Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ελλάδα και διεθνείς δανειστές ήλθαν σε μία πρώτη συμφωνία για την 4η αξιολόγηση

Reuters: Ελλάδα και διεθνείς δανειστές ήλθαν σε μία πρώτη συμφωνία για την 4η αξιολόγηση
Η Ελλάδα φέρεται πρόθυμη να κλείσει σύντομα την 4η αξιολόγηση, καθώς πλησιάζει  το τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο 2018, σημειώνει το Reuters
Οι εκπρόσωποι των διεθνών δανειστών και η Ελλάδα κατέληξαν σε μία αρχική συμφωνία για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων της χώρας, στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τη δήλωση του  υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σήμερα (19/5/2018).
«Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έκλεισε. Έχουμε μια συμφωνία για όλα τα ζητήματα», δήλωσε ο 'Ελληνας υπουργός σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι θα κυρωθεί σε προσεχή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (24/5).
Η Ελλάδα φέρεται πρόθυμη να κλείσει σύντομα την 4η αξιολόγηση, καθώς πλησιάζει  το τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο 2018.
Εκτιμάται ότι απομένουν πάνω από 80 απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών θεμάτων, των συντάξεων και των εργασιακών ζητημάτων, επισημαίνει το Reuters.
Η Αθήνα επιδιώκει επίσης να επιτύχει μια συμφωνία με τους δανειστές της πριν από τον Ιούλιο του 2018 για μία περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα εφαρμοστεί κατά την περίοδο, μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης.
Η Ελλάδα έχει λάβει περίπου 260 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια έκτακτης ανάγκης από το 2010 σε αντάλλαγμα με μη δημοφιλή μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις.
Τα ποσά αυτά διατήρησαν τη χώρα ζωντανή αλλά αύξησαν επίσης το χρέος της, το οποίο ανέρχεται πλέον στο 180% του ΑΕΠ, τονίζει το Reuters.
Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να εξέλθει των προγραμμάτων διάσωσης χωρίς να αιτείται προληπτική γραμμή στήριξης ή πρόσθετη οικονομική βοήθεια.
 Έχει δημιουργηθεί ένα απόθεμα χρημάτων και θέλει να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της με κεφάλαια που συγκεντρώνονται απευθείας από τις αγορές.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης