Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανεβάζει τους τόνους ο Καμμένος για το Σκοπιανό, την ώρα που ο Κοτζιάς ψάχνει λύση στις ΗΠΑ – Προβληματισμός στο Μαξίμου

Ανεβάζει τους τόνους ο Καμμένος για το Σκοπιανό, την ώρα που ο Κοτζιάς ψάχνει λύση στις ΗΠΑ – Προβληματισμός στο Μαξίμου
Θετικοί οι Κοτζιάς και Παππάς για τις προτάσεις Nimetz, αντίθετος σε ότι περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ο Καμμένος
Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς έχει σειρά κρίσιμων επαφών στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, M. Pompeo και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας John Bolton για μια σειρά εξαιρετικά σημαντικών εθνικών θεμάτων, όπως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στο οποίο οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην ελληνική πλευρά για εξεύρεση λύσης, ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, φρόντισε να υπενθυμίσει στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ τη θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το Σκοπιανό.
Και παράλληλα να συντηρήσει τα ερωτήματα για το μέλλον και τη μορφή της σημερινής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, επανέλαβε σήμερα με κατηγορηματικό τρόπο πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουν καμία συμφωνία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία.
«Εμείς δεν θα ψηφίσουμε κανένα όνομα, ούτε Γκόρνα, ούτε Νόβα.
Δεν θα συμφωνήσουμε σε κανένα όνομα σύνθετο με τον όρο Μακεδονία.
Από τη στιγμή που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία θα είναι αλυτρωτικό.
Είτε λέγεται Κάτω, είτε λέγεται Μακεδονία του Βαρδάρη πάντα θα είναι Μακεδονία» υποστήριξε ο κ.Καμμένος, ο οποίος εκτίμησε ότι «δεν θα βρεθεί λύση και δεν θα βρεθεί γιατί οι ίδιοι οι Σκοπιανοί έχουν πλάσει ένα μύθο για τη Μακεδονία» και δεν αλλάζουν το Σύνταγμα της χώρας τους.
Και όλα αυτά όταν ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος της "πρότασης" για "Μακεδονία του Ίλιντεν", η οποία "κάηκε" στους διαύλους των διαρροών.
Την ίδια ώρα, τόσο ο Κοτζιάς, από την Ουάσιγκτον στην οποία βρίσκεται, όσο και ο Νίκος Παππάς, έχουν εμφανιστεί θετικοί στις προτάσεις του M. Nimetz, πάνω στις οποίες υπάρχει η δυνατότητα να εξευρεθεί μία λύση.
Το Σκοπιανό ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν στις επαφές που είχε ο κ.Κοτζιάς την πρώτη ημέρα των επαφών του στην Ουάσινγκτον.
Αν και ο Κοτζιάς ανέφερε ότι το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δεν τέθηκε επί τάπητος στην συνάντησή του με τον M. Pompeo, το ζήτημα συζητήθηκε δύο φορές στο ραντεβού που είχε ακριβώς πριν με τον υφυπουργό Εξωτερικών, W.Mitchell.
Κατόπιν των συναντήσεων του ο κ.Κοτζιάς υποστήριξε πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι οι τέσσερις από τις πέντε ονομασίες που είχε προτείνει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μ. Nimetz (εκτός είναι το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας) ενώ επεσήμανε πως είναι εκτός διαβουλεύσεων και η πρόταση για τη Δημοκρατία του Ίλιντεν.
Πλέον αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης του κ.Κοτζιά με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton όσο και οι αυριανές επαφές του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που θα έχει την Πέμπτη 24/5 με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ, N. Dimitrov και με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, M. Nimetz στη Νέα Υόρκη όπου και θα ξεκαθαρίσει το εάν υπάρχει περιθώριο για συμφωνία ή αν η λύση παραπέμπεται για το μέλλον.
Στο ίδιο μήκος και ο Ν. Παππάς, ο οποίος ανέφερε ότι έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα η γειτονική χώρα και δεν πρέπει να το βγάζουμε από τη συζήτηση μέσα στην Ελλάδα υπό το φως μίας ατυχούς διαρροής του συγκεκριμένου ονόματος (Μακεδονία του Ίλιντεν).
"Έκανε το βήμα να δεχτεί το erga omnes, ήταν κάτι το οποίο δεν είχε καταφέρει η εξωτερική μας πολιτική μέχρι στιγμής, η πλευρά της FYROM δεν συζητούσε επ ουδενί να υπάρχει μία ονομασία για όλες τις χρήσεις" ανέφερε ο κ.Παππάς, τονίζοντας ότι "εχει γίνει ένα σημαντικό βήμα" και ότι "στη βάση αυτού του κεκτημένου μπορούν να γίνουν περαιτέρω βήματα τα οποία να καταλήξουν σε μία λειτουργική συμφωνία".

Προβληματισμός στο Μαξίμου

Σε κάθε περίπτωση η στάση Καμμένου προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Διότι και δεδομένων των πιέσεων που υπάρχουν από το διεθνή παράγοντα και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ για την εύρεση λύσης, το ερώτημα είναι πώς θα σταθεί (εάν σταθεί) η κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, και έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Εάν μάλιστα η συμφωνία τηρεί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση (χρήση ονόματος erga omnes και, αλλαγή του Συντάγματος) και τις οποίες ζητά και η αντιπολίτευση, τότε οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι επιμένουν στο ότι δεν θα ψηφίσουν συμφωνία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, θα βρεθούν εκτεθειμένοι, μια και λογικά η συμφωνία θα ψηφιστεί από τις περισσότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Σε αυτό το ενδεχόμενο ο κυβερνητικός συνασπισμός θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα και θα αποδυναμωθεί πολιτικά.
Διότι εύλογα η κυβέρνηση θα δεχθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης για τη διγλωσσία και την έλλειψη κοινής γραμμής.
Είναι πολύ πιθανό, σε αυτό το ενδεχόμενο, να επαληθευτεί το σενάριο που θέλει τους ΑΝΕΛ να αποχωρούν από την κυβέρνηση και από τις υπουργικές θέσεις, αλλά να τη στηρίζουν στη Βουλή προκειμένου να μην πάρουν το ανάθεμα - και το πολιτικό κόστος - της πτώσης της.
Είναι όμως προφανές ότι αυτή η πολιτική κατάσταση δεν θα μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα σενάρια και η πίεση για πρόωρες εκλογές θα επανέλθουν δριμύτερα.
Για αυτό ίσως το λόγο και ο κ.Καμμένος φροντίζει μαζί με το ότι δεν ψηφίζει συμφωνία με τον όρο Μακεδονία, να επισημάνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία λόγω της πολιτικής κατάστασης στα Σκόπια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης