Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αχτσιόγλου: Προτεραιότητα οι συμβάσεις και η αύξηση του κατώτατου μισθού

Αχτσιόγλου: Προτεραιότητα οι συμβάσεις και η αύξηση του κατώτατου μισθού
Αχτσιόγλου: Προτεραιότητα οι συμβάσεις και η αύξηση του κατώτατου μισθού
Στο τρίπτυχο των προτεραιοτήτων του υπουργείου εργασίας με το βλέμμα στραμμένο στην έξοδο από το μνημόνιο, αναφέρθηκε η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου κατά τη συνδιάσκεψη με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα που οργάνωσε η ΓΣΕΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.
Σύμφωνα με την κ. Αχτσόγλου οι τρεις προτεραιότητες είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με στόχευση στους « εργολάβους» που διακινούν προσωπικό.
«Παρότι στοχοποιήθηκε και φτωχοποιήθηκε η ελληνική οικονομία δε σημειώθηκε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» τόνισε η υπουργός.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος  αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει για το εργατικό δυναμικό η ψηφιοποίηση της εργασίας.
«Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ – τόνισε ο κ. Παναγόπουλος -στα επόμενα πέντε χρόνια θα χαθούν πάνω από πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις δεκαπέντε πιο ανεπτυγμένες και ανερχόμενες οικονομίες με τη μεγαλύτερη επίπτωση στα επαγγέλματα που απαιτούν λιγότερη εξειδίκευση.
Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, 375 εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως, δηλαδή το 14% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, αντιμετωπίζει ενδεχόμενη απώλεια θέσεων εργασίας έως το 2030.
Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Ντέιβιντ Βάιλ προειδοποιεί ότι η εισοδηματική ανισότητα σχετίζεται λιγότερο με τις τεχνολογικές καινοτομίες και περισσότερο με τις οργανωτικές καινοτομίες που εφαρμόζουν μεγάλες εταιρίες όπως η υπεργολαβία, το φραντσάιζινγκ και οι αλυσίδες εφοδιασμού, προκαλώντας μεγάλες ρωγμές στη βασική σχέση εργοδότη-εργαζομένου, και στην παραγωγή, με αποτέλεσμα την καταρράκωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης