Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στις ευρωαγορές, με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ - Β. Κορέα - Στο -0,94% ο DAX, λόγω εμπορικών εντάσεων

Απώλειες στις ευρωαγορές, με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ - Β. Κορέα - Στο -0,94% ο DAX, λόγω εμπορικών εντάσεων
Με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (24/5/2018) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ τα «βλέμματα» των επενδυτών στράφηκαν και στην αιφνιδιαστική ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Λευκός Οίκος.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,71% στις 22.749,08 μονάδες.
Στο ταμπλό η μετοχή της Intesa Sanpaolo υποχώρησε κατά 0,93%, η Unicredit σημείωσε πτώση 1,81%, ενώ η Monte dei Paschi κατέγραψε απώλειες 3,13%.
O Giuseppe Conte πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία από τον πρόεδρο Matarella και πλέον οι αγορές αναμένουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,94% στις 12.855,09 μονάδες, ο FTSE 100 στο έκλεισε κατά 0,31% στις 5.548,45 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,52% χαμηλότερα, στις 390,54 μονάδες.


Ο ευρωπαϊκός κλάδος αυτοκινήτων κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις, σημειώνοντας πτώση άνω του 1,8%, στον απόηχο της είδησης ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει έρευνα στις εισαγωγές αυτοκινήτων, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.
Οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Porsche, Daimler και BMW κατέγραψαν απώλειες 3,02%, 2,77% και 1,69% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, τα αμερικανικά αυτοκίνητα πλήττονται από πολύ υψηλότερους δασμούς σε σύγκριση με εκείνους που επιβάλλονται στα ευρωπαϊκά.
Οι ευρωπαϊκοί δασμοί στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός ΕΕ ανέρχονται στο 10%, ενώ οι αμερικανικοί δασμοί στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ευρώπη διαμορφώνονται μόλις στο 2,5%.
Στον ίδιο τομέα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στα εισαγόμενα ανοιχτά φορτηγάκια ύψους 25%, ενώ στην ΕΕ οι δασμοί στα εισαγόμενα ημιφορτηγά αυτού του είδους είναι πολύ χαμηλότεροι, 14% κατά μέσο όρο.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jyrki Katainen, χαρακτήρισε «ακατανόητη» τη συσχέτιση μεταξύ των εισαγωγών οχημάτων και της εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ.
«Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο προς τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα δημιουργηθεί οποιαδήποτε απειλή για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Katainen, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «είναι πολύ δύσκολο να το κατανοήσουμε».
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά το α’ τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,6% του προηγούμενου τριμήνου, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο της τάξεως του 0,4%.
Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του GfK για τον Ιούνιο υποχώρησε στις 10,7 μονάδες, από 10,8 τον Μάιο, με τα στοιχεία να κρίνονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος.
Στη Βρετανία, απροσδόκητη άνοδο 1,6% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο του 2018, ενώ στη Γαλλία περαιτέρω πτώση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, στις 106 μονάδες, από 108 τον Απρίλιο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος.





www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης