Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kuroda (BoJ): Το σχέδιο εξόδου από τη νομισματική χαλάρωση θα ανακοινωθεί μόλις ο πληθωρισμός σκαρφαλώσει στο 2%

Kuroda (BoJ): Το σχέδιο εξόδου από τη νομισματική χαλάρωση θα ανακοινωθεί μόλις ο πληθωρισμός σκαρφαλώσει στο 2%
Ο επικεφαλής της Bank of Japan τόνισε ότι οι τρέχουσες συνθήκες δεν είναι «ιδανικές» ώστε να δημιουργηθεί σχέδιο εξόδου
Τη θέση ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα στείλει «μήνυμα» στις αγορές για το σχέδιο εξόδου από την νομισματική χαλάρωη όταν ο πληθωρισμός φτάσει στο στόχο, διατύπωσε για ακόμα μία φορά ο επικεφαλής της Τράπεζας, Haruhiko Kuroda, κατά τη διάρκεια ομιλίας τους ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο Kuroda επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι είναι πρόωρο να συζητηθεί η απομάκρυνση από το τρέχον πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης, καθώς ακόμα ο πληθωρισμός απέχει αρκετά από τον στόχο του 2%.
«Θα ανακοινώσουμε λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο εξόδου όταν ο βασικός πληθωρισμός επιταχυνθεί προς το 2% και οι συνθήκες επίτευξης του στόχου βρεθούν σε κατάλληλα επίπεδα», ανέφερε ο Kuroda, προσθέτοντας παράλληλα ότι «προς το παρόν δε νομίζουμε ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές ώστε νε εξετάσουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόδου».
«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δε θα τερματίσει την εξαιρετικά χαλαρή πολιτικής της πριν φθάσει ο πληθωρισμός στο 2%», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του επικεφαλής της BoJ, με τον ίδιο να τονίζει εν συνεχεία ότι η Τράπεζα «μπορεί να μάθει από άλλες κεντρικές τράπεζες καθώς θα αναηζτεί τρόπους εξόδου».
Ο βασικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο του 2018 για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, υποβαθμίζοντας τις πρσοδοκίες ότι το τρέχον πρόγραμμα θα ανακληθεί σύντομα.
Σύμφωνα με τον Kuroda, αν και η Bank of Japan θα «διατηρήσει υπομονετικά την ισχυρή νομισματική χαλάρωση», έχει επίγνωση της ανάγκης να ληφθούν υπόψην οι επιπτώσεις των μαζικών ερεθισμάτων της.
«Θα καθοδηγήσουμε τη νομισματική πολιτική, λαμβάνοντας υπόψην τις παρενέργειές της, όπως η επίδραση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και ιδιαίτερα στις περιφερειακές τράπεζες», ανέφερε ο Kuroda, καθώς η τράπεζα διανύει τον τρίτο χρόνο εφαρμογής της τρέχουσας νομισματικής χαλάρωσης.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της Bank of Japan ανησυχούν για την παρατεταμένη νομισματική χαλάρωση, ορισμένα μέλη της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή κυβερνήση, Masazumi Wakatabe, περιπλέκουν τη συζήτηση σχετικά με την έξοδο.
«Η αίσηθσή μου είναι ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον πληθωρισμό με την τρέχουσα πολιτική», σχολίασε ο Wakatabe κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κοινοβούλιο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «εάν οι συνθήκες αλλάξουν και η σημερινή μας πολιτική γίνει ακατάλληλη, ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε πολιτική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης