Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bundesbank: «Όχι» σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα - Καμία βιασύνη για το χρέος

Bundesbank: «Όχι» σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα - Καμία βιασύνη για το χρέος
Η Ελλάδα οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, τονίζει η Bundesbank
Στην ελληνική οικονομία φροντίζει να αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο Μηνιαίο Δελτίο Μαίου η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις του Βερολίνου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παροχή νέων κεφαλαίων (μέσω νέου προγράμματος) στην Ελλάδα, αλλά και ότι δεν υπάρχει ανάγκη… βιασύνης για το θέμα του ελληνικού χρέους.
Εμμέσως η γερμανική κεντρική τράπεζα τάσσεται κατά και της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί από αρκετά κοινοβούλια της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τη Bundesbank ένα νέο πρόγραμμα το μόνο που θα προσέφερε θα ήταν περαιτέρω καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν απομείνει και ως εκ τούτου το ορθό είναι η Ελλάδα να εξέλθει του προγράμματος όταν αυτό ολοκληρωθεί, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018.



«Από τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα χρειαστεί να χρηματοδοτείται από τις αγορές, κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να έχουν πεισθεί ότι μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος – θεωρώντας ότι η παραπάνω προοπτική δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα προχωρήσει με ορθό τρόπο- πρότειναν την παροχή μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Η ελληνική κυβέρνηση, αντίθετα, αρνήθηκε αυτό το ενδεχόμενο και προτιμά τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ασφαλείας» στο οποίο μπορεί να καταφύγει εάν υπάρξει ανάγκη», τονίζεται στην έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, ενώ προστίθεται ότι για τη λήψη πιστωτικής γραμμής «απαιτείται η έγκρισή της από τα κοινοβούλια».

Η επόμενη ημέρα και το χρέος

Η γερμανική κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι οι τελικές αποφάσεις για όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα θα ληφθούν τον Ιούνιο του 2018 (σ.σ.: στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018), όπου θα αποφασιστεί και η εκταμίευση των τελευταίων δόσεων του τρέχοντος δανείου.
Ταυτόχρονα η Bundesbank τονίζει ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα για το ελληνικό χρέος είναι αρκούντως ικανοποιητικά και δεν υπάρχει ανάγκη βιασύνης.



«Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι ένας εφικτός στόχος.
Ως εκ τούτου δεν υπάρχει ανάγκη βιασύνης για λήψη πρόσθετων μέτρων για το χρέος», σημειώνεται στην έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης