Διεθνή

Bank of Japan: Η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ αποτελεί πηγή ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία

tags :
Bank of Japan: Η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ αποτελεί πηγή ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας τονίζει ότι οι κινήσεις προστατευτισμού των ΗΠΑ δημιουργούν ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα (24/5) η Bank of Japan σε ότι αφορά την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στον τομέα του εμπορίου, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε ο αξιωματούχος της τράπεζας, Makoto Sakurai, ο οποίος μίλησε σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο Sakurai τόνισε ότι η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ αποτελεί «πηγή ανησυχίας», τονίζοντας μάλιστα, ότι οι προστατευτικές κινήσεις της Ουάσιγκτον δε δημιουργούν ανησυχία μόνο στην Ιαπωνία, «αλλά και στην παγκόσμια οικονομία».
Τα σχόλια του αξιωματούχου της Bank of Japan έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά την είδηση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και στο 25%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal, η κυβέρνηση Trump αναμένεται να επικαλεστεί την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ προκειμένου να επιβάλλει τους νέους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.
Ο Trump έχει απειλήσει επανειλημμένως να επιβάλλει δασμούς τιμωρίας για να προστατεύσει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και στο στόχαστρό του βρίσκεται ειδικά η Γερμανία, η οποία έχει τεράστιο πλεόνασμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ.
Σε ότι αφορά τη νομισματική πολιτική της τράπεζας, ο Sakurai τόνισε ότι η υπερβολική νομισματική χαλάρωση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την οικονομία, ενώ πρόσθεσε ότι η τράπεζα θα μπορούσε να καταργήσει το τρέχον πρόγραμμα τόνωσης εάν η ανάπτυξη συνεχίσει να ενισχύεται.
Παράλληλα, ο Sakurai, ο οποίος θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει τις γενικότερες απόψεις της Bank of Japan, δήλωσε ότι η τράπεζα πρέπει να έχει επίγνωση του κινδύνου ότι η παρατεταμένη χαλάρωση μπορεί να βλάψει τα κέρδη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και να διαταράξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
«Εάν τα κέρδη των χρηματιπιστωτικών ιδρυμάτων υποβαθμιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα υπό το περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του αξιωματούχου της Bank of Japan.
«Πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή ώστε οι αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον να μη διαταράξουν την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», υπογράμμισε ο Sakurai, προσθέτοντας ότι η Bank of Japan, «πρέπει να εξετάσει τον καλύτερο τρόπο καθοδήγησης της νομισματικής πολιτικής λαμβάνοντας υπόψην αυτό το θέμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης