Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα «πίστωση» χρόνου από το Eurogroup για το ρόλο του ΔΝΤ μετά την λήξη του 3ου μνημονίου

Νέα «πίστωση» χρόνου από το Eurogroup για το ρόλο του ΔΝΤ μετά την λήξη του 3ου μνημονίου
Ο μεταμνημοναικός ρόλος του Ταμείου θα αποκαλυφθεί στη σύνοδο του Ιουνίου.
Για τον επόμενο σταθμό, το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που θεωρείται κομβικό για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας προετοιμάζεται η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή συζήτηση για τη στρατηγική της ελάφρυνσης του χρέους, όπου θεσμοί και ΔΝΤ έδωσαν νεότερο το στίγμα των προθέσεών τους.
Η κλεψύδρα για το ΔΝΤ φαίνεται να γύρισε ανάποδα και εκεί όπου ο χρόνος είχε εκπνεύσει, ξαφνικά πήρε νέα παράταση…

Πάντως, η διαφορά θέσεων μεταξύ του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον για το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να υπάρχει παρά τις αμοιβαίες υποχωρήσεις και την μικρή πρόοδο που υπήρξε στη χθεσινή συνάντηση.
Όλο το θέμα βαδίζει προς οριστική λύση στη σύνοδο της 21ης Ιουνίου, με στόχο να ληφθεί μία συνολική απόφαση για το «πακέτο» που θα περιλαμβάνει, εκτός του χρέους, τη μορφή της εποπτείας μετά τη μνημονιακή εποχή και τις δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσει η ελληνική πλευρά. Ευρωπαϊκές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει παράτασης στη λήψη των αποφάσεων με παραπομπή στον Ιούλιο.
Αυτό θα φανεί από τις διαβουλεύσεις οι οποίες θα κορυφωθούν τις επόμενες μέρες ενώ οι θεσμοί θα πρέπει να καταρτίσουν επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης.
Οι ίδιοι κύκλοι έκαναν λόγο για «πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για τα μέτρα ελάφρυνσης».
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7 στο Γουίστλερ του Καναδά από τις 31 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου.
Πριν από τη σύνοδο της ευρωζώνης, συνήλθαν οι υπουργοί Οικονομικών των αποκαλούμενων μεγάλων χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία), οι οποίοι συζήτησαν το θέμα του χρέους με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συμμετοχή και κάτω από ποιους όρους του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Πληροφορίες ότι στη συνάντηση υπήρξε σύγκλιση απόψεων  όλων των πλευρών για το ΔΝΤ: ότι θα πρέπει να έχει ρόλο και στη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας.
Ο μεταμνημοναικός ρόλος του Ταμείου θα αποκαλυφθεί στη σύνοδο του Ιουνίου.
Το ελληνικό θέμα εξετάστηκε στη σκιά του ιταλικού ζητήματος, που είναι πλέον ο μεγάλος πονοκέφαλος της Ευρώπης με κίνδυνο να εξελιχθεί σε εφιάλτη ολόκληρης της ευρωζώνης.
Οι αγορές ομολόγων παραμένουν νευρικές επηρεάζοντας αρνητικά τις αποδόσεις και των ελληνικών τίτλων  υπονομεύοντας την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης