα σημείωμα από τον Savona όπου έγραφε:
«Ο Padoan ήταν ένας μεγάλος υπουργός και θα του πω ότι φιλοδοξώ να γίνω ο διάδοχός του».
Στη δήλωσή του, η Savona δήλωσε ότι η θέση του για το χρέος ήταν ίδια με αυτή που σφυρηλατήθηκε από τους δυνητικούς συμμάχους του συνασπισμού στο πρόγραμμα - που αναφέρει ότι θα μειωθεί όχι μέσω λιτότητας ή φορολογικών περικοπών, αλλά μέσω στοχοθετημένων επενδύσεων και πολιτικών που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη.
O Savona έχει εμπειρία υψηλού επιπέδου στην Τράπεζα της Ιταλίας και σε κυβερνητικές θέσεις ως υπουργό Βιομηχανίας το 1993-94 και από τον σύνδεσμο των εργοδοτών Confindustria.
Ωστόσο η κριτική του στάση απέναντι στο ευρώ βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης