Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: «Βουτιά» για τη λίρα στις 4,7/δολ. - Δεν έπεισε τις αγορές η αύξηση επιτοκίων

Τουρκία: «Βουτιά» για τη λίρα στις 4,7/δολ. - Δεν έπεισε τις αγορές η αύξηση επιτοκίων
Πρόσκαιρη αποδείχθηκε η ανάκαμψη της τουρκικής λίρας, παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας
(upd1) Πρόσκαιρη ήταν η αντίδραση της τουρκικής λίρας, καθώς οι αγορές δεν πείστηκαν από την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, με αποτέλεσμα το νόμισμα της Τουρκίας να καταγράφει σήμερα βαριές απώλειες.
Η λίρα υποχωρεί στις 4,77 ανά δολάριο, σημειώνοντας πτώση άνω του 4%.
Χθες το τουρκικό νόμισμα ανέκαμψε κατά 5,2%, μετά την αύξηση των επιτοκίωξν κατά 300 μονάδες βάσης στο 16,5%.
Η απόδοση του νομίσματος εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό από το εξωτερικό περιβάλλον όπως σχολιάζουν οι αναλυτές.
Αν το δολάριο υποχωρεήσει και ανακάμψουν τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών από τα πρόσφατα χαμηλά, η λίρα θα ενδεχομένως να ακολουθήσει το ρεύμα.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα παραμείνει μεταξύ των πιο αδύναμων νομισμάτων στις αναδυόμενες οικονομίες.
Όπως σχολιάζει ο Emre Akcakmak, σύμβουλος της East Capital International με έδρα το Ντουμπάι, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των μεγάλων χρηματοδοτικών αναγκών.

Bulut (σύμβουλος Erdogan): Δεχόμαστε οικονομική επίθεση από το κέντρο που έστησε το πραξικόπημα του 2016

Εν τω μεταξύ, οργανωμένη οικονομική επίθεση από ξένα κέντρα «βλέπει» η Άγκυρα.
Αυτό υποστήριξε ο γνωστός για τα παραληρήματα του, Yigit Bulut, ο οποίος είναι οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο Bulut υποστήριξε ότι «το κέντρο που οργάνωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016, τώρα εξαπολύει οικονομική επιχείρηση εναντίον της Τουρκίας».
«Οι τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές δέχονται επίθεση από το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Τελ Αβίβ, όπως και στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Αλλά δεν θα φοβηθούμε ποτέ» υποστήριξε ο Bulut, ο οποίος προέβλεψε και κατάρρευση του αγγλοσαξονικού γερμανικού μοντέλου.
«Οι επιχειρηματίες που έβγαλαν το ψωμί τους στην Τουρκία τα τελευταία 60 χρόνια τώρα εγκαταλείπουν τη χώρα με τα δισεκατομμύρια μας.
Μας ξεπουλάνε.
Δεν υπάρχει πρόβλημα.
Δεν χρειαζόμαστε κανέναν» υπογράμμισε ο οικονομικός σύμβουλος του Erdogan, ο οποίος πάντως βλέπει τους οικονομικούς τριγμούς να συνεχίζονται, την τουρκική λίρα να βυθίζεται παρά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και την απόφαση της να αυξήσει κατά 300 μονάδες βάσης τα επιτόκια της.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Ο Erdogan «νικήθηκε» από τις αγορές - Η αύξηση επιτοκίων και η (πρόσκαιρη;) ανοδική αντίδραση για την τουρκική λίρα

Οι αγορές κατόρθωσαν να νικήσουν ακόμη και τον… Σουλτάνο Recep Tayyip Erdogan, όπως απέδειξε η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας στις 23 Μαίου 2018 να προχωρήσει στην πολυπόθητη αύξηση των βασικών επιτοκίων της χώρας.
Η Κεντρική Τράπεζα, σε μία έκτακτη συνεδρίασή της, προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 3% ή 300 μονάδες βάσης και να διαμορφωθεί στο 16,5%.
Με την στρατηγική αύξησης του κόστους χρήματος η τουρκική λίρα που σημείωνε συνεχώς ιστορικά χαμηλά ανέκαμψε και διαμορφώνεται σε 1 δολάριο προς 4,56 τουρκικές λίρες ενώ εσχάτως είχε φθάσει έως τα 1 δολάριο προς 4,9221 τουρκικές λίρες που είναι και ιστορικό χαμηλό. 

Η κίνηση της τουρκικής τράπεζας κατέφθασε μετά από το σφυροκόπημα που έχει δεχθεί η τουρκική λίρα τον τελευταίο μήνα, γεγονός το οποίο την έχει οδηγήσει σε απώλειες που ξεπερνούν το 20% έναντι του δολαρίου.
Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μία χώρα που βασίζεται στις εξαγωγές για την τόνωση της οικονομίας της, η πτώση του νομίσματός της δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση ευχάριστη είδηση.
Αιτία το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού χρέους –τόσο του κρατικού όσο και του επιχειρηματικού- είναι σε δολάρια και ως εκ τούτου η «βουτιά» της λίρας καθιστά την εξυπηρέτησή του μία ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση.




«Η πορεία του πληθωρισμού και οι εκτιμήσεις για αυτήν καθιστούν αναγκαία μία αύξηση επιτοκίων», ήταν η λιτή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, η οποία είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν έλαβε εντελώς… ανεξάρτητα αυτήν την απόφαση, αλλά κατόπιν εντολής του Τούρκου προέδρου Erdogan.
Άλλωστε ο Erdogan βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές στα τέλη Ιουνίου 2018 και οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν –παρά τις αρχικές ενδείξεις για κάτι τέτοιο- ότι η όλη διαδικασία θα αποτελέσει έναν «υγιεινό περίπατο».
Ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος και με αδιέξοδα στην οικονομία, από τη στιγμή που έχει ανοίξει αρκετά μέτωπα σε γεωπολιτικό επίπεδο, εξαιτίας τόσο της στάσης του στη Συρία όσο και της αντίδρασής του στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Ταυτόχρονα οι σχέσεις του με την ΕΕ δεν είναι ακριβώς οι καλύτερες και όσο γι’ αυτές με Ελλάδα και Κύπρο, οι δύο χώρες, ως είθισται, αποτελούν τους βασικούς του στόχους, ενίοτε και γιατί θεωρεί ότι η Τουρκία είναι «ανώτερη» τους τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Μια οικονομία σε παρακμή;

Η τουρκική οικονομία το 2017 συγκαταλέγονταν μεταξύ των «αστεριών» της υφηλίου, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 7%.
Για το 2018, όμως, οι εκτιμήσεις δεν είναι και τόσο εντυπωσιακές, με την τελευταία πρόβλεψη του ΔΝΤ να τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στο 4,4%.
Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός τρέχει σε διψήφιο ποσοστό καθώς πλησιάζει στο 11%, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συνεχώς διευρύνεται.
Όμως παρά την υπερθέρμανση της οικονομίας η κυβέρνηση Erdogan συνεχίζει να «ρίχνει» χρήματα στην οικονομία προκειμένου να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.
Αναλυτές και οικονομολόγοι έχουν εδώ και αρκετούς μήνες προειδοποιήσει ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία υπέρ-θέρμανσης, ενώ οι επενδυτές εγκαταλείπουν την Τουρκία με αξιοθαύμαστη ταχύτητα, κάτι το οποίο, πάντως, πράττουν για σχεδόν το σύνολο των αναδυόμενων αγορών.
«Κανένα από τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας δεν είναι άλυτο.
Αντιμετωπίσαμε προβλήματα με επιτυχία και στο μέλλον και θα το πράξουμε και σήμερα.
Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής και να κερδίσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη των επενδυτών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Mehmet Simsek, μία ή δύο ώρες πριν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.
Όσο για τον Erdogan –και αυτός, όμως, μετά την αύξηση επιτοκίων και την ανάκαμψη της λίρας- έσπευσε να υποστηρίξει ότι οι έντονες διακυμάνσεις στο τουρκικό νόμισμα δεν οφείλονται στα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας αλλά σε εξωγενείς παράγοντες.
«Η διακύμανση στην ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος οφείλεται σε διεθνείς παράγοντες και όχι μόνο στην Τουρκία», ήταν η δήλωση του Τούρκου προέδρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης