Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Γαλλία και Γερμανία επιμένουν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης αλλά υπάρχει πλέον το «αγκάθι» της Ιταλίας

FT: Γαλλία και Γερμανία επιμένουν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης αλλά υπάρχει πλέον το «αγκάθι» της Ιταλίας
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron προειδοποιεί ότι η ΕΕ θα έλθει αντιμέτωπη με μία κρίσιμη στιγμή στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο του 2018, οπότε και θα αποδειχθεί εάν είναι ικανή για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση.
Στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση και ενίσχυση της Ευρωζώνης επιμένουν Γαλλία και Γερμανία, παρά την εμφάνιση ενός ευρωσκεπτικιστικού κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.  
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron προειδοποιεί ότι η ΕΕ θα έλθει αντιμέτωπη με μία κρίσιμη στιγμή στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο του 2018, οπότε και θα αποδειχθεί εάν είναι ικανή για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ εκφράζουν ανησυχίες ότι η οικονομική πολιτική θα μπορούσε να αποδειχθεί ως ένα από τα σημαντικότερα «πεδία μάχης» μεταξύ των Βρυξελλών και μιας ιταλικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας, με τη δέσμευση των ιταλικών κομμάτων περί αναθεώρησης των φορολογικών κανόνων της Ένωσης και την πρόσκρουσή τους με τις γερμανικές επιφυλάξεις για μεγαλύτερη κατανομή των κινδύνων μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, η πολιτική ώθηση που επιδιώκει να δώσει το Παρίσι σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες σχετικά με μια δέσμη μέτρων που θα συμφωνηθούν τον Ιούνιο, ακόμη και αν αναμένεται πως η κατάσταση στη Ρώμη θα ενισχύσει τη βούληση της Γερμανίας να προωθήσει κάποια αμφιλεγόμενα θέματα, όπως η αντιμετώπιση των προβλημάτων στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.
Το Βερολίνο έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι τα σχέδια που υποστηρίζονται από ένα μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης περί ενός ένα κοινού συστήματος εγγυήσεων  για τις τραπεζικές καταθέσεις, γνωστού ως EDIS, θεωρείται ως μακροπρόθεσμος στόχος ενώ απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η μείωση των «κόκκινων δανείων στις ιταλικές τράπεζες.
Είναι μια στάση που συμμερίζονται έντονα η Ολλανδία και ορισμένα άλλα βόρεια μέλη της Ευρωζώνης.
«Ό, τι και να γίνει, το EDIS είναι νεκρό, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον», δήλωσε ένας σύμβουλος του κόμματος CDU της καγκελαρίου Angela Merkel.
«Η κοινή ασφάλεια θα έρθει, αλλά το EDIS όχι. Η καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών, η κοινοβουλευτική ομάδα του CDU / CSU - κανείς δεν το θέλει.
Δεν μπορεί να ‘’πουληθεί’’ στους Γερμανούς ψηφοφόρους» στους Γερμανούς ψηφοφόρους.
Εξάλλου η καθιέρωση του ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων (European deposit insurance scheme, EDIS), που έχει στόχο την ασφάλιση των αποταμιευτών (μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ) σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας τράπεζας, προβλέπεται να είναι πιο σταδιακή από ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά.
Οι διαπραγματεύσεις προγραμματίζονται τις επόμενες εβδομάδες για την αντιμετώπιση δύσκολων θεμάτων, όπως για το πότε το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα μπορούσε να παράσχει πόρους έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια τραπεζικών κρίσεων.
Αναφορικά με το EDIS, αναμένουν την εκκίνηση των πολιτικών συζητήσεων ενδεχομένως στην επικείμενη Σύνοδος Κορυφής τον Ιούνιο, που θα συμφωνήσει σε μία σειρά  μέτρων μείωσης των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Άλλες και σημαντικότερες αποφάσεις αναμένεται να συμφωνηθούν τον Δεκέμβριο του 2018.
Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης πρόκειται να συζητήσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 24 Μαΐου.
«Για να ενισχυθεί περαιτέρω η Ευρωζώνη, όλες οι πλευρές πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να προχωρήσουν σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ.
«Πρέπει να κάνουμε βήματα μπροστά ακόμα κι αν είναι μικρότερα από ό, τι περίμεναν κάποιοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης