Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό πίεση η τουρκική λίρα στις 4,74/δολ - Δεν πείθει η κεντρική τράπεζα, νέα προειδοποίηση Fitch

Υπό πίεση η τουρκική λίρα στις 4,74/δολ - Δεν πείθει η κεντρική τράπεζα, νέα προειδοποίηση Fitch
Οι αγορές δεν πείθονται από τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας στην Τουρκία
Σε μια νέα κίνηση προκειμένου να ανακόψει την κατάρρευση της τουρκικής λίρας προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να πείθει τις αγορές για την ανεξαρτησία της. 
H κεντρική τράπεζα καθόρισε σταθερές ισοτιμίες για την αποπληρωμή πιστώσεων από τους εξαγωγείς, στις 4,20 λίρες ανά δολάριο, στις 4,9 ανά ευρώ και στις 5,6 ανά στερλίνα.
Σχολιάζοντας αυτή την κίνηση η ING τονίζει ότι θα μειώσει τη ζήτηση για συνάλλαγμα, παρέχοντας στήριξη στο τουρκικό νόμισμα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση της 7ης Ιουνίου για τα επιτόκια θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια.
Το νόμισμα ωστόσο εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις στις 4,7448 λίρες ανά δολάριο.
Νωρίτερα το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε στις 4,69 λίρες/δολάριο, ωστόσο η σταθεροποιητική κίνηση δεν κράτησε για πολύ.
H λίρα έχει υποχωρήσει 20% από τις αρχές του 2018.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο από το 13,5% στο 16,5% την Τετάρτη δηλώνοντας ότι θα κάνει ό, τι πρέπει, προκειμένου να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα.
Ωστόσο οι αγορές δεν πείστηκαν, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος.



Νέα προειδοποίηση από τη Fitch

Για τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας προειδοποίησε εκ νέου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνεχιζόμενη αδυναμία του νομίσματος θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αξιολόγηση της Τουρκίας.
Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν είναι πιθανή ακόμα μία αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία τον επόμενο μήνα.

Simsek: Τα χέρια της κεντρικής τράπεζας δεν είναι δεμένα

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνείται ότι παρεμβαίνει στο έργο της κεντρικής τράπεζας, με τον Simsek να δηλώνει ότι καθυστέρησε η αύξηση επιτοκίων!
Σημειώνεται ότι ο Erdogan έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά της αύξησης των επιτοκίων, τα οποία έχει χαρακτηρίσει «πηγή όλων των δεινών».
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Mehmet Şimşek, υποστήριξε ότι τα χέρια της κεντρικής τράπεζας δεν είναι δεμένα και ότι θα πράξει ότι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που οδηγούν το τουρκικό νόμισμα στην κατάρρευση.
«Η τουρκική τράπεζα προχώρησε σε ένα ισχυρό βήμα, το οποίο απέδειξε την ανεξαρτησία της και επηρέασε άμεσα τις αγορές», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο.
Ο Simsek διέψευσε επίσης τις φήμες περί επιβολής μεγάλου προστίμου σε τουρκική τράπεζα από τις αμερικανικές αρχές.

Lagarde: Οι αγορές πιέζουν την Τουρκία - Να αφεθεί η Κεντρική Τράπεζα να κάνει τη δουλειά της

Την θέση ότι πράγματι η Τουρκία βρίσκεται υπό πίεση από τις αγορές διατύπωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, η οποία ωστόσο υποστήριξε ότι η Τουρκία διαθέτει πολύ ισχυρά fundamentals.
Σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του Bloomberg η Lagarde επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να αφεθεί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να κάνει τη δουλειά της για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης στην τουρκική οικονομία και στην τουρκική λίρα, αναφερόμενη προφανώς και στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δίνει λόγο και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις θέσεις του προέδρου.
«Είναι απαραίτητο η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να είναι ανεξάρτητη.
Οι αγορές βλέπουν κάποιες ασυνέπειες στην πολιτική της Τουρκίας.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να αφεθεί να κάνει τη δουλειά του» ανέφερε μεταξύ άλλων η Lagarde, η οποία πάντως υποστήριξε πως το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει πως η ενίσχυση του δολαρίου θα επηρέαζε αναπτυσσόμενες αγορές.
Πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίηση της για το σημείο που βρίσκεται σήμερα η παγκόσμια οικονομία, επισημαίνοντας πως πατά σε πολύ ισχυρότερη βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης