Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με ποσό που προσεγγίζει τα 90 εκατ. έναντι 197,97 εκατ. συμμετείχαν οι παλαιοί μέτοχοι στην ΑΜΚ της Attica Bank

tags :
Με ποσό που προσεγγίζει τα 90 εκατ. έναντι 197,97 εκατ.  συμμετείχαν οι παλαιοί μέτοχοι στην ΑΜΚ της Attica Bank
Ποσό που προσεγγίζει τα 90 εκατ. έναντι 197,97 εκατ.  που ήταν η ΑΜΚ άντλησε η Attica Bank
Ποσό που προσεγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ έναντι 197,97 εκατ. που ήταν η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου άντλησε η Attica Bank.
Όπως αναφέρει η σε ανακοίνωσή της η Attica Bank, συνεχίζονται οι επεαφές της διοίκησης με ενδιοαφερόμενους επενδυτές του εξωτερικού.
Να σημειωθεί ότι η ΕΥΔΑΠ δε συμμετείχε στην τρέχουσα ΑΜΚ.
Στην προηγούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Atiica Bank, η ΕΥΔΑΠ είχε συμμετάσχει με 20 εκατ. ευρώ, ωστόσο  έχασε περίπου τα 17 εκατ. ευρώ και για αυτό το λόγο αποφάσισε να μη συμμετάσχσει στην τρέχουσα ΑΜΚ της τράπεζας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Attica Bank

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης των παλαιών μετόχων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, σύμφωνα με την από 22/12/2017 σχετική απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της, σε ποσό που προσεγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ και τις συνεχιζόμενες επαφές της Διοίκησης της Τράπεζας με ενδιαφερόμενους επενδυτές του εξωτερικού, η Διοίκηση της Τράπεζας εκφράζει την ικανοποίηση της, για την μέχρι τώρα πορεία θωράκισης της κεφαλαιακής της βάσης, με συνολικό δείκτη, ο οποίος κατά την 31/12/2017 ανήρχετο σε ποσοστό 14,7%, σήμερα δε παρά την μη προσμέτρηση από 01/01/2018  των προνομιούχων μετοχών στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας, παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα.
Περαιτέρω, την Δευτέρα, 21/5/2018,σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για να πιστοποιήσει το ακριβές ποσό της συνολικής καταβολής και να διανείμει τα αδιάθετα, όπως ο νόμος ορίζει, καθώς και να προβεί στις προβλεπόμενες ανακοινώσεις προς το επενδυτικό κοινό, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η Διοίκηση της Τράπεζας θα συνεχίσει να εργάζεται για την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυσή της, στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδίου και της ιδιωτικοποίησής της.

Τι έγραφε το bankingnews.gr την Παρασκευή 18/05/2018 - 01:50

Μετά την προβλέψιμη κίνηση να πουλήσει ο ΕΦΚΑ δικαιώματα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου στο ΤΜΕΔΕ και χωρίς ακόμη να υπάρχει τελικό deal με ξένο επενδυτή οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η αύξηση κεφαλαίου των 197,97 εκατ ευρώ θα καλυφθεί μερικώς περί τα 118 με 120 εκατ ευρώ.
Ωστόσο στην αύξηση κεφαλαίου – που ολοκληρώνεται σήμερα 18 Μαΐου 2018 -  της Attica bank θα πρέπει να αξιολογηθούν 4 παράμετροι

1)Ο στρατηγικός επενδυτής μάλλον θα αποτελέσει επόμενο επεισόδιο, πιθανόν να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση ώστε η διοίκηση να μοιράσει τα αδιάθετα της αύξησης κεφαλαίου.
Ο συνδυασμός τιτλοποίησης προβληματικών δανείων συμμετοχή στην αύξηση αποτελεί πεπατημένη όπως και στην περίπτωση του ομολογιακού 70 εκατ.
Υπάρχουν δύο σκέψεις Α)με έγκριση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης η διοίκηση να επιλέξει που θα διαθέσει τις αδιάθετες μετοχές.
Β)Να πραγματοποιηθεί νέα αύξηση κεφαλαίου.

2)Ο ΕΦΚΑ όπως αναμενόταν μεταβίβασε δικαιώματα στο ΤΜΕΔΕ.
Ο ΕΦΚΑ κατείχε πριν το 50,63% και πλέον κατέχει το 45,58%.
Το ΤΜΕΔΕ κατείχε πριν το 5,93% και πλέον κατέχει το 10,69%.
Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ κατέχει 7,91%.
Με βάση αυτές τις παραδοχές ο ΕΦΚΑ θα συμμετάσχει με 70 εκατ και το ΤΜΕΔΕ με 16,5 εκατ ευρώ.

3)Η Attica bank διαθέτει 503 εκατ ευρώ κεφάλαια χωρίς τις προνομιούχες μετοχές 100 εκατ οι οποίες θα αποπληρωθούν.
Με την αύξηση και εφόσον έχει καλυφθεί μερικώς – καθώς ο νέος στρατηγικός επενδυτής θα έρθει σε επόμενη φάση – θα διαθέτει όχι 601 εκατ αλλά 530 εκατ ευρώ αφαιρώντας τις προνομιούχες μετοχές.

4)Στην εξίσωση δεν έχει αναλυθεί ποια θα είναι η επίδραση στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην εταιρία Τοξότης.
Να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει διενεργήσει προβλέψεις αλλά είναι ασαφές εάν επαρκούν.
Η διοίκηση Πανταλάκη όντως προσπαθεί για την εξυγίανση της τράπεζας αλλά τα εμπόδια συνεχίζουν να υφίστανται.
Π.χ. μόνο από μια εμπλοκή με τα δάνεια του Τοξότη μπορεί να αυξήσουν τις ανάγκες για νέες προβλέψεις και να εκμηδενιστεί ακόμη και το όφελος της αύξησης κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης