Το Επιχειρείν στη Σύγχρονη Ελληνική Πραγματικότητα

Το Επιχειρείν στη Σύγχρονη Ελληνική Πραγματικότητα
Ο Έλληνας επιχειρηματίας, αντί να επιβραβεύεται, είναι διαχρονικά ένας εν δυνάμει «ένοχος»
Tο Τμήμα Μακεδονίας της ΕΕΔΕ, στο ανοικτό μέρος της ετήσιας γενικής του συνέλευσης βράβευσε τον Ιωάννη Βοτσαρίδη, CEO της INTERLIFE για την επιχειρηματική του διαδρομή.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο CEO της INTERLIFE ήταν και ο κεντρικός ομιλητής του β’ Ανοιχτού μέρους της Ετήσιας Τακτικής Συνέλευσης των Μελών του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ.
Ο κ. Βοτσαρίδης, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία, στην πορεία, στην ανάπτυξη των εργασιών και στον ρόλο της INTERLIFE Ασφαλιστικής ως κοινωνικού εταίρου, χαρτογράφησε και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ελληνικό επιχειρείν:
«Ας δούμε λίγο το τοπίο: Η ελληνική Επιχείρηση καλείται στις μέρες μας να λειτουργήσει κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες:
• Συνεχιζόμενη Κρίση στην ελληνική Οικονομία με δυσθεώρητα πλεονάσματα που στραγγαλίζουν κάθε διαθέσιμο οικονομικό πόρο και εξαφανίζουν τη ρευστότητα από την Αγορά,
• Απουσία κάθε Αναπτυξιακής πρωτοβουλίας – για να μην το διατυπώσω ως «απροσχημάτιστη» εχθρότητα κατά της Ανάπτυξης,
• Θολό και ταραγμένο πολιτικό σκηνικό, που θυμίζει κινούμενη άμμο και υπονομεύει τις συνθήκες για τη μετα-μνημονιακή εποχή και δυστυχώς, τελευταία,
• Έξαρση στα εθνικά θέματα.
Σ’ αυτό λοιπόν το γκρίζο και ασταθές τοπίο καλείται ο έλληνας Επιχειρηματίας να δράσει, με το Επιχειρείν να έχει μετατραπεί σε ένα καθημερινό θρίλερ χωρίς κανόνες παιχνιδιού, χωρίς δυνατότητα προγραμματισμού, χωρίς υποστήριξη της Πολιτείας.
Γιατί, δυστυχώς πρέπει να το πούμε, καμία Κυβέρνηση μετά τη Μεταπολίτευση δεν υποστήριξε γενναία και επί της ουσίας την Επιχειρηματικότητα, με ελάχιστες εξαιρέσεις που, εν τέλει, δικαιώνουν τον κανόνα.
Ο Έλληνας επιχειρηματίας, αντί να επιβραβεύεται, είναι διαχρονικά στην αντίληψη της Πολιτείας, αλλά δυστυχώς και της Κοινής Γνώμης, ένας εν δυνάμει «ένοχος». «Ένοχος» γιατί ρίσκαρε τα χρήματα του και επένδυσε, «ένοχος» γιατί τόλμησε – ο θρασύτατος – να βγάλει και Κέρδη!
Οι τρεις μεγάλες πληγές της ελληνικής Οικονομίας που εξοντώνουν την επιχειρηματικότητα είναι γνωστές:
1. Το υπερτροφικό Κράτος που στραγγίζει όλους τους πόρους της Οικονομίας, το οποίο δημιούργησε και το Δημοσιονομικό πρόβλημα, το οποίο με τη σειρά του έφερε τα καταστροφικά μνημόνια και την επιτροπεία μέχρι το 2060, μέχρι δηλαδή να αποπληρωθεί το ποσό των 176 δις, ήτοι το 75% των δανείων μας.
2. Η ατέλειωτη, αθεράπευτη και διαχρονική γραφειοκρατία, που δεν διώχνει μόνο τους ντόπιους αλλά και τους ξένους επενδυτές.
3. Η εξοντωτική Φορολογία και οι υπέρογκες Ασφαλιστικές Εισφορές.
Και στέκομαι ιδιαίτερα στο τελευταίο, τη Φορολογία:
Ξέρετε, με βάση το σκεπτικό περί «ίσης κατανομής του πλούτου» που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, επιχειρείται, ουσιαστικά, να δοθεί μια ιδεολογική βάση στη Φορολογία, κάτι που βέβαια παραπέμπει σε άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα;
Πλήρης απουσία Ανάπτυξης και Φοροδιαφυγή.
Το… «όσους περισσότερους φόρους επιβάλλεις, τόσο λιγότερους φόρους θα εισπράξεις» είναι γνωστό, και επαναλαμβάνεται χρόνο με το χρόνο, σαν μια κακοπαιγμένη φάρσα.
Εν κατακλείδι, όλα αυτά τα αντικίνητρα στην Ανάπτυξη ανακυκλώνουν την Ύφεση και την Ανεργία και δημιουργούν καθημερινά νέες τάξεις φτωχών.
Οι φτωχοί, όμως, δεν πληρώνουν φόρους.
Το τέλος της «Φοροδοτικής Κοινωνίας» και η επικράτηση μιας απέραντης «Κοινωνίας των Φτωχών» είναι πολύ κοντά.
Ίσως κανένας δεν το έχει διατυπώσει καλύτερα από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ:
«Ο Καπιταλισμός επιδιώκει την άνιση κατανομή του Πλούτου και ο Σοσιαλισμός την ίση κατανομή της φτώχειας».
Ωστόσο, δεν θα ήθελα να κλείσω με απαισιόδοξα μηνύματα. Υπάρχουν ακόμη κάποιοι «γενναίοι» που επιμένουν, παρά τις αντιξοότητες, και συνεχίζουν να αγωνίζονται.
Σε αυτούς θα έλεγα επιγραμματικά, ότι τα κλειδιά της Επιχειρηματικότητας είναι:
• Η Διορατικότητα
• Η Πρόβλεψη και
• Η Τόλμη
Πετυχημένος είναι ο Επιχειρηματίας που βλέπει το Δάσος και όχι το Δέντρο.
Πετυχημένος είναι ο Επιχειρηματίας που τολμά να κάνει προβολή των γεγονότων και να σχεδιάζει την πορεία του με βάση τα μηνύματα του μέλλοντος – και όχι με βάση τις επίπεδες ερμηνείες της καθημερινότητας.
Πετυχημένος Επιχειρηματίας είναι, εν τέλει, αυτός που δεν φοβάται να κυνηγήσει το όνειρό του.
Άλλωστε, κατά Θουκιδίδη «τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος»
(Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς)».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS