Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καμμένος: Δεν θα υπάρξει συμφωνία για το Σκοπιανό, δεν ψηφίζω ονομασία με Μακεδονία

Καμμένος: Δεν θα υπάρξει συμφωνία για το Σκοπιανό, δεν ψηφίζω ονομασία με Μακεδονία
Να γίνουν εκλογές το Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Καμία συμφωνία με την ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή, αν δεν υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουν καμία συμφωνία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία.
Σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha 989, ο κ.Καμμένος ανέφερε ότι «θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν θα έρθει στην Βουλή καμία συμφωνία προς κύρωση αν προηγουμένως δεν έχουν γίνει αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ», διαμηνύοντας πάντως πως οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσουν λύση που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα μια, και όπως είπε, αυτό προβλέπεται στην ιδρυτική διακήρυξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«Εμείς δεν θα ψηφίσουμε κανένα όνομα, ούτε Γκόρνα, ούτε Νόβα.
Δεν θα συμφωνήσουμε σε κανένα όνομα σύνθετο με τον όρο Μακεδονία.
Από τη στιγμή που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία θα είναι αλυτρωτικό.
Είτε λέγεται Κάτω, είτε λέγεται Μακεδονία του Βαρδάρη πάντα θα είναι Μακεδονία» υποστήριξε ο κ.Καμμένος, ο οποίος εκτίμησε ότι «δεν θα βρεθεί λύση και δεν θα βρεθεί γιατί οι ίδιοι οι Σκοπιανοί έχουν πλάσει ένα μύθο για τη Μακεδονία» και δεν αλλάζουν το Σύνταγμα της χώρας τους
Όπως είπε η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα υπάρξει ψήφιση και κύρωση της συμφωνίας εάν δεν έχει περάσει η συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση του Ν. Κοτζιά, ο κ.Καμμένος είπε ότι «κατάφερε να τους κατεβάσει τα αγάλματα» και ότι «τους έκανε να αποδέχονται ότι είναι σλαβικό έθνος».
«Η Ελλάδα προχώρησε σε μια διαπραγμάτευση και τους έκανε να υποχωρήσουν σε αρκετές υπερβολές» υποστήριξε ο κ.Καμμένος.
Με τις δηλώσεις του αυτές πάντως ο κ.Καμμένος επαναδιατύπωσε την απόσταση του από το ΣΥΡΙΖΑ μια και δεν θα στηρίξει τυχόν συμφωνία στη Βουλή.
Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει λύση είναι η πλευρά της ΠΓΔΜ να αποδεχθεί αφενός την χρήση του ονόματος erga omnes και αφετέρου να υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, με τις οποίες θα απαλείφονται οι όποιες αλυτρωτικές διαθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση και όπως άλλωστε διεφάνη κατά τις χθεσινές επαφές και συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά στην Ουάσινγκτον, στο τραπέζι παραμένουν οι τέσσερις από τις πέντε ονομασίες που είχε προτείνει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, M. Nimetz.
Αυτό σημαίνει ότι τα ονόματα που συζητούνται είναι τα: Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας και Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη, καθώς εκτός διαπραγμάτευσης είναι το "Δημοκρατία της Μακεδονίας".
Επίσης, κατόπιν της συνάντησης που είχε ο κ.Κοτζιάς με τον Αμερικάνο ομόλογο του M. Pompeo, κατέστη σαφές πως δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση, η πρόταση που φαίνεται ακόμα και σήμερα να στηρίζει η ΠΓΔΜ περί της "Δημοκρατίας του Ίλιντεν".
Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναμένεται να απασχολήσει την αυριανή συνάντηση που θα έχει ο κ.Κοτζιάς με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τη νέα τριμερή με τον υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, N. Dimitrov και τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, M. Nimetz που θα έχει ο Έλληνας ΥΠΕΞ την Πέμπτη 24/5 στη Νέα Υόρκη.


Όμηροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, ο κ.Καμμένος επανέλαβε ότι είναι όμηροι.
«Εγώ πιστεύω ότι μετά την τελευταία κίνηση που κάναμε με τη μετάθεσή τους στην ελληνική διπλωματική αποστολή στην Άγκυρα έχουν πια μόνιμη διεύθυνση και έτσι καταρρίπτεται η επιχειρηματολογία αυτή.
Ακόμη και τα τελευταία οχυρά της Τουρκίας για την υποθεση αυτή έχουν καταρρεύσει στα μάτια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» τόνισε ο κ.Καμμένος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι τουρκικές προκλήσεις θα κλιμακωθούν μέχρι τις εκλογές αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν πιστεύω ότι θα τολμήσουν να κάνουν πολλά στην κυπριακή ΑΟΖ».
«Δεν πιστεύω ότι ο 6ος στόλος θα επιτρέψει να ενοχλήσουν μια γεώτρηση της Εxon επειδή ο κ. Ερντογάν θέλει να δείξει ένα τρυπάνι να ταξιδεύει» ανέφερε ο κ.Καμμένος.

Εκλογές τον Μάιο

Ερωτηθείς για το πότε θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές ο κ.Καμμένος είπε ότι «θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».
«Η καλύτερη στιγμή θα ήταν το φθινόπωρο αλλά η δική μου άποψη είναι να γίνουν όλες οι εκλογές μαζί, ίσως και τον Μάιο, δημοτικές περιφερειακές και ευρωεκλογές» υποστήριξε ο κ.Καμμένος, ο οποίος ερωτηθείς για τα περί μείωσης των συντάξεων, είπε «αφήστε να το δούμε».
«Το μήνυμα που περνάει είναι ότι το 3,5% του πλεονασματος το πετύχαμε που σημαίνει ότι αυτό που έχει βάλει σε προτεραιότητα είναι η ελάφρυνση όσων έχουν πληγεί από την κρίση και αυτό αφορά τις συντάξεις και τους μισθούς» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης