Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liberation: Συλλήψεις στις διαδηλώσεις κατά του Macron στο Παρίσι - Χιλιάδες Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους

Liberation: Συλλήψεις στις διαδηλώσεις κατά του Macron στο Παρίσι - Χιλιάδες Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους
Στο Παρίσι έγιναν και 39 συλλήψεις, οι 32 πριν τη διαδήλωση και άλλες εφτά κατά τη διάρκειά της, ενώ οι συγκεντρωμένοι στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν 31.700
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους το Σάββατο 26 Μαΐου στο Παρίσι και την επαρχία σε ένα άνευ προηγουμένου κάλεσμα από 60 συνδικάτα, πολιτικά κόμματα και συλλογικότητες για να διαδηλώσουν κόντρα στην πολιτική του Emmanuel Macron, ο οποίος δήλωσε ότι "αυτό δεν θα με σταματήσει".
Σε συνέντευξή του, ωστόσο, στη Liberation, o ο ηγέτης του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Jean Luc Melenchon, του απάντησε ότι "αυτό είναι ένα σούπερ πάρτι για τον Macron" (επειδή συμπλήρωσε ένα έτος στην προεδρία).
Μεγάλη πορεία έγινε και στη Μασσαλία, όπου εκλέγεται ο Melenchon και συγκεντρώθηκαν 65 χιλιάδες διαδηλωτές σύμφωνα με τα συνδικάτα, αν και η αστυνομία κατεβάζει τον αριθμό τους σε 4.200.
Στο Παρίσι έγιναν και 39 συλλήψεις, οι 32 πριν τη διαδήλωση και άλλες εφτά κατά τη διάρκειά της, ενώ οι συγκεντρωμένοι στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν 31.700.
Τα συνδικάτα έκαναν λόγο για 80 χιλιάδες κόσμο στο Παρίσι και η αστυνομία για 21 χιλιάδες.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Ναντ με διαδηλωτές να πετούν μπουκάλια, πέτρες, μπογιές, καπνογόνα και χαρτιά τουαλέτας στις δυνάμεις της τάξης, που απάντησαν με κανονάκια νερού.
Το παρών σε αυτό το κύμα διαδηλώσεων έδωσαν και πολιτικοί, όπως ο σοσιαλιστής Benoit Hamon και ο κομμουνιστής Pierre Laurent, αλλά και ο Olivier Besancenot.
Στη Μασσαλία ο Melenchon έκανε και μία μικρή ομιλία, υποστηρίζοντας ότι "σήμερα διαδηλώνουμε για το δικαίωμα στις δημόσιες υπηρεσίες, κόντρα στον κόσμο των πλούσιων και τον πρόεδρό τους", ενώ στη Liberation είχε δηλώσει ότι "οι άνθρωποι πρέπει να αποδείξουν πρώτα στους εαυτούς τους ότι έχουν τη δύναμη και το χρειάζονται για να νικήσουν τον φόβο, την παραίτηση, το αίσθημα ότι είναι απομονωμένοι και χαμένοι".
Στη διαδήλωση ξεχώρισε και η συλλογικότητα Adama, που ιδρύθηκε προς τιμήν του Adama Traore, ο οποίος πέθανε το 2016 από ασφυξία κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.
Όπως ήταν φυσικό, καταδίκασε τα εγκλήματα της αστυνομίας και το καθεστώς αποικιοποίησης των συνοικιών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης