Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Για τις 21/6 μετατίθεται η απόφαση για το ελληνικό χρέος - Σύγκλιση απόψεων αλλά όχι συμφωνία Γερμανίας και ΔΝΤ

Eurogroup: Για τις 21/6 μετατίθεται η απόφαση για το ελληνικό χρέος - Σύγκλιση απόψεων αλλά όχι συμφωνία Γερμανίας και ΔΝΤ
«Η στρατηγική για το ελληνικό χρέος» θα είναι βασική στη σημερινή συζήτηση των «19»
(upd1) Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Eurogroup κατά το οποίο συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών η συζήτηση έγινε σε «καλό κλίμα», ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαπιστώθηκε η πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για μέτρα ελάφρυνσης και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να βρεθεί λύση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.  
Αυτήν την ώρα συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μαζί με τους ομολόγους τους εκτός ευρώ για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, όπου στόχος είναι να ληφθούν αποφάσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης.
Παρά την αισιοδοξία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Bruno Le Maire, ο Σλοβάκος ομόλογός του Peter Kazimir ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να αναμένουμε σημαντικές αποφάσεις από τη σημερινή συνεδρίαση.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, δήλωσε σε ισπανική εφημερίδα (σσ. η συνέντευξη δημοσιεύθηκε σήμερα, ανήμερα της συνεδρίασης του Eurogroup) ότι οι συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

ΥΠΟΙΚ: Σε καλό κλίμα η συνεδρίαση του Eurogroup

Παράλληλα πηγές του υπουργείου Οικονομικών από την Αθήνα επισημαίνουν ότι το Eurogroup «χαιρέτισε» την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (SLA) και ασχολήθηκε περισσότερο με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται ως ο «τελευταίος κρίσιμος κρίκος για την ολοκλήρωση του προγράμματος».
Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης.
Ενώ υπάρξει και δεύσμευση για μία συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στις 21/6.

Centeno: Σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της

Τα νέα από την Ελλάδα είναι σπουδαία, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μario Centeno, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, σχολιάζοντας την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας.
Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο, τόνισε.
Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝT,  υποστήριξε ότι είμαστε «σχεδόν εκεί» σε ότι αφορά τη συμφωνία και το χρονοδιάγραμμα.
Είναι σημαντικό να συμμετέχει το ΔΝΤ και δουλεύουμε για μια συμφωνία που θα οδηγεί σε επιτυχία του προγράμματος έτσι ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.
Όσον αφορά την Ιταλία, ο επικεφαλής του Εurogroup τόνισε ότι η χώρα έχει δημοκρατία και θα συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση.
Χρειάζονται αποφάσεις για το ελληνικό χρέος που να στείλουν ισχυρό μήνυμα στις αγορές, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici.
«Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος που να στηρίζουν την Ελλάδα και να στείλουν ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι όλα βαίνουν καλώς» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, αν και εκτίμησε ότι σήμερα (24/5/2018) δεν θα υπάρξει συμφωνία για το χρέους.
«Σήμερα δεν θα έχουμε συμφωνία για το χρέος.
Ωστόσο, υπάρχει πρόοδος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
O ίδιος επεσήμανε ότι οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
«Σήμερα με νέα θέληση μπαίνουμε σε μια νέα αρχή» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα ολοκληρώνεται».
Είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το ελληνικό χρέος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο Le Maire ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, σημειώνοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα είναι «ξεκάθαρος» και «ισχυρός» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Σε άλλο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών Σλοβακίας Peter Kazimir, δήλωσε ότι δεν πρέπει να αναμένουμε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα για το ελληνικό χρέος στο σημερινό (24/5) Eurogroup.
«Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Kazimir χαρακτηριστικό ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει στο τραπέζι μια τεχνική συμφωνία.
«Αυτό που πρέπει να παραδοθεί είναι η εφαρμογή των προηγούμενων ενεργειών», τόνισε ο ίδιος.
«Όσο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αυτή η ιστορία εξακολουθεί να ξετυλίγεται.
Θα δούμε», υπογράμμισε ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών.

Το bankingnews.gr μετέδιδε νωρίτερα:

Σενάρια ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα προχωρήσουν σήμερα 24 Μαίου 2018 μετά το Eurogroup σε ανακοίνωση της πρώτης δέσμης των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κυκλοφορούν από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις έγκειται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για αποκατάσταση του κλίματος στις αγορές των ομολόγων, οι οποίες λόγω του ιταλικού ζητήματος κινούνται νευρικά «καίγοντας» έτσι και τους ελληνικούς τίτλους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ανήλθε έως και το 4,432% σημειώνοντας άνοδο 0,57% σε σχέση με δύο ημέρες πριν ενώ το 5ετές ενισχύθηκε κατά 2,13% στο 3,5%.
Μπροστά σε αυτή κατάσταση και με το κόστος δανεισμού της Ιταλίας να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, η σημερινή σύνοδος ενδεχομένως να κρύβει θετικές «εκπλήξεις» για την Ελλάδα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Η στρατηγική για το ελληνικό χρέος» θα είναι βασικό στην σημερινή συζήτηση των «19».
Το κλίμα για την Ελλάδα, μετά την τεχνική συμφωνία  που συνήψαν οι θεσμοί με τις ελληνικές αρχές στις 19 Μαΐου, είναι θετικό και η αίσθηση που υπάρχει ακόμη και τώρα που γράφεται αυτό το κείμενο είναι ότι ο Έλληνας υπουργός δεν θα φύγει σήμερα με «άδεια χέρια» από την βελγική πρωτεύουσα…
Ακόμη και η ανακοίνωση για την επιστροφή των ANFA’s, ύψους 11,6 δις. ευρώ, των κερδών δηλαδή από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπόλοιπες του ευρωσυστήματος, θα είναι επιτυχία για την ελληνική πλευρά που θέλει να «εξαργυρώσει» το γεγονός της γρήγορης συμφωνίας με το κουαρτέτο.
Η επιστροφή των κερδών από τα ANFA’s και τα SMP’s δεν το μέτρο που αλλάζει  δραστικά την φυσιογνωμία του ελληνικού χρέους αλλά η ανακοίνωση του την δεδομένη χρονική στιγμή έχει καθαρά σημειολογικό χαρακτήρα.
Επίσης στέλνει το μήνυμα που θέλουν οι αγορές ότι «υπάρχει πρόοδος στις διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ» και ότι έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ακόμη και το σενάριο συμμετοχής του στη μεταμνημονιακή επιτήρηση έχει την «αξιοπιστία που θέλουν οι χρηματαγορές».
Στο πρώτο μέρος της σημερινής συνόδου που θα ξεκινήσει στις 4:00 ώρα Ελλάδας, τα θεσμικά όργανα και ο. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά με την κατάσταση της εν εξελίξει τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Θα παρουσιάσουν τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας και τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα έχει υλοποιήσει τα απαιτούμενα μέτρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018 που θεωρείται κομβική για να «κλειδώσουν» τα μέτρα για το χρέος, το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και το πρόγραμμα ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Moscovici: Nα βρεθεί μια φιλόδοξη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

ην ανάγκη να βρεθεί μια φιλόδοξη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία να είναι ουσιαστική και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μάτια των αγορών επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici.
«Η συμφωνία πρέπει να είναι ουσιαστική και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μάτια των αγορών.
Πρέπει να είναι σαφής σε όλους ότι το χρέος της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να μειώνεται κατά τις προσεχείς δεκαετίες» τονίζει μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ο Moscovici.
Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για μια έξοδο της Ελλάδας το φετινό καλοκαίρι από το πρόγραμμα διάσωσης, ο Moscovici υποστηρίζει ότι το σημερινό Eurogroup «πρέπει να είναι κατά τη γνώμη μου η ευκαιρία να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα».
«Έχει επιτευχθεί τεχνική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμικών οργάνων σχετικά με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.
Επομένως, οι εταίροι της πρέπει να κάνουν το ίδιο και για την ελάφρυνση του χρέους.
Έχουμε συλλογικά την ισχυρή υποχρέωση να ολοκληρώσουμε ευνοϊκά αυτό το πρόγραμμα βοήθειας, για να αφήσουμε πίσω μας αυτά τα χρόνια κρίσης.
Προτίθεμαι να δαπανήσω πολύ χρόνο και ενέργεια γι' αυτό το σκοπό τις προσεχείς εβδομάδες» τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η μελλοντική σχέση της Ελλάδας με τους πρώην πιστωτές της ο Moscovici λέει ότι «κάθε πρόγραμμα που ολοκληρώνεται ακολουθείται από μηχανισμό εποπτείας».
«Αυτό συνέβη με την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Πρόκειται για τη διασφάλιση της τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί μεσοπρόθεσμα.
Η ιδέα αυτή ισχύει και για την περίπτωση της Ελλάδας, όπου η κρίση ήταν πιο σοβαρή, πράγμα που απαιτεί ισχυρές δεσμεύσεις.
Ο στόχος μου είναι να προσπαθήσω να οικοδομήσω έναν συμβιβασμό με βάση αρκετές ιδέες- κλειδιά.
Πρώτον, σε ότι αφορά την ελληνική πλευρά, θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να αναπτυχθεί μια σταθερή αναπτυξιακή στρατηγική προκειμένου η χώρα να συνεχίσει την πορεία της.
Ωστόσο, από την πλευρά των πιστωτών, είναι απαραίτητο να βρεθεί μια φιλόδοξη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Η συμφωνία πρέπει να είναι ουσιαστική και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μάτια των αγορών.
Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι το χρέος της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να μειώνεται κατά τις προσεχείς δεκαετίες.
Τέλος πρέπει να βρούμε για την μετα - μνημονιακή εποχή ένα ισορροπημένο πλαίσιο που να προσφέρει τόσο την κατάλληλη στήριξη για την Αθήνα όσο και πραγματικές εγγυήσεις για τους πιστωτές.
Η Ελλάδα πρέπει να γίνει και πάλι μια χώρα όπως οι άλλες χώρες της ευρωζώνης» επισημαίνει ο Moscovici, ο οποίος κληθείς να τοποθετηθεί επί της γαλλικής πρότασης για την σύνδεση του ελληνικού χρέους με τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας , τονίζει ότι «πρόκειται για πολύ χρήσιμη συμβολή στη συζήτηση και μια κατάλληλη σκέψη».
Όπως είναι γνωστό, έρχεται αντιμέτωπη με τις επιφυλάξεις ή την αντίσταση της Γερμανίας, που σχετίζονται κυρίως με το συνταγματικό σύστημα της χώρας αυτής και με το δικαίωμα ελέγχου του κοινοβουλίου της.  
Πρέπει να συνεχίσουμε να μελετάμε το ζήτημα από κοινού για να δούμε πώς να προσαρμόσουμε αυτόν τον μηχανισμό» τονίζει ο Επίτροπος, ο οποίος ερωτηθείς για τις αποκλίσεις των αναλύσεων με το ΔΝΤ και αν πρέπει με κάθε τρόπο να κρατηθεί το Ταμείο στο τραπέζι, ανέφερε ότι εύχεται να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
«Το Ταμείο υπήρξε σημαντικός εταίρος από την αρχή του προγράμματος και παρόλο που δεν είμαστε σύμφωνοι σε όλα, η τεχνογνωσία και οι οικονομικοί πόροι του ήταν ουσιαστικοί.
Κατά συνέπεια, ελπίζω ιδιαίτερα ότι μια απόφαση για τη συμμετοχή του είναι δυνατόν να ληφθεί τις επόμενες ημέρες.
Έχω συνείδηση ότι αυτό συνεπάγεται μια κατανόηση σχετικά με το ζήτημα του χρέους.
Αλλά το ΔΝΤ μου φαίνεται σήμερα είναι στο ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας με τους άλλους θεσμούς.
Είμαι σε στενή επαφή με την επικεφαλής του, ΔΝΤ Christine Lagarde» υπογραμμίζει ο Moscovici.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης