ΕΚΤ: Η Ιταλία δεν ανατρέπει τα σχέδια για το QE - Ίσως καθυστερήσει η αύξηση των επιτοκίων

ΕΚΤ: Η Ιταλία δεν ανατρέπει τα σχέδια για το QE - Ίσως καθυστερήσει η αύξηση των επιτοκίων
Αν και η Ιταλία και η επιβράδυνση της οικονομίας δεν ανατρέπουν τα σχέδια της ΕΚΤ για τερματισμό του QE το 2018, ωστόσο ενδέχεται να καθυστερήσουν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων.
Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο σχετικές πηγές, τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι παρόλο που η οικονομία της Ευρωζώνης κατεβάζει ταχύτητα, εξακολουθεί να εμφανίζει ικανοποιητικές επιδόσεις.
Αυτό σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και το πιο αδύναμο ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταδιακή ανάκαμψη του πληθωρισμού.
Η ανάκαμψη του πληθωρισμού, θα μπορούσε να επιτρέψει με τη σειρά της στην ΕΚΤ να ανακοίνωσει τον τερματισμό του QE, μέσω του οποίου έχει «ρίξει» στην αγορά περί τα 2,5 τρισ. ευρώ.
Η οριστική απόφαση για το QE ενδεχομένως να ληφθεί στη συνεδρίαση του Ιουλίου.
Οι αγορές αυτή τη στιγμή εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια περίπου έξι μήνες μετά τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης.
Ωστόσο οι πηγές ανέφεραν πως εάν η ανάκαμψη συνεχίσει να αποδυναμώνεται, η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει ακόμη αργότερα και γενικότερα να ακολουθηθούν βραδύτερα βήματα στο πεδίο των επιτοκίων.
Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ιταλία οι πηγές σχολίαζαν πως αν και τα όσα έχουν ανακοινώσει τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είναι ανησυχητικά, θα πρέπει πρώτα να δούμε εάν όντως θα γίνουν πράξη.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS